zawracanie na skrzyżowaniu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

zawracanie na skrzyżowaniu

Postprzez HE MAN » środa 18 maja 2011, 19:24

Dzis miałem 5 egzamin :evil: , oczywiscie oblałem,
ale nie o to chodzi,
egzaminator kazał mi zwrócic na najbliższym skrzyżowaniu,
minąłem jedna przełaczke, drugą i dojechałem do skrzyżowania ale tam były światła kieunkowe, więc nie zawracałem, i mi to uznał za błąd, bo powinienem zawrócic na tych przełaczkach.
Czy ta przełaczka to skrzyżowanie?
tak wygladała
viewtopic.php?t=12690
bo z tego tematu ja tam w koncu nie wiem

cos takiego

http://mapy.google.pl/maps?f=q&source=s ... 8&t=k&z=20

poszukam dokładnie na mapie google tego miejsca -
HE MAN

Re: zawracanie na skrzyżowaniu

Postprzez scorpio44 » środa 18 maja 2011, 19:31

No ale w tym temacie raczej nie napiszemy więcej niż udało się w tamtym. :) Ogólnie dyskusja doprowadziła do wniosków, że nie jest to skrzyżowanie, bo przełączka łączy dwie jezdnie tej samej drogi. Zatem jeżeli egzaminator powiedział, że masz zawrócić na skrzyżowaniu, to te miejsca odpadają. A na pewno tak powiedział?
scorpio44

Postprzez HE MAN » środa 18 maja 2011, 19:35

powiedział proszę zarócić na najbliższym skrzyżowaniu, i ominałem te przełączki i dojechałem do skrzyżowania z sygnalizacją kierunkową, później mi jeszcze pierniczył chyba z osiem razy że to jest skrzyzowanie, nie wiecie jak dac na mapie google zeby zdjęcie dawało a nie same linie bo chce wam pokazac to miejsce
HE MAN

Postprzez dylek » środa 18 maja 2011, 19:38

na googlach trza kliknąć w satelita, ale możesz np też poszukać tego na zumi.pl
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez HE MAN » środa 18 maja 2011, 20:03

cholera no nie moge tego znaleźć, w kazdym bądź razie było to takie cos jak na tym zdjęciu powyżej, był nawet mały pas ruchu dla tych co chcieli zawrócic i znak nakaz jazdy z prawej strony znaku, taki odcinek tylko do zawracania
HE MAN

Postprzez rusel » środa 18 maja 2011, 20:57

przelaczka czy nie, o to jest pytanie :) jak przelaczka a zawazylo to na wyniku to egzamin do powtorki, mysle ze warto zeby nadzorujacy obejrzal material w praktyce on decyduje
rusel

Postprzez skov » czwartek 19 maja 2011, 16:56

może należałoby zacząć temat od tego czy "nie wykonanie" polecenia to błędnie wykonane zadanie. Jeżeli nie wykonałeś zadania to jak można je ocenić?
skov

Postprzez rusel » czwartek 19 maja 2011, 17:01

może należałoby zacząć temat od tego czy "nie wykonanie" polecenia to błędnie wykonane zadanie. Jeżeli nie wykonałeś zadania to jak można je ocenić?

jezeli egzaminator mowi w prawo (kursant w lewo), egzaminator w lewo (kursant w prawo albo prosto) to znaczy ze nieprawidlowo wykonal to zadanie, skoro elementem zadania jest zmiana kierunku jazdy to znaczy ze kursant nie potrafi, nie wie, myli kierunki zatem jest to blad
rusel

Postprzez skov » czwartek 19 maja 2011, 19:50

jeżeli oceniana jest umiejętność zmiany kierunku jazdy to nie można ocenić czegoś czego nie było.
skov

Postprzez rusel » czwartek 19 maja 2011, 19:55

oceniany jest prawidlowy przejazd przez skrzyzowanie zgodnie z zamierzonym kierunkiem, jezeli przejazd przez skrzyzowanie gdzie nalezy zmienic kierunek jazdy jest na wprost to jest to poprawne dzialanie?
rusel

Postprzez dylek » czwartek 19 maja 2011, 20:43

rusel napisał(a):oceniany jest prawidlowy przejazd przez skrzyzowanie zgodnie z zamierzonym kierunkiem, jezeli przejazd przez skrzyzowanie gdzie nalezy zmienic kierunek jazdy jest na wprost to jest to poprawne dzialanie?

Jeśli delikwent włączy lewy kierunek, a pojedzie prosto - no masz rację - błąd. Zamierzał w lewo, a pojechał prosto.
Jesli nie włączy kierunku, a skręci - również błąd.

Ale gdzie widzisz błąd u klienta, który nic nie miga i jedzie prosto ??
dylek
Moderator

Postprzez rusel » czwartek 19 maja 2011, 21:25

uniwersalna definicja bledu nie istnieje, zazwyczaj mamy tu na mysli blad techniczny lub zlamanie danego przepisu ale wg. mnie to jest blad zadaniowy ktory jest nastepstwem wydanego polecenia realizacji zadania ktore nie jest wykonane lub wykonane nieprawidlowo czyli reakacja kursanta jest nieadekwatna do danej sytuacji drogowej, kiedys mialem inny poglad na ta sprawe ale moge sobie wyobrazic sytuacje w ktorej zreszta bralem udzial gdzie kursant na egzaminie wielokrotnie nie wykonywal polecen a to zachowanie trzeba bylo ocenic, w innym przypadku kursant moze wybierac sobie dogodne miejsca gdzie zdecyduje w ktorym momencie zadanie jakie otrzymal wykona
rusel

Postprzez lith » piątek 20 maja 2011, 12:08

Ja na egzaminie dostałem tylko spory opierd..,ale błędu nie miałem. Z tym, że u mnie było tak, że nie było polecenia, a skręciłem w lewo :mrgreen:
lith

Postprzez dylek » piątek 20 maja 2011, 16:07

lith napisał(a):Ja na egzaminie dostałem tylko spory opierd..,ale błędu nie miałem. Z tym, że u mnie było tak, że nie było polecenia, a skręciłem w lewo :mrgreen:

No popatrz czyli dokładnie to o czym mówimy - zrobione poprawnie, ale nie to czego oczekiwał egzaminator ;) Tu egzaminator błędu nie odnotował.
A rusel mówi, że jest to :
blad zadaniowy ktory jest nastepstwem wydanego polecenia realizacji zadania ktore nie jest wykonane lub wykonane nieprawidlowo czyli reakacja kursanta jest nieadekwatna do danej sytuacji drogowej
dylek
Moderator

Postprzez rusel » piątek 20 maja 2011, 21:55

jedna jaskolka wiosny nie czyni :)

a tak na powaznie to nie jest zaskoczeniem ze zdania sa podzielone nawet w srodowisku egzaminatorow, zreszta co innego analizowanie przepisow "podrecznikowo" a co innego praktyka, jezeli pieciokrotnie kandydatowi zgasnie silnik na miescie ale nie bedzie mialo to wplywu na innych uczestnikow to nie oznacza ze kazdy egzaminator oblewa kandydata...procz tabelek itp jeszcze troche zdrowy rozsadek potrzebny
rusel

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy