zawracanie na skrzyżowaniu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: zawracanie na skrzyżowaniu

Postprzez scorpio44 » sobota 21 maja 2011, 15:28

rusel napisał(a):jezeli pieciokrotnie kandydatowi zgasnie silnik na miescie ale nie bedzie mialo to wplywu na innych uczestnikow to nie oznacza ze kazdy egzaminator oblewa kandydata...procz tabelek itp jeszcze troche zdrowy rozsadek potrzebny

A jest jakaś podstawa do oblania w takiej sytuacji? Bo z tego, co się orientuję, to nie.
scorpio44

Postprzez rusel » sobota 21 maja 2011, 20:05

oczywiscie ze jest, dynamika jazdy a dokladnie nieumiejetne sterowanie mechanizmami pojazdu ktore ma wplyw na utrudnianie ruchu innym uczestnikom
rusel

Postprzez dylek » sobota 21 maja 2011, 21:16

rusel - ale scorpio44 pyta o podstawę prawną, a nie o rubryczki z arkusza egzaminacyjnego :D
No chyba, że dla ciebie prawo stanowi ten arkusz :D

My jednak wolelibyśmy coś z instrukcji egzaminowania, tam jest tyle kryteriów dla poszczególnych zadań, że pewnie czymś więcej da się poprzeć niż tylko tym, że ktoś wstawił taką rubryczkę w arkusz niespójny z instrukcją ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez skov » sobota 21 maja 2011, 21:23

dylek napisał(a):No chyba, że dla ciebie prawo stanowi ten arkusz :D

wydaje mi się, że wiele ośrodków egzaminowania należy do "wyznawców arkusza" :D
skov

Postprzez rusel » niedziela 22 maja 2011, 09:19

rusel - ale scorpio44 pyta o podstawę prawną

powaznie? :D

a w czym problem?

art 3 Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny....

k.w

Art. 90. Kto tamuje lub utrudnia ruch na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania,podlega karze grzywny albo karze nagany

teraz wyobrazmy sobie dojazd do skrzyzowania, w duzym korku, kursant ma zielone ale silnik gasnie, nie zdazyl przejechac bo krotka sygnalizacja np z pasa do lewoskretu, kolejne zielone i kolejna proba ale znow szarpanie, silnik gasnie i znow czerwone, jak niektorych tu rozumiem wsio jest ok :wink:
rusel

Postprzez dylek » niedziela 22 maja 2011, 09:25

rusel napisał(a):Art. 90. Kto tamuje lub utrudnia ruch na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania,podlega karze grzywny albo karze nagany

No popatrz - jak do tego jeszcze dodasz paragraf, który zezwala egzaminatorom na nakładanie kar nagany lub grzywny na egzaminowanych to będziemy mieć komplet :D

Ja dalej nie widzę podstawy prawnej do wypisania wyniku negatywnego na egzaminie ....
W podanych przepisach nic o tym nie pisze....

P.S. Swoją drogą wcale nie taki głupi byłby pomysł z tymi grzywnami ;)
Egzaminator jako stróż jazdy zgodnej z przepisami :D
Egzamin bezpłatny, ale za wykroczenia na egzaminie mandacik od pana egzaminatora ;)
Bezbłędna jazda - egzamin za darmo ;)
Z niewielkimi błędami - za 100-200 pewnie by opędził ;)
Stworzenie zagrożenia : 500 złociszy i idź się zastanowić kiedy następnym razem będziesz gotów podejść do egzaminu :D
Ostatnio zmieniony niedziela 22 maja 2011, 09:31 przez dylek, łącznie zmieniany 1 raz
dylek
Moderator

Postprzez rusel » niedziela 22 maja 2011, 09:28

ja dalej nie widzę podstawy prawnej do wypisania wyniku negatywnego na egzaminie

a to ja juz nic na to nie poradze

niejeden "analityk" chcialby zeby kazde zachowanie bylo najlepiej opisane z grafika w instrukcji egzaminowania :D
zrobil tak-egzamintor przerywa, zrobil siak-egzaminator nie reaguje :)

a co do grzywny dobry pomysl wordy troche odbija sie od dna :wink:
Ostatnio zmieniony niedziela 22 maja 2011, 09:36 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez dylek » niedziela 22 maja 2011, 09:33

rusel - to masz problem, skoro nie możesz poprzeć przepisem swojego zdania na temat oblania:D
dylek
Moderator

Postprzez rusel » niedziela 22 maja 2011, 09:37

powod juz podalem, dynamika w ruchu drogowym i w jaki sposob ja uzyskujemy ma bezposrednio zwiazek z art 3 ale tylko w przypadku gdzie ma to wplyw na innych uczestnikow
rusel

Postprzez lith » niedziela 22 maja 2011, 21:00

No jak utrudnimy innym to jest powód do błędu...ale jak gaśnie tak, że nikomu tym nie utrudniamy to imo nie ma podstaw... jak np. gaśnie przy ruszaniu, ale po 2s jest już odpalony i jedziemy... jak się po zgaśnięciu silnika nie rozkłada rąk i nie patrzy przez siebie, tylko momentalnie sprzęgło za stacyjkę, 0, rozrusznik, jedynka (jak nie wrzucona) i jedziemy już... zazwyczaj dla jadących za jedynym zauważalnym efektem będzie chwilowe zgaśnięcie świateł.
lith

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 23 maja 2011, 16:20

rusel napisał(a):powod juz podalem, dynamika w ruchu drogowym i w jaki sposob ja uzyskujemy ma bezposrednio zwiazek z art 3 ale tylko w przypadku gdzie ma to wplyw na innych uczestnikow

No właśnie. A ja zacytowałem fragment Twojej wypowiedzi, w której pisałeś o zgaśnięciach niemających wpływu na innych uczestników! Powiedziałeś, że wtedy "nie każdy egzaminator obleje". A ja stwierdziłem, że chyba nie ma podstawy do tego, żeby oblać, choćby nawet bardzo chciał.
scorpio44

Postprzez rusel » poniedziałek 23 maja 2011, 17:00

pisałeś o zgaśnięciach niemających wpływu na innych uczestników

moze cos niejasno sie wyrazilem, poprostu nie ma podstaw do bledu jezeli nie ma to wplywu ale nie oznacza ze kazdy egzaminator tak to interpretuje
rusel

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy