Do czego uprawniają kategorie C+E oraz D+E?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Do czego uprawniają kategorie C+E oraz D+E?

Postprzez kubanowy » sobota 28 maja 2011, 19:56

Witam, to mój pierwszy post na forum. Mam nadzieję, że nie pójdzie do śmietnika ze względu na to, że nie udzielałem się na forum :) Od kilku dni przeglądam posty jako bierny użytkownik.
Jest pewna kwestia, która mnie nurtuje, niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania w Internecie:
1. Czy prawo jazdy uzyskane w kategorii C+E uprawnia do prowadzenia pojazdów wymienionych w kategorii C1 oraz C1+E?
2. Czy prawo jazdy uzyskane w kategorii D+E uprawnia do prowadzenia pojazdów wymienionych w kategorii D1 oraz D1+E?
Niestety wikipedia na temat milczy, twierdząc tylko, że:
Ponadto prawo jazdy:

1. kategorii B i C+E lub B i D+E – uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,
2. kategorii C+E i D – uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E,
3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 – uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,
4. kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E – uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
.
kubanowy

Re: Do czego uprawniają kategorie C+E oraz D+E?

Postprzez el_ryba » sobota 28 maja 2011, 21:24

kubanowy napisał(a):1. Czy prawo jazdy uzyskane w kategorii C+E uprawnia do prowadzenia pojazdów wymienionych w kategorii C1 oraz C1+E?
Tak, jest to dość oczywiste, mając prawo jazdy na większe pojazdy, możemy kierować również tymi mniejszymi (dmc).
kubanowy napisał(a):2. Czy prawo jazdy uzyskane w kategorii D+E uprawnia do prowadzenia pojazdów wymienionych w kategorii D1 oraz D1+E?
Tak.
Dodam, że zdobywając kat. E do C, uzyskujemy automatycznie E do B, oraz E do D (jeśli taką posiadamy).
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez kubanowy » sobota 28 maja 2011, 21:35

ok, dziękuję za szybką odpowiedź. Jednakże to stwierdzenie, że
mając prawo jazdy na większe pojazdy, możemy kierować również tymi mniejszymi
jest chyba nie do końca prawdziwe, bo C+E samo w sobie nie daje uprawnień na B, prawda? Tzn. jeśli chcę zrobić C+E, to i tak B muszę posiadać wcześniej, natomiast nie muszę przechodzić przez C1.
kubanowy

Postprzez el_ryba » sobota 28 maja 2011, 21:44

Dokładnie B i tak musimy mieć, a mając uprawnienia C+E możemy jeździć małą ciężarówką 5t, jak i zestawem 40t dmc o to mi chodziło 8) W moim mieście z tego co się orientuje nie ma nawet możliwości zdobycia prawa jazdy kat. C1/ D1.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez mk61 » sobota 28 maja 2011, 22:05

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
(...)
5) kategorii C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
6) kategorii C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
7) kategorii D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
8) kategorii D1 - autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
(...)
10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą;
11) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego;
12) kategorii D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.

Przeanalizuj i sam wywnioskuj. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka