Zajęcie odpowiedniego pasa

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zajęcie odpowiedniego pasa

Postprzez grecool » poniedziałek 30 maja 2011, 11:28

Cześć wszystkim.
Mam pytanie bo nie jest to dla mnie jasne.
Na załączonym obrazku zakładamy że ja jestem samochodem oznaczonym czerwoną strzałką.
Skręcam na skrzyżowaniu w prawo, z pasa przeznaczonego do jazdy w prawo.
Powinienem kontynuować jazdę pasem numer 2 (gdyż to on prowadzi mnie do zadanego przez egzaminatora celu).
I tu moje pytanie: czy skręcając od razu zajmuję pas numer 2, czy wjeżdżam na pas numer 3 i po wjechaniu na niego zmieniam go na pas numer 2 ?

Obrazek
grecool

Re: Zajęcie odpowiedniego pasa

Postprzez Bhal1990 » poniedziałek 30 maja 2011, 13:32

Zajmujesz od razu pas numer 2. Zakładając że ta ulica jest jedno kierunkowa. Jeśli musisz później od razu gdzieś skręcać oczywiście. Gdyby tak nie było i nikogo nie było to należy jechać pasem 3.
Bhal1990

Postprzez grecool » poniedziałek 30 maja 2011, 13:54

Pas numer 3 prowadzi na Kołobrzeg (po skręceniu kierunek w prawo).
Pas numer 1 i 2 prowadzą na Szczecin (po skręceniu jazda prosto).

Jeśli dostaję komendę SZCZECIN to odrazu na pas numer 2, tak?
A czy jeśli najpierw bym sobie wjechał na 3 i potem (za przejściem dla pieszych) zmienił pas na 2, to czy to byłby Błąd?

PS: Tak jest to ulica jedno kierunkowa. Kierunek przeciwny jest oddzielony trawnikiem (niewidoczny na zdjęciu). Całe skrzyżowanie posiada sygnalizację.

Pozdr.
grecool

Postprzez Borys_q » poniedziałek 30 maja 2011, 15:00

Czy jesteś jedynym pasem co skręca w prawo?? Jak tak to możesz odrazu lecieć na 2 a nawet na 1 jeśli jest to uzasadnione.

Jeśli środkowy też leci w prawo to zjedź do 3 a potem z 3 na 2 chyba, że jesteś na 200 procent pewien, że nie zajedziesz temu ze środkowego.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez mk61 » poniedziałek 30 maja 2011, 15:56

Borys_q napisał(a):Jeśli środkowy też leci w prawo to zjedź do 3 a potem z 3 na 2

Odważne stwierdzenie. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez grecool » poniedziałek 30 maja 2011, 16:57

mk61 napisał(a):
Borys_q napisał(a):Jeśli środkowy też leci w prawo to zjedź do 3 a potem z 3 na 2

Odważne stwierdzenie. :)

To znaczy ;) ?

Może zadam pytanie inaczej:
CZY BŁĘDEM JEST przy zjeżdżaniu ze skrzyżowania zajęcie dowolnego pasa, a następnie zajęcie (zmiana pasa) na odpowiedni ?

tu na przykładzie: dostaje komendę Szczecin. Droga na Szczecin to pas numer 1 i 2.
Ja skręcam sobie na pas numer 3, a następnie zmieniam go na pas numer 2.
Czy to jest prawidłowe czy błędne?
grecool

Postprzez Borys_q » poniedziałek 30 maja 2011, 19:08

Odważne stwierdzenie.

Niby czemu bo nie kumam?
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez sankila » poniedziałek 30 maja 2011, 19:20

grecool napisał(a):Ja skręcam sobie na pas numer 3, a następnie zmieniam go na pas numer 2.
Czy to jest prawidłowe czy błędne?
Jak najbardziej prawidłowe, tylko pamiętaj o sygnalizowaniu zamiaru zmiany pasa, więc już na przejściu musisz wrzucić lewy kierunek ;)
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez mk61 » poniedziałek 30 maja 2011, 19:21

grecool napisał(a):CZY BŁĘDEM JEST przy zjeżdżaniu ze skrzyżowania zajęcie dowolnego pasa, a następnie zajęcie (zmiana pasa) na odpowiedni ?

Błędem nie jest. Jednak przy większym natężeniu ruchu będziesz mógł już mieć problem ze zmianą pasa ruchu.
Borys_q napisał(a):Niby czemu bo nie kumam?

Było to już wałkowane w odpowiednim dziale i zdania są podzielone. Na przykład w ten sposób, że cały Szczecin jest zdania, że to jadący z prawego pasa ma pierwszeństwo w wyborze powołując się na artykuł 22.4.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys_q » poniedziałek 30 maja 2011, 19:23

Co nie znaczy że ma zamknąć oczy i pchać się na dowolny pas bo ma pierwszeństwo.
Borys_q

Postprzez mk61 » poniedziałek 30 maja 2011, 19:28

Borys_q napisał(a):Co nie znaczy że ma zamknąć oczy i pchać się na dowolny pas bo ma pierwszeństwo.

Borys_q napisał(a): chyba, że jesteś na 200 procent pewien, że nie zajedziesz temu ze środkowego.

To w końcu nie rozumiem, jakiego jesteś zdania. Skoro ma pierwszeństwo, to sobie wybiera pas i psim obowiązkiem "tego drugiego" jest, aby umożliwił manewr mającemu pierwszeństwo.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Borys_q » poniedziałek 30 maja 2011, 19:46

To jest moje zdanie.

Czy jesteś jedynym pasem co skręca w prawo?? Jak tak to możesz odrazu lecieć na 2 a nawet na 1 jeśli jest to uzasadnione.

Jeśli środkowy też leci w prawo to zjedź do 3 a potem z 3 na 2 chyba, że jesteś na 200 procent pewien, że nie zajedziesz temu ze środkowego.

To jest odpowiedź na wasze zdanie odrębne:
[Co nie znaczy że ma zamknąć oczy i pchać się na dowolny pas bo ma pierwszeństwo.
Borys_q

Postprzez mk61 » poniedziałek 30 maja 2011, 19:51

Czyli na pytanie o to, kto ma w jakimś momencie pierwszeństwo również odpowiadasz "ten, czy tamten, ale po co się pchać jak ktoś inny jedzie?"?
No, Panie instruktorze... ;)

PS. Nieładnie tak usuwać posty.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Borys_q » poniedziałek 30 maja 2011, 19:54

Wygodniej mi było usunąć niż edytować całego, Jak ktoś mnie pyta to mówie to co napisałem wcześniej.
Borys_q

Postprzez mk61 » poniedziałek 30 maja 2011, 20:39

Borys_q napisał(a): Jak ktoś mnie pyta to mówie to co napisałem wcześniej.

Napisałeś "Co nie znaczy że ma zamknąć oczy i pchać się na dowolny pas bo ma pierwszeństwo." nie wiadomo po co. Instynktownym zachowaniem jest, że jeśli ktoś nam zajeżdża, to staramy się uniknąć kolizji. Jednak pytanie było o to, czy można skręcić, czy nie. Wynikło więc z Twojej wypowiedzi, że "raczej nie", ale później, że jednak się ma pierwszeństwo.

Albo się pierwszeństwo ma, albo nie. Sytuacji zaskakujących nie bierzemy pod uwagę.

Więc jest pierwszeństwo, czy nie?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy