parkowanie prostopadłe

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

parkowanie prostopadłe

Postprzez Nan » wtorek 07 czerwca 2011, 21:32

Witam i proszę o merytoryczne wypowiedzi w zakresie parkowania prostopadłego - wjazd przodem wyjazd tyłem (kat. B).

Obrazek

Sytuacja nr 1 i 2)
Czy wyjeżdżając ze stanowiska postojowego nie musimy koniecznie zatrzymać się na swoim pasie ruchu równolegle do krawędzi jezdni, aby było prawidłowo? (uważam, że tak - art. 46 ust. 2 PoRD) Czy jednak dopuszcza się wyjechanie jak w sytuacji nr 1 i 2?

Czy podczas wyjazdu ze stanowiska postojowego, zatrzymując pojazd jak w sytuacji nr 1 i 2, kolejny ruch pojazdu będzie już potraktowany jako korekta przy wyjeździe? (uważam, że tak, bo manewr parkowania jeszcze się nie zakończył prawidłowo)

Sytuacja nr 3
Czy pojazd który wyjechać ze stanowiska postojowego, zatrzymał się na jezdni i zajmuje dwa oznaczone pasy ruchu, musi skorzystać z korekty, aby te parkowanie zostało mu zaliczone? (uważam, że tak: art. 46 ust. 2 PoRD; art. 16 ust. 4 zdanie drugie PoRD)

Sytuacja nr 4
Czy pojazd który wyjechać ze stanowiska postojowego, zatrzymał się na jezdni i zajmuje dwa nieoznaczone pasy ruchu, musi skorzystać z korekty, aby te parkowanie zostało mu zaliczone? (uważam, że tak: . 46 ust. 2 PoRD).

Sytuacja nr 5
Z reguły na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu, nie da się wykonać manewru parkowania prostopadłego przodem między dwoma zaparkowanymi pojazdami w prawo bez korekty - możemy tylko dojechać do środka jezdni. Natomiast jeśli mamy drogę jednokierunkową, to czy możemy wykonać manewr parkowania np. w prawo, ustawiając pojazd przy lewej jej krawędzi? Art. 22 ust. 3 PoRD dopuszcza taką możliwość.

Sytuacja nr 6
Czy w tej sytuacji kierujący pojazdem zamierzający wykonać manewr parkowania, może ustawić się w dowolnej odległości od zaparkowanych pojazdów, pozostawiając jednak miejsce do jego wyminięcia/ominięcia z prawej strony innym pojazdom, które mogłyby nadjechać z naprzeciwka?
Nan

Re: parkowanie prostopadłe

Postprzez szymon_87 » środa 08 czerwca 2011, 09:22

Nie jestem ekspertem, ale ponieważ jeszcze nikt nie odpowiedział na ten temat, to postaram się powiedzieć, jak ja widzę tę sytuację:

- Sytuacje 1 i 2 wydają mi się dopuszczalne. W sytuacji nr 1 lądujesz na swoim pasie ruchu, a nikt nie będzie latał z kątomierzem i patrzył, czy jest to dopuszczalne, czy nie. W sytuacji nr 2 może się tak zdarzyć, jeżeli po prostu nie masz innej możliwości... Wyobraź sobie np., że po prawej i po lewej są zaparkowane inne samochody i musisz wycofać tak, żeby ich nie skosić. Oczywiście w tym czasie musisz się upewnić, że nie spowodujesz zagrożenia (Art. 23, ust 3).

- Wg. mnie sytuacje 3 i 4 są podobne do sytuacji 2. W obu przypadkach zajmujesz przez moment dwa pasy ruchu. Problem polega na tym, że w sytuacji 2 nie masz za bardzo innego wyjścia, bo chcesz kontynuować jazdę w lewo. W sytuacji 3 i 4 masz pewnie tyle dobrą technikę, by wylądować na swoim pasie. (Art. 22, ust. 3)

- W sytuacji nr 5 wygląda na to, że masz rację (Art. 22 ust. 3)

- Uważam, że w sytuacji nr 6 może (nie znaczy: musi) mieć zastosowanie Art. 22, ust 3.

Mam nadzieję, że moje uwagi jakoś Ci pomogą, a jeżeli się mylę, to pewnie ktoś lepszy ode mnie chętnie mnie poprawi :)
szymon_87

Re: parkowanie prostopadłe

Postprzez leszekch73 » środa 08 czerwca 2011, 15:42

Nan art.22 ust.3 nie dotyczy pojazdów, którymi jeździ się podczas nauki i na egzaminie kat B.
Art.46.ust.2 dotyczy sytuacji gdy parkujesz równolegle na jezdni.Widzę ,że nie wiesz co to jest korekta podczas parkowania.Szybko zmień szkołę lub instruktora.Syt 1i2 wyjazd taki dopuszczalny,w syt 3i4 naucz się wjeżdżać na jeden pas,syt 5 niedopuszczalne syt 6 możesz tak postapić.
leszekch73

Powrót do Egzamin na prawo jazdy