Samochod spadkowy - pare pytan

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Samochod spadkowy - pare pytan

Postprzez Encis » niedziela 05 czerwca 2011, 10:30

Witam mam kilka pytan, poniewaz otrzymalem w spadku dosc dobre auto jak na pierwszy samochod.
Spadek oczywiscie po osobie zmarlej, bylo tam ubezpieczenie wiec zadzwonilem do ubezpieczyciela i wyjasnilem sprawe, prosili przeslac dokumenty, przeslalem i czekam teraz na cokolwiek od nich mialo byc po 20stym a nie ma do teraz. Mam normalnie do tego samochodu dowod rejestracyjny. Mam teraz pytanie czy musze czekac na jakies papiery od ubezpieczyciela gdzie osoba zmarla miala ubezpiecznie by moc ubezpieczyc go na siebie? I to samo jest z zarejestrowaniem? :)
Z gory dziekuje za pomoc.
Encis

Re: Samochod spadkowy - pare pytan

Postprzez alice_b » niedziela 05 czerwca 2011, 10:45

jeżeli masz dowód rejestracyjny i ważne ubezpieczenie to możesz jeździć.
Mam podobną sytuację bo kupiłam auto od Wujka , współwłaścicielem auta była Ciotka która zmarła i część spadkowa poszła na niepełnoletniego wnuka, który jest niepełnoletni ( rodzice nie żyją i ma opiekuna prawnego) . Nie mogę zarejestrowac auta na siebie a Wujek wyrejestrować bo potrzebna jest zgoda sądu rodzinnego . Dowód rejstracyjny mam, stare ubezpieczenie wygasło więc opłaciłam już na siebie i jeżdzę autem normalnie. Na wszelki wypadek mam ze sobą kopie umowy sprzedaży-kupna auta.
Mam nadzieję że jakoś pomogłam a jeżeli masz wątpliwości to idź do WK i dopytaj się .
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez Encis » niedziela 05 czerwca 2011, 21:33

No własnie ubezpieczenie sie skonczylo, auto bylo na wsi wiec tylko zdarzylem nim przyjechac. A dzwoniac do ubezpieczyciela powiedzieli zeby nie wplacac tego i wyslac papiery na ktore czekam do dzis. I chodzi mi o to czy moge normlanie zarejestrowac pojazd i np ubezpieczyc go w innej agencji na siebie?:)
Encis

Postprzez alice_b » poniedziałek 06 czerwca 2011, 22:27

skoro stare ubezpieczenie wygasło to możesz wykupić nowe ubezpieczenie na Siebie. Ja miałam jeszcze ważne przez miesiąc a kiedy zbliżał się koniec to wykupiłam nowe w zupełnie innej firmie. Dodatkowo jeszcze pismo : Wypowiedzenie umowy OC posiadaczy pojazdów mechanicznych i już. Pogadaj ze znajomymi może znają jakiegoś konkretnego człowieka od ubezpieczeń i Ci polecą .
A z rejestracją to musisz popytać w WK .
alice_b

Postprzez Encis » wtorek 07 czerwca 2011, 14:15

Własnie o to mi chodzilo :) czyli nie musze czekac na to co mi przysla i trzeba bylo by to wypowiedziec i ubezpieczyc jeszcze raz :)
Encis

Postprzez alice_b » wtorek 07 czerwca 2011, 22:59

dokładnie tak :mrgreen:
alice_b

Powrót do Luźna gadka