mam takie pytanie:
Chciałbym zrobić prawo jazdy kategorii B+E (głównie po to, aby bez ograniczeń poruszać się ciągnikiem rolniczym). Czy aby zdać b+e muszę posiadać b? I czy b+e można robić od 18 lat?
Z góry dziękuję za odpowiedź

przez mateusz1992 » czwartek 09 czerwca 2011, 17:14
przez mk61 » czwartek 09 czerwca 2011, 17:19
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez mateusz1992 » czwartek 09 czerwca 2011, 17:37
przez Borys68 » czwartek 09 czerwca 2011, 20:08
mateusz1992 napisał(a):Witam wszystkich,
mam takie pytanie:
Chciałbym zrobić prawo jazdy kategorii B+E (głównie po to, aby bez ograniczeń poruszać się ciągnikiem rolniczym).
przez ks-rider » czwartek 09 czerwca 2011, 20:15
Borys68 napisał(a):Ale jeśli nie masz w planach jazdy ciągnikiem rolniczym za granicą możesz zignorować
przez cman » czwartek 09 czerwca 2011, 21:01
PRD napisał(a):Art. 93. 1. Prawo jazdy, z wyjątkiem prawa jazdy kategorii T, uprawnia do kierowania określonym w nim pojazdem w ruchu międzynarodowym, chyba że władze danego państwa wymagają, aby kierowca posiadał międzynarodowe prawo jazdy.
przez Borys68 » czwartek 09 czerwca 2011, 22:13
Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.
2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
1. kategorii A - motocyklem;
2. kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;
3. kategorii B:
1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
3. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4.250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
3. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:
1) kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przyczepy lekkiej;
2) kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami);
przez cman » czwartek 09 czerwca 2011, 22:20
przez mateusz1992 » czwartek 09 czerwca 2011, 22:20
przez Borys68 » czwartek 09 czerwca 2011, 23:31
cman napisał(a):No ale gdzie w tych przepisach jest coś o uznawaniu kat. T za granicą?