nowe PJ, wszystkie bezterminowe (stare) straca waznosc

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

nowe PJ, wszystkie bezterminowe (stare) straca waznosc

Postprzez zielon93 » środa 15 czerwca 2011, 15:44

Witam, czy to prawda, że jeżeli mam prawo jazdy wydane bezterminowo, to czy jeżeli zostaną wprowadzone nowe prawa jazdy (zgodne z Unią Europejska, ktore nie będą bezterminowe) to WSZYSCY beda musieli wymienic prawa jazdy na nowe, ktore maja okreslony termin? Slyszalem, ze w tym wypadku prawo nie dziala wstecz, i ze wszyscy beda musieli przeprowadzic badania i dostana termin na np. 10 lat, czy moze jednak jezeli ktos ma bezterminowe to juz zawsze bedzie mial bezterminowe? Jak to jest?

I mam kolejne pytanie, jezeli np. mam wydane prawo jazdy do 2036 roku, to czy moglbym zrobic teraz badanie lekarskie (poniewaz lekarz wystawil mi na 25 lat, pomimo, ze nie mam z niczym problemow) i dac zaswiadczenie od lekarza, ze moge miec bezterminowe, i wtedy mialbym bezterminowe prawo jazdy? No chyba, ze rzeczywiscie jest tak, ze i tak wszystkie bezterminowe stracą waznosc, jak bedziemy musieli wymieniac na nowe, europejskie.

Pozdrawiam
zielon93

Re: nowe PJ, wszystkie bezterminowe (stare) straca waznosc

Postprzez Borys_q » środa 15 czerwca 2011, 22:04

Z tego ci wiem wszystkie staną się w taki czy inny sposób terminowe.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez ella » środa 15 czerwca 2011, 22:33

Oczywiście, że wszystkie będą terminowe tylko......dzisiejsze bezterminowe będzie wymieniało się bez żadnych badań a dzisiejsze terminowe z badaniami lekarskimi
ella
Moderator

Postprzez zielon93 » środa 15 czerwca 2011, 22:41

ella napisał(a):i lekarskimi

Dzisiajsze bezterminowe bedzie się wymianiało bez badan lekarskich - czyli na nowych europejskich beda terminy czy nie? Bo nie wiem czy chodzi Ci w tym momencie o jednarozową wymiane bez badan, czy ze za kazdym razem beda terminowe, ale za kazdym razem bedzie sie wymieniac bez badan, co nie ma sensu w ogole...
Czy jak wejda za rok nowe europejskie a mam date waznosci do 36 r. to bede musial za rok zrobic badania?
zielon93

Postprzez Maniek5k » środa 15 czerwca 2011, 23:08

Ja nie wiem czemu sie tak boja wszyscy terminowego PJ - wg mnie to dobrze raz na 5 czy 10 lat isc sie przebadac. Bo potem sie okazuje, ze ktos ma wade wzroku -3 dioptrie i jezdzi autem bez korekcji 'bo widze dobrze przeciez'.
Ja mam terminowe na dyszke aktualnie, do lekarza - okulisty chodze co dwa lata. A tak potem stare dziadki co ledwie widzą jezdzą autem i przestawiają mi nubi na skrzyzowaniu bo nie zauwazyli. (przyklad z zycia, jakies 7 miesecy temu dziadek mu puknal w tył nubki bo jej 'nie zauwazyl'-.-)
Maniek5k

Postprzez ella » środa 15 czerwca 2011, 23:21

Dzisiajsze bezterminowe bedzie się wymianiało bez badan lekarskich - czyli na nowych europejskich beda terminy czy nie? Bo nie wiem czy chodzi Ci w tym momencie o jednarozową wymiane bez badan, czy ze za kazdym razem beda terminowe, ale za kazdym razem bedzie sie wymieniac bez badan, co nie ma sensu w ogole...

Prawo jazdy kategorii B będzie ważne 15 lat, oczywiście dla tych dla których lekarz nie wpisał innego krótszego terminu. Do przedłużenia terminu ważności prawa jazdy będzie potrzebny w wypadku kategorii z grup A i B wniosek i aktualne zdjęcie. Badania lekarskie potrzebne będa tylko osobom, które dostały prawo jazdy terminowe ze względu na zdrowie.
ella
Moderator

Postprzez lith » czwartek 16 czerwca 2011, 09:55

To bezsens totalny i tylko zbędna biurokracja... wychodzi na to, że tyle zamieszania o 'aktualne' zdjęcie :mrgreen:

@Maniek5k
Chesz to się badaj... ja tam mam lepsze zajęcia niż koczowanie pół dnia na korytarzu w kolejkach to poszczególnych 'stanowisk' u lek. medycyny pracy. Starczy mi tyle co bywam.
lith

Powrót do Luźna gadka