Nierówna praca silnika

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Nierówna praca silnika

Postprzez michalek_62 » czwartek 21 lipca 2011, 12:41

Mam Peugeot 206 z 2001r, silnik 1.4 benzyna. Odpalam auto i zapala się kontrolka autodiagnostyki silnika. Miga cały czas. Zauważyłem, że obroty silnika są nierówne. Pomyślałem, że to ten mocny deszcz dostał się do świec i je zalał. Zaraz jadę do diagnosty. Jak myślicie, co Waszym zdaniem to może być?

Właśnie wróciłem od diagnosty. NIe wiedział co jest grane bo jego komp podłączony do auta nie może się połączyć xD Umówiłem się na wt ze swoim mechanikiem. Zobaczymy co wykaże. Wydaje mi się, że to świeca, cewka lub wtryskiwacz.
michalek_62

Re: Nierówna praca silnika

Postprzez Przemek211 » czwartek 21 lipca 2011, 22:06

Nie sądzisz, że prawdopodobieństwo uzyskania odpowiedzi znacznie by wzrosło gdybyś zadał to pytanie na forum Peugeota?
Przemek211

Postprzez Borys_q » czwartek 21 lipca 2011, 22:09

Falujące obroty to najczęściej sonda lambda chociaż nie zawsze.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez michooo » piątek 22 lipca 2011, 01:28

Może być mnóstwo przyczyn. Świeca, kable wysokiego napięcia, rozdzielacz, zwalony jakiś czujnik, nieszczelny dolot albo zepsuty silniczek krokowy przepustnicy.
michooo

Postprzez Cyberix » niedziela 24 lipca 2011, 10:25

michalek_62 napisał(a):Pomyślałem, że to ten mocny deszcz dostał się do świec i je zalał.
Masz przeżartą przez rdzę maskę, że deszcz dostał się do świec? Czy parkujesz w rzece, rowach, kałużach?
Pierwsze słyszę, żeby od samego deszczu komuś silnik zalało....
Cyberix

Postprzez michalek_62 » środa 27 lipca 2011, 23:28

Pomyślałem o tym, bo w pugu na masce jest wlot powietrza koło szyby i może tam się coś dostało hehe. Ale to już nieważne. Byłem u mechanika i stwierdził, że trzeba wymienić świece, bo poprzedni właściciel o nie nie dbał i nie był wymieniane i cewkę. Części zamówione, czekam na dostawę jutro lub pojutrze. Powinno być cacy.
michalek_62

Powrót do Porady techniczne