2 Pytania bus pas,dorga podporzadkowana prosze o pomoc

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

2 Pytania bus pas,dorga podporzadkowana prosze o pomoc

Postprzez kosinus123 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 10:23

Witam mam do was takie pytanie tak jak widać tutaj na rysunku droga z pierwszeństwem jest w lewo a teraz tak ten co stoi od góry i od prawej na podporządkowanej to kto pojedzie? wtedy decyduje zasada prawej ręki?

Obrazek

albo jak by ta droga z pierwszeństwem leciała od góry tam gdzie podporządkowana i skręcała w prawo wtedy ten co jedzie z prawej i nie pojedzie w prawo z pierwszeństwem ino w lewo w podporządkowaną a z góry z podporządkowanej auto chce jechać na wprost to kto pojedzie?

dodam,że auto od góry bedzie miało znak pierw stop i pozniej znak podporządkowanej a to drugie bedzie miało znak samej podporzadkowanej ale ono bedzie skrecac w lewo a tamten prosto wiec wypada że ten co prosto ma pierwszenstwo czy ten co nie ma znaku stop ino drogę podporzadkowaną?

a drugie moje pytanie czy np jadąc bus pasem a strzałka do skrętu w prawo będzie na pasie BUS PAS to mogę zjechać o jakiej chce godzinie na ten bus pas by skręcić w prawo tak? a jechać cały czas bus pasem w Polsce od której godziny wolno?

najbardziej zależy mi na odpowiedzi na to pierwsze pytanie i na ostatnie również z góry dziękuję i pozdrawiam Serdecznie całe forum prawojazdy.
kosinus123

Re: 2 Pytania bus pas,dorga podporzadkowana prosze o pomoc

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 10:34

Ad1
Jak jest sytuacja kolizyjna na pierwszeństwie łamanym to decydują zasady ogólne.
Ad2
Tak.
piotrekbdg

Postprzez kosinus123 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 10:57

ale chodzi mi oto czy ten co jest na podporządkowanej zawsze musi ustąpić? to znaczy jak jest się na podporządkowanej i drugie auto też to decyduje prawa reka? a jak ja mam npz podporządkowanej znak stop a nad nim drogę podporządkowaną a koleś ma podprządkowaną i znak usątp pierwszeństwa a ja mam stop to wtedy mu ustępuje tak? bo mam stop?
kosinus123

Postprzez michooo » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 11:45

ale chodzi mi oto czy ten co jest na podporządkowanej zawsze musi ustąpić?

Tym na drodze z pierwszeństwem? Zawsze.

to znaczy jak jest się na podporządkowanej i drugie auto też to decyduje prawa reka?

Przecież kolega wyżej Ci napisał, że decydują zasady ogólne, czyli tutaj prawa ręka.

Stop oznacza tyle, że musisz się zatrzymać i ustąpić pierwszeństwa, a nie tylko ustąpić pierwszeństwa. ;)
michooo

Postprzez kosinus123 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 13:41

heh to ja już sam nie wiem a jak wy to robicie np dojeżdżasz do skrzyżowania i już masz widzieć kto jedzie pierwszy a w moim przypadku to musiałbym dojechać i się zastanowić no bo jak na szybkiego to mogę stłuczkę mieć

a do tego mam już prawo jazdy tyle że zdawałem w mniejszej miejscowości niż Kielce i mi sie fuksło bo miałem banalną trasę skręt np w lewo i miałem drogę z pierwszeństwem to ustąpiłem temu co jedzie z nad przeciwka i skręciłem i taki banalny był egzamin a teraz jak człowiek jedzie dojechałem do skrzyżowania z pierwszeństwem łamanym to lipa bo pół bidy jak pojadę drogą z pierwszeństwem a jak przyjdzie na podporządkowaną jechać w lewo a z góry ktoś będzie z podporządkowanej jechał i co robić dlatego sie pytam was bo mi obrazek nie wystarczy ja to muszę zrozumieć dopiero będę wiedział ,ostatnio miałem sytuacje dojechałem do skrzyżowania i koleś też i ja nie wiem czy ruszyć i on nie wie czy ruszyć bo mieliśmy pierwszeństwo łamane

wiadomo banalne jest jak jest droga ino z pierwszeństwom albo sam stop albo ustąp pierwszeństwa a znaki są że stop jest a nad nim drogi podporządkowane na tablice i zastanów się kto pojedzie to cie z tyłu zatrąbią że tyle stoisz

a np skrzyżowania zwykle ze samym stopem to się nauczyłem w ten sposób

jadąc prosto mam zawsze pierwszeństwo jadąc w prawo też jadąc w lewo a on prosto on jeedzie prosto jadąc w lewo i koleś w lewo koleś ma pierwszeństwo itp to banał ale te łamane skrzyżowania weź się zastanów kto jedzie przemysł to potrzeba z 3 minuty na to

a jak z instruktorem jeździłem to mnie ino tak uczył spytałem się o skrzyżowanie łamane kto i jak by jechał to mi powiedział nie zawsze tak jak mówiłem i koniec gadki i pieron wie jak jechać nawet skrzyżowań nie wytłumaczył dobrze ze człowiek sam nie nauczył ich ehh

DLATEGO MAM PYTANIE DO WAS

Jadąc dorgą z pierwszeństewm i jest pierwszeństwo w prawo a ja chce prosto to wtedy ustępuje tym z prawej i tne? czy jeszcze może tym z lewej co pojadą w stronę pierwszeństwa?

albo jak chce jechac w lewo to ustepuje tym z prawej a tym z nad przeciwka i z lewej to co?
kosinus123

Postprzez nyku » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 14:08

kosinus123 napisał(a):DLATEGO MAM PYTANIE DO WAS

Jadąc dorgą z pierwszeństewm i jest pierwszeństwo w prawo a ja chce prosto to wtedy ustępuje tym z prawej i tne? czy jeszcze może tym z lewej co pojadą w stronę pierwszeństwa?

Ustępujesz tylko tym co jadą z prawej, Ci z lewej mają znak stop bądź ustąp pierwszeństwo i oni ci muszą ustąpić bo jesteś na drodze z pierwszeństwem.

kosinus123 napisał(a):albo jak chce jechac w lewo to ustepuje tym z prawej a tym z nad przeciwka i z lewej to co?

Jeżeli pierwszeństwo pozostaje bez zmian z pierwszej sytuacji to tak samo postępujesz i ty. Ty zjeżdżasz z drogi głównej więc masz pierwszeństwo. Sytuacja taka sama jak w pierwszym przypadku.
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez Cyberix » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 15:49

Jak jesteś na cienkiej linii to ustępujesz WSZYSTKIM z grubej linii i tym z cienkiej linii, którzy są po Twojej prawej stronie! Jak masz pojazdy na cienkiej linii z lewej strony (to oni maja ciebie z prawej) to wtedy oni ustępują Tobie. Proste. Nie ma co kombinować i tworzyć przypadki, lepiej zapamiętać zasadę i już.
PS. Za wyjątkiem tramwajów :)
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 16:08

Kurde facet! Odróżniasz cienką kreseczkę od grubej? Jak tak to połowa sukcesu. Ta gruba to przebieg drogi z pierwszeństwem. Jak dwa samochody znajdują się na drodze podporządkowanej lub z pierwszeństwem to reguluje się kolejnosć przejazdu w ten sam sposób jak na zwykłym skrzyżowaniu równorzędnym gdy np jeden samochód jedzie prosto a ten z przeciwka skręca w lewo - zasady ogólne. I tu instruktor nie ma nic do rzeczy, to jest PoRD plus szczegółowy opis oznakowań drogowych.
piotrekbdg

Postprzez kosinus123 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 16:11

aha ok to już jarzę a jak do tego są znaki stop ustąp pierwszeństwa to tak samo jak napisałeś ta sama zasada czy już inna? dajmy na to jak przy znaku łamanym jest znak stop a koleś ma ustąp pierwszeństwa to mam się do tej zasady co ty napisałeś stosować że jak jestem na cienkiej to ustępuje wszystkim z grubej i tym z prawej a z lewej mi ustępują ?

a jak będę tam na miejscu gdzie z lewej to ja wtedy ustępuję znów tak w kółko tym z prawej i tym z grubej tak?

a jak np ja jadę na grubej i z grubej skręcam w podporządkowaną w prawo a koleś z prawej chce w moja stronę?

tak więc czy np jak będą znaki stop czy ustąp pierwszeństwa a nad nim będzie znak z drogą pierwszeństwa ale i z podporządkowanymi to nadal ta twoja reguła? czy już inna?

proszę odp mi na to bo ty to ładnie mi wytłumaczyłeś.

aha a jak mam pojazd z naprzeciwka z podporządkowanej i ja też mam podporządkowaną i chce skręcić w lewo a on prosto to kto pojedzie?
kosinus123

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 16:22

Zapytam z innej beczki: czy jest jakichś przepis drogowy który znasz, bo mam wrażenie że starym polskim zwyczajem uczysz się jeżdzić na pamięć według przekazów słownych. Znajdź sobie kwadrans, poczytaj kodeks, naprawdę nie gryzie a wszystkie wyżej zadane pytania okażą się oczywiste.
piotrekbdg

Postprzez kosinus123 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 16:33

Cyberix prosze odp na tamto co napisałem.
kosinus123

Postprzez adalberthus » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 17:32

A może Ty w końcu pójdziesz na kurs prawa jazdy, a nie kroju i szycia?
Za to co chcesz tu się dowiedzieć, to są PODSTAWY!!!!!, i za to się płaci na kursie.
Dawno pisałem, że kursy nie powinny kosztować jak pęczek rzodkiewki.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez adalberthus » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 17:34

A w ogóle znak B20 i A7 są równoznaczne i równorzędne do siebie
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez kosinus123 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 17:39

po co się wypowiadasz jak nie pomagasz?

czekam na odp na tamto pytanie
kosinus123

Postprzez qwer0 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 17:52

A w ogóle znak B20 i A7 są równoznaczne

Faktycznie, kursy nie powinny kosztować jak pęczek rzodkiewki.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy