soczewki, a prowdzenie samochodu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

soczewki, a prowdzenie samochodu

Postprzez karinka88 » wtorek 16 sierpnia 2011, 16:55

Cześć, mam pytanie. : )

Otóź od niedawna noszę soczewki. Rozmawiałam ostatnio z przyjaciółką, która powiedziała mi, że jeżeli mam na oczach
soczewki kontaktowe podczas prowadzenia samochodu, to muszę mieć jakąś specjalną kartę, ze względów bezpieczeństwa. Czy ktoś z was kiedyś słyszał o czymś takim i mógłby się szerzej wypowiedzieć na ten temat?;p

pozdrawiam,
Karina
karinka88

Re: soczewki, a prowdzenie samochodu

Postprzez cman » wtorek 16 sierpnia 2011, 17:18

Czymkolwiek jest ta karta, to na pewno nie musisz (w sensie prawnego obowiązku) jej mieć. Natomiast ze względów bezpieczeństwa to nie wiem, ale nigdy o czymś takim nie słyszałem i w ogóle nie bardzo wiem jakiego rodzaju bezpieczeństwo miałaby ona zapewniać.
cman

Postprzez Borys68 » wtorek 16 sierpnia 2011, 17:19

Ahoj!
Dopytaj się koleżanki, czy chodzi o bezpieczeństwo:
- prawne - bo jest kod na jazdę w kontaktach (tak jak jest dla szkieł, oraz dla kombinacji)
- medyczne

Podejrzewam, że może jej chodzic o coś takiego - "W przypadku utraty przytomności wyjąć mi kontakty z oczu".

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez qwer0 » wtorek 16 sierpnia 2011, 17:28

Nie musisz miec zadnej karty.

A karta, o ktora chodzi, to pewnie tak jak pisze wyzej Borys68, plajzdiczek wielkosci wizytowki/dow.os. z napisem
"uwaga wazne: nosze soczewki kontaktowe
W razie wypadku lub utraty swiadomosci prosze o fachowe zdjecie soczewek. Dziekuje."
+ to samo po angielsku
+ miejsce na wpisanie imienia i nazwiska. O taka karte do noszenia w portfelu mozesz poprosic przy zakupie soczewek, powinni miec.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » wtorek 16 sierpnia 2011, 17:48

A jakie jest teoretyczne założenie użyteczności takiej informacji w portfelu? Ma być przeznaczona dla przypadkowej osoby, która będzie udzielała pomocy, z założeniem, że w międzyczasie sprawdzi zawartość portfela? Czy dla ratownika medycznego, który w ramach oceny stanu poszkodowanego i tak sprawdza reakcję źrenic i wie jak ma postępować?
cman

Postprzez Borys68 » wtorek 16 sierpnia 2011, 20:02

Ahoj!
Użyteczność może być bliska zeru. Ale dużo nie kosztuje, a może pomóc.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Maniek5k » wtorek 16 sierpnia 2011, 20:35

Znajoma ma soczewki i taką kartę w aucie na desce rozdzielczej przyczepiona (wlasciwie z boku po obu stronach). Byc mzoe sie kiedys przyda, na pewno jest bardziej widoczna niz w portfelu.
Maniek5k

Postprzez lith » środa 17 sierpnia 2011, 17:51

Obstawiam, ze jak gdzieś się przyda to właśnie w portfelu... info o soczewkach, jak o soczewkach... na takie kartce można też zdecydowanie bardziej przydatne rzeczy umieścić jak ewentualne leki jakie przyjmujemy, na jakie jesteśmy uczuleni, czy tego typu info, które mogą być ewentualnie istotne dla służb ratunkowych. Bo jak z poszkodowanym nie idzie się dogadać, a rodzina telefonu nie odbiera to zdecydowanie może się przydać. Na miejscu ewentualnego wypadku trzymałbym kciuki, żeby ktokolwiek zdecydował się na np. resuscytacje ewentualną, czy ułożenie w bocznej bezpieczniej, a nie przejmował się pierdołami typu soczewki... bez przesady z tymi wymaganiami :)
lith

Postprzez qwer0 » środa 17 sierpnia 2011, 18:29

Znajoma ma soczewki i taką kartę w aucie na desce rozdzielczej przyczepiona (wlasciwie z boku po obu stronach).

Nie ma to jak przesadyzm xD

A jakie jest teoretyczne założenie użyteczności takiej informacji w portfelu?

Tej konkretnej informacji to nie wiem, wiem natomiast jaka jest uzytecznosc innych informacji na takiej karcie - mi sie przydaje kazdorazowo przy zakupie soczewek, bo nigdy nie pamietam nazwy tych, ktore najlepiej toleruje, oraz mam pieczatke swojej ulubionej pani doktor od oczu :)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Maniek5k » środa 17 sierpnia 2011, 20:13

qwer0 napisał(a):Nie ma to jak przesadyzm xD

ma tez cukrzycę i to tez zawarte na tych tabliczkach - nie wiem czy przesadyzm, podaj cukrzykowi zle leki to bedziesz go odwiedzac w 'lesie krzyży'...
qwer0 napisał(a):oraz mam pieczatke swojej ulubionej pani doktor od oczu

:D Jakby zdjecie dodawali, to w ogole bajera, nie? ;]

Ja mam w autku taka kartalke o grupie krwi, alergiach, takze na leki. W schowku co prawda, acz kopie mam w zewnetrznej kieszonce portfela, tak ze latwo znalesc.
Maniek5k

Postprzez qwer0 » środa 17 sierpnia 2011, 20:25

Ponoc, ze informacje o grupie krwi to sobie mozna nawet na czole wytatuowac, a to i tak na nic.
Jak jest im potrzebna grupa krwi to i tak musza zrobic krzyzowke, nawet gdybys mial przy sobie legitymacje hdk to i tak nie ma to znaczenia.
Ale nie wiem ile w tym prawdy.
qwer0

Postprzez Maniek5k » środa 17 sierpnia 2011, 22:11

Ja akurat mam AB, takze i tak moge 'lyknac' wszystko co badz. A dostalem kartalke taka bajerancka wlasnie gdzie mozna wpisac dodatkowe info z wydrukowanym moim AB, wiec nie narzekam - bo za darmo bylo :P (no, za to ze smigam co roku oddac krew w sumie.)
Maniek5k

Postprzez lith » czwartek 18 sierpnia 2011, 01:33

Niby jak jest taka karta to wystarczy próba zgodności, a jak nie ma to potrzeba i badanie grupy krwi i próbę zgodności. Jak jest czas to nie ma żadnego problemu... za to w bardzo pilnym przypadku przetoczą nawet bez próby zgodności... wtedy taka kartka może się okazać bardzo przydatna... lepiej przetoczyć to z kartki niż zupełnie na pałę. Ale podobno to już bardzo rzadkie przypadki.
lith

Powrót do Luźna gadka