Ups... alice_b chyba trochę namieszałaś.
Prędkości (takei same dla motocykla jak i dla osobówki):
Teren zabudowany:
50 (godz.5-23)
60 (godz. 23-5)
Poza terenem zabudowanym:
90 - drogi jednojezdniowe
100 - drogi dwujezdniowe i ekspresowe jednojezdniowe
120 - drogi ekspresowe dwujezdniowe
140 - autostrada.
już sprawdzam resztę
edit: co do hamowania to tak orientacyjnie na suchym asfalcie:
Przy 30 km/h 3x3=9m
Przy 40 km/h 4x4=16m
Przy 90 km/h 9x9=81m
Przy 110 km/h 11x11=121m
To tak mniej więcej, na mokrym, lodzie itd. wartości są zdecydowanie większe, z resztą sam zobaczysz. Tyle 'liczenia' starczy.
edit2:
Odnosząc sie do Twoich pytań z pierwszego posta:
Ad. 1 To nie jest ekspresowa, a autostrada. Normalnie może 140... widocznie z pasażerem do lat 7 maks 40 (pewnie niezależnie od drogi... na motor nie robiłem to sie tym nie interesowałem, ale tak wynika z tego co podałeś). Na wiki w tabelce jest to ładnie zebrane:
TABELKAAd. 2 O hamowaniu już wyżej napisałem.
Ad. 3 Musisz po prostu wiedzieć gdzie się można zatrzymywać, a gdzie nie. Art. 46-50 PoRD to oddział 'zatrzymanie i postój'. obrazki wynikają wprost z nich. Często chodzi o odległość.
Ad. 4 Tak, na równorzędnym tramwaj ma pierwszeństwo. Ogólnie w sytuacji równorzędnej tramwaj ma
prawie zawsze pierwszeństwo. Czyli jak tramwaj jest na drodze z pierwszeństwem to ustępują mu wszyscy na drodze z pierwszeństwem (ci na podporządkowanej oczywiście też, ale to wiadomo, oni ustępują wszystkim mającym pierwszeństwo). Tramwaj na podporządkowanej ustępuje tym na drodze z pierwszeństwem, ale ma pierwszeństwo przed wszystkimi innymi z podporządkowanej. Jedyny wyjątek to jak masz
zielone światło (S-1) i jedziesz prosto.
Bart22 napisał(a):Mam jeszcze pytanko do tego strona 35, drugi obrazek
Dlaczego 1, musi ustąpić pojazdowi 2 skoro on ma znak ustąp pierwszeństwa..?
Mówimy o tym samym obrazku? Slrzyżowanie 'T' z tramwajem, autkiem i motorem?? Tam przecież nie ma A-7 (ustąp pierwszeństwa przejazdu), który wygląda tak:

Tylko jest:
A-5 (skrzyżowanie dróg)

Co oznacza, że jest to skrzyżowanie równorzędne.
alice_b napisał(a):ja tam widzę znak " zmiana pierwszeństwa "
o.O... ciekawe...