Światła przeciwmgielne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez ella » czwartek 21 października 2004, 12:11

Morton napisał(a):
ella napisał(a):Kiedy ja w swojej Omedze mam je nie rozdzielone i tak było od nowości.

W swojej omedze masz przednie przeciwmglowe, czy tylko tylnie? Przednie nie sa obowiazkowe.

Mam i jedne i drugie. I nie mogę ich zapalać osobno.
ella
Moderator

Postprzez Morton » czwartek 21 października 2004, 12:47

To bardzo dziwne, poniewaz przepisy wyraznie mowia, ze przeciwmglowe tylnie powinno byc wlaczne niezaleznie od innych swiatel. Moze jeszcze nie znalazlas odpowiedniego wlacznika? ;-)
pozdrawiam
Morton
IRC: #prawojazdy (wroclaw.ircx.net.pl)
Morton

Postprzez ella » czwartek 21 października 2004, 12:58

Moze jeszcze nie znalazlas odpowiedniego wlacznika?

Ja to może bym go i nie znalazła :wink: Ale mój mąż...... :D Za długo nim jeździ.
Ale nie mam juz problemu z przednimi bo mi je którejś nocy pięknie wydłubali :D
ella
Moderator

Postprzez Morton » czwartek 21 października 2004, 13:05

Wiec zakladam, ze samochod oryginalnie mogl nie miec przednich przeciwmglowych, tylko pozniej wlasciciel je zamontowal je we wlasnym zakresie. Tyle ze nie wstawil oddzielnego wlacznika, tylko podlaczyl do tylnych :)
pozdrawiam
Morton
IRC: #prawojazdy (wroclaw.ircx.net.pl)
Morton

Postprzez scorpio44 » czwartek 21 października 2004, 13:24

Morton napisał(a):Wiec zakladam, ze samochod oryginalnie mogl nie miec przednich przeciwmglowych, tylko pozniej wlasciciel je zamontowal je we wlasnym zakresie. Tyle ze nie wstawil oddzielnego wlacznika, tylko podlaczyl do tylnych :)

Też tak właśnie przypuszczam (o czym zresztą mówiłem już Elli).

A tak na marginesie to ja nie chcę nic nie mówić, ale faktycznie tylne światła przeciwmgłowe mają działać niezależnie od jakichkolwiek innych (tak jak powiedział Morton) i teoretycznie przy jakiejś dokładniejszej kontroli dowodzik, Ella, mogą Tobie zabrać...
scorpio44

Postprzez ella » czwartek 21 października 2004, 13:36

art. 30 ust. 3 Ustawy Prawo o ruchu drogowym: - " Kierujący może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. (...)"

To jest warunek zapalenia świateł z tyłu. Więc wtedy też mogą się palić przednie, nie ma do tego przeciwskazań, ani nie jest to zabronione.
Nie mogę tylko uzywac przednich przy nie spełnionych warunkach co do mozliwości używania tylnych.
ale faktycznie tylne światła przeciwmgłowe mają działać niezależnie od jakichkolwiek innych

Więc wcale nie muszą Scorpio :wink: :D
Wiec zakladam, ze samochod oryginalnie mogl nie miec przednich przeciwmglowych, tylko pozniej wlasciciel je zamontowal je we wlasnym zakresie.

Może i poprzedni właściciel montował, muszę spojrzeć w instrukcję. Ale nie sądzę, żeby dziadkowi jeżdżącemu tylko na niedzielne wycieczki chciało sie to robić :wink: :D
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » czwartek 21 października 2004, 15:50

Ela, to, jak mają działać poszczególne światła czy w ogóle inne mechanizmy w samochodzie, regulują odrębne przepisy. W Kodeksie Drogowym tego nie znajdziesz. I wiem na 100%, że tylne światła przeciwmgłowe muszą zapalać się niezależnie od innych.
scorpio44

Postprzez ella » czwartek 21 października 2004, 15:52

Scorpio, widać, że na przepisach się znasz, ale Omegi w środku to nie widziałeś :D :D :D :D
Może wiesz na 99% :wink: :D
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » czwartek 21 października 2004, 16:08

Ela, przecież ja Ci wierzę, że w tej omedze tak jest. Chodzi mi tylko o to, że na pewno jest powiedziane, że tylne światła przeciwmgłowe mają działać niezależnie od innych świateł (zresztą Morton to już wcześniej napisał). I tego nie ma w Kodeksie, tylko jest to w jakichś innych przepisach - tych samych, w których jest mowa o tym, że światła stopu mają świecić dużo jaśniej od pozycyjnych, że kierunki mają mrugać z częstotliwością 90 +/- 30 cyklów na minutę i tak dalej.
A w związku z tym, jeżeli mówisz, że Twoja omega ma te światła fabryczne i fabrycznie tak podłączone, no to ja już jestem głupi... Czyżby to znaczyło, że nie jest odpowiednio przystosowana do jazdy po Polsce? :D :D :D
scorpio44

Postprzez mostom » czwartek 21 października 2004, 16:21

ella napisał(a):Kiedy ja w swojej Omedze mam je nie rozdzielone i tak było od nowości.

To albo (tak jak pisali inni) masz coś poprzerabiane, albo praktycznie nie możesz jeździć na przednich przeciwmgielnych (bo tylne możesz włączyć wiadomo kiedy). Czyli w twoim przypadku na przednich przeciwmgielnych (gdybyś je jeszcze miała :D ) możesz jeździć tylko jeżeli przejrzystość powietrza spadnie poniżej 50m.
mostom
mostom

Postprzez bialy » czwartek 21 października 2004, 18:46

Co do zapalania tylnich, nie bylbym taki pewien, ze musza byc w 100% niezależne :wink: . Auto ktore dostalo homologacje juz w XXI wieku ma połączone przydnie i tylnie tak ze mozna włączyć tylko przednie lub włączając tylnie automatycznie włączyć przednie. W niektorych samochodach jest to oczywiste pokretlo ma pozycje: wył, przednie, przednie + tylnie. Ella, jeżeli samochod samochod w takim stanie zostal dopuszczony do ruchu, ze przod i tyl sa pod jednym włącznikiem to panowie z 997 nic nie moga zrobić.
bialy

Postprzez leila » piątek 22 października 2004, 20:10

kurde z tego co tu piszecie to się zastanawiam teraz jak jest u mnie bo mam zmontowane halogeny przeciwmgielne z przodu i to raczej na pewno był wymysł własciciela...nie wiem tylko czy podłączone są do tylnych :? jak tak to lipa bo wtedy przednie się mogą nie przydac,będę ich musiała używać tylko w przypadkach gdzie używa się tylnych :?
Opel Corsa 1.2 City:)od 11.10 moja!!!!
leila

:0

Postprzez Polonez » sobota 23 października 2004, 12:12

A u mnie w Polonezie Atu Plus z 1998r jest tak :
Wyłącznik świateł przeciwmgłowych przednich;
Dla włączenia świateł przeciwmgłowych przednich ( położenie dolne wyłącznika ) konieczne jest uprzednie włączenie świateł pozycyjnych.

Wyłacznik świateł przeciwmgłowych tylnych:
Dla właczenia świateł przeciwmgłowych tylnych ( położenie dolne wyłącznika ) konieczne jest uprzednie włączenie świateł pozycyjnych , mijania , drogowych i przeciwmgłowych przednich.
Polonez

Postprzez scorpio44 » sobota 06 listopada 2004, 19:10

Polonez napisał(a):Dla właczenia świateł przeciwmgłowych tylnych (położenie dolne wyłącznika ) konieczne jest uprzednie włączenie świateł pozycyjnych , mijania , drogowych i przeciwmgłowych przednich.

Chyba się przejęzyczyłeś z tymi drogowymi. Albo też masz coś poprzerabiane. Wynikałoby przecież z tego, że żeby zapalić przednie przeciwmgielne, musisz jechać na długich, na których w czasie mgły w ogóle się nie jeździ.
scorpio44

:)

Postprzez Polonez » środa 10 listopada 2004, 22:43

Qrcze faktycznie ale tak pisalo w instrukcji obsługi :)
Polonez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze