Napis "service" na liczniku km

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Napis "service" na liczniku km

Postprzez jasiek23 » poniedziałek 10 października 2011, 21:50

W momencie przekręcenia kluczyka przez parę sekund jest napis "service" i liczba km która się zmniejsza. Nietrudno mi zgadnąć że chodzi tu o jakiś przegląd tylko że ostatni generalny przegląd z wymianą oleju i innymi konkretniejszymi wymianami(np: filtry) był w grudniu 2010 przy stanie licznika ok. 162 tys. Teraz mam nieco powyżej 175 tys a na service wyświetla się 2200 km i się zmniejsza. Czy to jest tylko wskazanie zaprogramowane w komputerze a faktyczny przegląd swoją drogą? Czy po przekroczeniu tych 2200 km autko może się unieruchomić? :? :)
jasiek23

Re: Napis "service" na liczniku km

Postprzez Maniek5k » poniedziałek 10 października 2011, 22:51

jasiek23 napisał(a): że ostatni generalny przegląd z wymianą oleju i innymi konkretniejszymi wymianami(np: filtry) był w grudniu 2010 przy stanie licznika ok. 162 tys. Teraz mam nieco powyżej 175 tys

powiedz mi jeszcze, ze dieselkiem jezdzisz a ide sie pociac.
Olej w aucie sie co 10k zmienia, w dieselku co 7,5k. (wg zalecen producentów). Albo co rok.
A nie ma tutaj co przeciągać zbytnio, bo zuzyty olej nie jest tak wydajny w smarowaniu jak ten swiezy z banieczki. A 4l oleju dobrego (np. general motors) kosztuje <100zł.. Wymienic mozna w zaciszu garazu jak mamy kanał. (na upartego lewarek i jazda)
Filtry zreszta tez co 10k do wymiany.

Z reguly te kontrolki to sa zaprogramowane w serwisie, ze sie maja swiecic za 10k km zebys pojechal zrobic wymiany okresowe.
Maniek5k

Postprzez GreenEvil » wtorek 11 października 2011, 11:07

Kolega, patrzac po wpisie, raczej ma zalecany przeglad olejowy co 15kkm.
Niezaleznie od wszystkiego, sugeruje w starych benzynach wymiane co 10kkm - zdrowiej dla silnika. Jednym slowem, kolego - nie czekaj az pokaze sie "0", tylko zmieniaj olej.
GreenEvil

Postprzez Maniek5k » wtorek 11 października 2011, 16:21

wiesz, rozne serwisu roznie to robią, a niektóre wcale nie robia korekty wpisów w komputerze pojazdu.
Zaleca się co 10k zmiane oleju i filtrów, mnie taka zabawa kosztuje ~110 zł i 1-2h w garazu roboty. I nie przeciągałbym tego, bo potem remont dołu czy chociazby pierscieni nie jest zbyt fajnym cenowo zdarzeniem.
Maniek5k

Postprzez GreenEvil » wtorek 11 października 2011, 21:13

Komputer raczej wie co ile producent zaleca serwis olejowy ;)
Nie zmienia to faktu, ze zdecydowanie 10kkm to przy starszych samochodach sluszna opcja.
Ja mam zalecany co 15, robie co 10... olej, filtry i swiece... a co :twisted:
W efekcie 15 letni strucel jezdzi na 5w40 biorac oleju tyle co powinien, a na hamowni dzielnie wyplul +5KM w stosunku do serii :mrgreen:
GreenEvil

Postprzez Maniek5k » środa 12 października 2011, 07:20

GreenEvil napisał(a):Komputer raczej wie co ile producent zaleca serwis olejowy

to działa na takiej zasadzie, że w serwisie przy wymianach okresowych podpinaja pod kompa auto i resetuja licznik 'service' i on sobie od nowa liczy te 10 czy 15k km.
Przynajmniej tak jest w Renault chociazby i VW. Pdejrzewam, ze wszedzie, bo jakby od dnia zakupu liczył co 15k km, a zalozmy ktos sobie wymienia co 10k km, to by juz 'obliczenie' samochodu było złe, czyż nie? Bo skąd auto ma samo z siebie wiedziec ze jest wymieniony olej? :)
Maniek5k

Postprzez GreenEvil » środa 12 października 2011, 09:19

@Maniek5k : racja, jednak sadze po wpisie, ze kolega wie kiedy byl wymieniany olej.
Co do reszty: racja, jednak najczesciej dla wlasnego dobrego samopoczucia resetuje sie oil service w samochodzie... to lekki obciach jezdzic ze swiecaca kontrolka serwisowa ;P
GreenEvil

Postprzez Maniek5k » środa 12 października 2011, 17:01

ja wymieniam co 10k km, akurat mi to wypada na pełne liczby (180k, 190k itd) takze nie mam problemu wiekszego. (tzn no plus minus na duze liczby, bo 100km w te czy w druga nie robi roznicy :P)
No albo raz do roku, zalezyco szybciej wyjdzie. Jednak czesciej mi sie 10k robi, bo rocznie kolo 18-20k łykam swoim autem. A o sluzbowym to sie nie wypowiadam, bo jak wiemy - jakie jest najlepsze auto sportowe -> służbówka :D
Maniek5k

Postprzez maryann » czwartek 13 października 2011, 15:38

Maniek5k napisał(a): w serwisie przy wymianach okresowych podpinaja pod kompa auto i resetuja licznik 'service' i on sobie od nowa liczy te 10 czy 15k km.
Przynajmniej tak jest w Renault
W Renault(np. Scenic II) nie trzeba do resetowania okresu serwisowania podpinać do kompa. Co więcej miałem fabrycznie ustawione w 1.9dCi chyba co 30kkm(a przynajmniej 20....) i komputerem przestawili mi na co 15tys km przegląd. A i tak chyba to zmienię na 10.000km.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Porady techniczne