Badania na prawo jazdy na 1 rok

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Badania na prawo jazdy na 1 rok

Postprzez Kiwit » wtorek 18 października 2011, 21:35

Witam
Pisze tutaj poniewaz mialem nietypowa sytuacje.Półtora miesiaca przed zdaniem prawa jazdy zostalem zlapany na rowerze pod wplywem alkoholu.Bylem w trakcie kursu mialem badania beterminowo, i gdy juz zdalem i szedlem po odbior prawka pani w starostwie powiedziala mi ze nie zostanie mi wydany dokument poniewaz musze zrobic badania lekarskie dla kierowcow, no to dobra zrobiłem te badania tylko zostaly mi wydane na okres 1 ROK przychodze z tymi badaniami i niestety musialem wymieniac prawko i teraz mam wazne do 04.09.2012r. I teraz moje pytanie czy moge je wczesniej wymienic niz we wrzesniu poniewaz 11 lutego 2012 roku zmieniaja sie przepisy i juz niestety nie moglbym miec bezterminowo :(
Bardzo prosiłbym o odpowiedz. Z góry dziękuje.
Kiwit

Re: Badania na prawo jazdy na 1 rok

Postprzez noobio » środa 19 października 2011, 22:01

możesz sobie nawet codziennie wymieniać jak masz na to pieniądze :)

ja miałem wydane 14 września 2009 ważne do 1 stycznia 2012, a w sierpniu poszedłem sobie odnowić prawko kilka miesięcy wcześniej także nie ma żadnego problemu z tym :P
noobio

Postprzez Maniek5k » sobota 22 października 2011, 12:10

Kiwit napisał(a):I teraz moje pytanie czy moge je wczesniej wymienic niz we wrzesniu poniewaz 11 lutego 2012 roku zmieniaja sie przepisy i juz niestety nie moglbym miec bezterminowo

jakie przepisy sie zmieniaja niby?
Prawka terminowe nie miały być od 2013 czasem?
Zresztą, ograniczenie będzie takie ze co 15 lat prawko trzeba wymienic. I dotyczy to wszystkich niezaleznie od daty wydania pj. (a wg mnie to i tak za malo, nie zaszkodziloby robienie badan co te 15 lat bo potem jezdza ludzie ktorzy z medycznych powodów jezdzic nie powinni)
Maniek5k

Postprzez noobio » niedziela 23 października 2011, 09:58

te prawa jazdy co teraz są terminowe, nie stracą swojej ważności w 2013 roku. ustawa przewiduje ich wymianę dopiero w 2033 roku także jest o co walczyć jeszcze :P
noobio

Powrót do Luźna gadka