mandaty za zle parkowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

mandaty za zle parkowanie

Postprzez miros » wtorek 09 listopada 2004, 13:07

czy wiecie ze wcale nie musimy placic mandatow za zle parkowanie wsadzonych za wycieraczke naszego samochodu.

prosze tu jest artykulik na interii:

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=506902

a tu drugi:

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=506236

co o tym myslicie? bo jesli tak jest naprawde to ja chyba przestane oplacac parkowanie w warszawie.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » wtorek 09 listopada 2004, 13:17

Takiej formy doręczenia mandatu nie przewiduje żaden kodeks. Ci, którzy wiedzą o luce, składają odwołania od egzekucji mandatów do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Takich spraw jest jednak niewiele. Prezes SKO - Andrzej Matan - mówi, że w ciągu roku trafiają trzy lub cztery tego typu sprawy.

Chyba ludzie nie wiedzą o tej luce prawnej bo tylko kilka osób w roku się odwołuje.
A reszta pewnie nie płaci :wink:

P.s.Miros, nie wiem jak jest teraz, bo te artykuły są z maja, może już tą lukę w przepisach zatkali jakoś :wink: :D
ella
Moderator

Postprzez Mmeva » wtorek 09 listopada 2004, 15:31

Kierowcy przed kolegium zazwyczaj tłumaczą się, że nie parkowali w danym miejscu samochodem lub pożyczyli auto i nie pamiętają, komu. To wystarczy, by wygrać sprawę.

Mielismy (czy mamy do dziś nie wiem) lukę prawną, ale głupszego tlumaczenia nie slyszałam; krasnoludki zaparkowały w niedozwolonym miejscu :?: Może i takie wykręcanie się jest zgodne z prawem i nic nam nie udowodnia bo policja czy straz miejska nie doręczyła nam mandatu, a za wycieraczka sie nie liczy; ale takie ściemnianie aby sie wymigać mi sie nie podoba.
Mmeva

Postprzez scorpio44 » wtorek 09 listopada 2004, 16:56

Mmeva napisał(a):takie ściemnianie aby sie wymigać mi sie nie podoba.

Mmevcia, a wiesz, że niestety życie w naszym kraju często właśnie na tym polega? :D
scorpio44

Postprzez Mmeva » wtorek 09 listopada 2004, 17:00

Wiesz co, średnio chce mi sie wierzyć w te wszystkie teorie spiskowe, że to niby w Polsce trzeba zalatwiać, ściemniać bo inaczej się nie da, a kto tego nie robi jest naiwny. Może i troche prawdy w tym jest, nie wiem; ale nie zmienia to faktu, że moim zdaniem powinno sie unikać takich sytuacji no i że takie zachowania mi sie nie podobają. I tylko tyle :) .
Mmeva

Postprzez miros » wtorek 09 listopada 2004, 19:38

ale ja nie rozumiem jednego: jak jest mozliwosci bronic sie zgodnie z prawem to czemu tego nie robic? zaraz moze jeszcze ktos powie ze to jest to samo co z tym fotoblockerem.
ja placic pewnie bede ale jesli zdarzy sie sytuacja ze zapomne i mi wstawia mandat to sie odwolam gdzie trzeba.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez scorpio44 » wtorek 09 listopada 2004, 20:52

miros napisał(a):ale ja nie rozumiem jednego: jak jest mozliwosci bronic sie zgodnie z prawem to czemu tego nie robic? zaraz moze jeszcze ktos powie ze to jest to samo co z tym fotoblockerem.
ja placic pewnie bede ale jesli zdarzy sie sytuacja ze zapomne i mi wstawia mandat to sie odwolam gdzie trzeba.

Popieram w całej rozciągłości. :D
scorpio44

Postprzez mostom » środa 10 listopada 2004, 09:01

scorpio44 napisał(a):
miros napisał(a):ale ja nie rozumiem jednego: jak jest mozliwosci bronic sie zgodnie z prawem to czemu tego nie robic? zaraz moze jeszcze ktos powie ze to jest to samo co z tym fotoblockerem.

Popieram w całej rozciągłości. :D

Ja się nie odwołuję. Jak mi wsadzili karteczkę to po prostu ją wywaliłem - przyjdzie coś do mnie to wtedy powiem, że widocznie ktoś mi wyciągnął i wtedy mogę zacząć martwić się o odwołania. Czym się przejmować ? Może mam jeszcze do nich z przeprosinami polecieć i o odsetki poprosić ? :D Oczywiście cały czas mówię o strefie płatnego parkowania.
mostom
mostom

Postprzez bodek541 » środa 10 listopada 2004, 23:05

U nas w Częstochowie jest od tego służba porządkowa i nie wkładają już mandatów za szybe tylko spisują i robią zdjęcia rejestracji samochodu :D
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez Mmeva » środa 10 listopada 2004, 23:18

miros napisał(a):ale ja nie rozumiem jednego: jak jest mozliwosci bronic sie zgodnie z prawem to czemu tego nie robic?

Czemu nie? - hmmm, nie wiem, czy bym potrafila sciemniac, ze nie pamietam komu auto dalam albo kto go zaparkował,; mi się to nie podoba; ale w koncu wszystko zgodnie z prawem więc jak ktos chce tak robic oczywiście może
Mmeva

Postprzez to ja » środa 10 listopada 2004, 23:20

A mi się wydaje, że w takiej sytuacji najlepsze rozwiązanie podał Mostom

mostom napisał(a):Ja się nie odwołuję. Jak mi wsadzili karteczkę to po prostu ją wywaliłem - przyjdzie coś do mnie to wtedy powiem, że widocznie ktoś mi wyciągnął i wtedy mogę zacząć martwić się o odwołania. Czym się przejmować ? Może mam jeszcze do nich z przeprosinami polecieć i o odsetki poprosić ? Oczywiście cały czas mówię o strefie płatnego parkowania.
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez ella » środa 10 listopada 2004, 23:36

tylko spisują i robią zdjęcia rejestracji samochodu

A co da samo zdjęcie rejestracji samochodu? Chyba robią zdjęcia całego samochodu, żeby udowodnić, że źle parkuje.
ella
Moderator

Postprzez Sławek_18 » środa 10 listopada 2004, 23:47

ella napisał(a):
tylko spisują i robią zdjęcia rejestracji samochodu

A co da samo zdjęcie rejestracji samochodu? Chyba robią zdjęcia całego samochodu, żeby udowodnić, że źle parkuje.
Tez tak mysle robia zdjecie calego "otoczenia" aby udowodnic nieprawidlowy sposob parkowania.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez to ja » środa 10 listopada 2004, 23:49

No, powinno być całe otoczenie, a szczególnie znaki zabraniające zatrzymywania się w danym miejscu. Chociaż samochód może stać daleko za znakiem i na zdjęciu autko wyjdzie jako plamka, a wtedy to nie jest właściwie żaden dowód...
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez bodek541 » środa 10 listopada 2004, 23:58

widzialem to tylko z daleka
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze