Podwójne OC

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Podwójne OC

Postprzez radiojoy » środa 16 listopada 2011, 13:00

Moja dziewczyna padła ofiarą tzw. podwójnego ubezpieczenia . Kupiła samochód ubezpieczony w PZU od poprzedniego właściciela uzyskała informacje że wypowiada umowę i nie będzie ta już obowiązywać ,później z informacji w internecie wyczytaliśmy że trzeba wysłać również wypowiedzenie z naszej strony ,wypowiedzenie zostało wysłane w dniu wygasania polisy w PZU . Dziewczyna ubezpieczyła się wcześniej w mBanku,po jakimś czasie przyszło pismo "Witamy w PZU" dla PZU wypowiedzenie było za późno wysłane Pani na infolinii stwierdziła że takie pismo powinna mieć na biurku dzień wcześniej .Nigdy nie kupowaliśmy pojazdu stąd też brak znajomości odpowiednich przepisów .Próbowaliśmy dogadać się z PZU jak i z mBankiem nie chcą pójść na żadną ugodę . Tak więc wygląda na to że trzeba będzie płacić OC w dwóch firmach :( . Czy jest jakaś szansa uniknięcia tego ?. Czy gdyby moja dziewczyna sprzedała mi auto lub w formie darowizny można wówczas wypowiedzieć jedno z ubezpieczeń bez opłaty za cały rok ? ,i czy trzeba wówczas przerejestrować pojazd gdybym np. za tydzień spowrotem odsprzedał /oddał to auto dziewczynie ?. Wiem że to kombinowanie ale skoro firmy nie chcą się dogadać trzeba jakoś się ratować w końcu obowiązkowe jest jedno OC nie dwa . Proszę o poradę .

Pozdrawiam
radiojoy

Re: Podwójne OC

Postprzez karol09 » czwartek 17 listopada 2011, 01:23

Z kim rozmawiałem w pzu/mbanku ? Na infolinii tego nie załatwisz, najlepsza byłaby rozmowa lub pismo do osoby/organu która je władna aby anulować polisę.
Firmy niechętnie idą na rękę klientowi w takich sytuacjach. Na Twoją korzyść przemawia że nie posiadałeś przerwy w ubezpieczeniu, myślę że prędzej coś wskórasz w mbanku. Ubezpieczyciele z zasady wolą puścić "nowego" klienta.

Dużo zostało tego ubezpieczenia w pzu ?

Tak, może sam. sprzedać ale musi pamiętać o podatku. Lepszym rozwiązaniem jest wzięcie rodzica na współwłaściciela. Bez wizyty w wk raczej się nie obejdzie.
karol09

Postprzez radiojoy » czwartek 17 listopada 2011, 14:52

Z Panią z Infolinii ogólnopolskiej PZU ,zwykła konsultantka . Na dzień obecny nie przyszło jeszcze żadne wezwanie do zapłaty ani też kwota jedynie "powitanie" . Jednak jeśli przyjdzie będzie to rachunek za cały rok gdyż poprzednie ubezpieczenie się skończyło :( , bez zniżek to będzie zapewne około 1500 zł .W mBanku nam pasuje bo jest w miesięcznych ratach .Samochód jest niskiej wartości mniejszej lub równej niż sama kwota ubezpieczenia 95r więc podatku nie było by zbyt wiele .W mBanku na infolinii również się wypięli tak samo pewnie konsultant 1-szego kontaktu chociaż zniknęła na chwilę i poszła się kogoś dopytać .Dziewczyna rozmawiała też ze znajomym który prowadzi ubezpieczenia PZU pewnie przedstawiciel lokalny , stwierdził że u nich nie ma szans na taką ugodę .Nie wiem czy wzięcie współwłaściciela coś zmienia bo w końcu główny właściciel cały czas pozostaje ten sam .
radiojoy

Postprzez Maniek5k » piątek 18 listopada 2011, 14:36

bedzie nauczka ze wypowiedzenia sie sklada wczesniej (bodajze miesiac) a nie na ostatnia chwile.
Maniek5k

Postprzez kwasny » piątek 18 listopada 2011, 15:47

Ale czy trzeba aż tyle płacić za swoje błędy? Wystarczająca kara jest stres związany z cała taką sytuacją.
A co do sprawy - najlepiej słać pismo, założyć jakiś temat na portalu społecznościowym i go pod reklamować
wtedy z reguły idzie się dogadać
Polecam jakiś wykop, czy inne media
Przesyłka drobnicy - Zainteresuj się i Ty
kwasny

Postprzez scorpio44 » sobota 19 listopada 2011, 00:46

Maniek5k napisał(a):wypowiedzenia sie sklada wczesniej (bodajze miesiac) a nie na ostatnia chwile.

Można na ostatnią chwilę, byle najpóźniej dzień przed końcem obowiązywania umowy.
scorpio44

Postprzez szymon29777 » wtorek 29 listopada 2011, 02:32

jedyne co Cię uratuje to wysłanie im umowy sprzedaży/darowizny ze wcześniejszą datą wtedy zapłacisz tylko za użyte dni czyli jak np. umowa rozpoczeła się 5.11 a na umowie będzie 9.11 płacisz tylko za 4 dni. ważne że zmienił się właściciel a Ty zawsze możesz tłumaczyć się niewiedzą. miałem taką sytuacje i tak z niej udało mi się wybrnąć ;)
Pozdro.
szymon29777

Postprzez Maniek5k » czwartek 01 grudnia 2011, 00:04

scorpio44 napisał(a):Można na ostatnią chwilę, byle najpóźniej dzień przed końcem obowiązywania umowy.

tylko chyba wiekszosc TU ma zastrzezenie ze liczy sie data wplyniecia pisma do nich. Chociaz tutaj musialbym sie doedukowac prawodopodobnie, bo ja w axie to juz ktorys rok z rzedu ładuje OC i jedynie mi dosylaja nowy papierek i im robie przelew raz w roku. :P
Maniek5k

Postprzez scorpio44 » niedziela 04 grudnia 2011, 20:41

Maniek5k napisał(a):tylko chyba wiekszosc TU ma zastrzezenie ze liczy sie data wplyniecia pisma do nich.

Raczej we wszystkich TU tak jest. Jeżeli najpóźniej dzień przed nie mają na biurku wypowiedzenia umowy, to jest ona automatycznie przedłużana i później jest już po ptakach. Nie precyzowałem, że chodzi o dzień wpłynięcia do nich, bo uznałem to za oczywistość.
scorpio44

Postprzez BOLEKlodz » poniedziałek 05 grudnia 2011, 18:26

Jeśli w mbanku masz możliwość płacenia składek co miesiąc, to możesz wymówić u nich ubezpieczenie i po prostu odżałować tą jedną ratę.
Ubezpieczenie można wypowiedzieć w każdym momencie jego trwania.
BOLEKlodz

Powrót do Porady techniczne