Trzymanie kierownicy podczas zmiany biegu.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Trzymanie kierownicy podczas zmiany biegu.

Postprzez premal1 » poniedziałek 05 grudnia 2011, 22:21

Witam. Mam taki mały problem , a mianowicie taki , ze gdy jadę autem i chce zmienic bieg to puszczam prawą ręke z kierownicy aby zmienic bieg, i gdy to robię to nie mogę zapanować lewą ręka nad kierownicą i zazwyczaj auto zaczyna mi uciekac do lewej strony. Dodam tylko że gdy jechałem autem bez wspomagania raczej nie miałem tego problemu, ale przeciez na egzaminie są auta tylko ze wspomaganiem. Proszę o jakies porady co mam roboć aby tak się nie działo. z góry dziekuję.
premal1

Re: Trzymanie kierownicy podczas zmiany biegu.

Postprzez szerszon » poniedziałek 05 grudnia 2011, 22:58

Nie trzymac sie kierownicy, tylko kierownicę.
szerszon

Postprzez matshadow » poniedziałek 05 grudnia 2011, 23:33

Jak można nie zapanować ręką nad kierownicą na prostej drodze? Co innego jak chcesz zmieniać bieg wchodząc w zakręt, ale na prostej drodze to nie rozumiem...
matshadow

Postprzez ringus1 » poniedziałek 05 grudnia 2011, 23:35

Hmm... może, jeśli masz taką możliwość, spróbuj pomanewrować autem rodziców czy kogokolwiek używając tylko jednej ręki. Na parkingu czy w jakimś dogodnym miejscu.
Albo... z tego co pamiętam, miałem taki problem na początku, ale z wycieraczkami. :D Gdzieś na 15 godzinie jazd po raz pierwszy padało, nie wiedziałem gdzie się włącza wycieraczki i szukałem ich wzrokiem. Tak miałem kilka razy. Wtedy trochę zjeżdżałem z toru jazdy. Może też szukasz drążka najpierw wzrokiem?

Pozdrawiam.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez reassor » czwartek 08 grudnia 2011, 11:14

To przejdzie wraz z wprawą - domyślam się, że skupiasz się na manewrze zmiany biegu i dekoncentrujesz się lekko.

Co do zasady trzymania to szkoły są różne, ale najbezpieczniejszym sposobem jest w moim mniemaniu tylko lekko trzymać koło kierownicy na godzinie 9 i być przygotowanym do reakcji tą ręką (nagłe zdarzenia) by przeskoczyć nią na godź. 12 wtedy masz duży zasięg manewrowania . mi automatycznie ręka już ląduje na 12 jak zmieniam biegi na prostej.

Pozatym samochód jadąc prosto sam powinien trzymać tor jazdy - ja np po skręcie w lewo puszczam kierownicę i pozwalam jej się prześliznąć na pozycję "na prosto". niektórzy mówią, że tak nie wolno ale już tak się nauczyłem :)
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez lith » czwartek 08 grudnia 2011, 17:55

Ja się nie spotkałem z jakimś specjalnym trzymaniem podczas zmiany biegu. Myślę, że u mnie podczas zmiany biegu ręka lewa sobie leży jak leżała. Przy nagłym zdarzeniu bym raczej nie polecał 'skakania' ręką po kierownicy, a natychmiastową reakcję.

reassor napisał(a):Pozatym samochód jadąc prosto sam powinien trzymać tor jazdy - ja np po skręcie w lewo puszczam kierownicę i pozwalam jej się prześliznąć na pozycję "na prosto". niektórzy mówią, że tak nie wolno ale już tak się nauczyłem :)

Spokojnie, można się tego bardzo szybko oduczyć. Podobno jak się raz w coś przyładuje to przy następnym samochodzie problemu nie ma, jakoś same się łapki kiery trzymają :mrgreen:

A serio to wszystko jest spoko póki się nie wjedzie w coś dziwnego, dziurę, koleinę czy inne badziewie i tor jazdy będzie 'nieco' inny niż założony.
lith

Postprzez reassor » piątek 09 grudnia 2011, 05:34

no tak ja mówię o spokojnej jeździe po mieście a nie jakichś manewrach przy dużych prędkościach :)
reassor

Postprzez premal1 » piątek 09 grudnia 2011, 17:23

a czy takie przeskakiwanie reki na godzinę 12 jest dopuszczalne podczas egzaminu?
premal1

Postprzez reassor » piątek 09 grudnia 2011, 19:28

dzisiaj podczas jazdy zauważyłem, że sięgając na drążek zmiany biegów ręka już sama mi wędruje na godzinę 11 gdzieś. ( generalnie chodzi o to że jest większy zasięg działania wtedy)

A dlaczego niema być dozwolone?

mnie instruktor na początku karcił za trzymanie źle etc. ale jak zobaczył potem, że przekładki robię szybko i sprawnie to już nie zwracał mi uwagi.

Dziś przy nim odkręcałem kierownicę dłonią dookoła i też nic nie powiedział chociaż sam tego stylu nie polecam bo może wpaść w nawyk.

Prosimy jakiegoś egzaminatora o odpowiedź.
reassor

Postprzez mapmen » niedziela 22 stycznia 2012, 01:13

premal1 napisał(a):Witam. Mam taki mały problem , a mianowicie taki , ze gdy jadę autem i chce zmienic bieg to puszczam prawą ręke z kierownicy aby zmienic bieg, i gdy to robię to nie mogę zapanować lewą ręka nad kierownicą i zazwyczaj auto zaczyna mi uciekac do lewej strony. Dodam tylko że gdy jechałem autem bez wspomagania raczej nie miałem tego problemu, ale przeciez na egzaminie są auta tylko ze wspomaganiem. Proszę o jakies porady co mam roboć aby tak się nie działo. z góry dziekuję.

Przyczyną moze być zla pozycja za kierownicą:
Zbyt wysokie ustawienie siedziska, wtedy przy wciskaniu sprzęgła odrywa się lewy pośladek od siedziska i robi się tulowiem wygibasy.
Oparcie za bardzo odchylone, łopatki nie opierają się dobrze o oparcie i trzymasz sie kierownicy. Plecy powinny być oparte caly czas z tych samych miejscach z jednakową silą, niezależnie od jakichkolwiek skrętów kierownicą.
Oparcie zbyt blisko, łokcie zbyt zgięte słabo sie kontroluje i autmatycznie przyciąga sie do żeber [skręca w lewo]
reassor napisał(a):dzisiaj podczas jazdy zauważyłem, że sięgając na drążek zmiany biegów ręka już sama mi wędruje na godzinę 11 gdzieś. ( generalnie chodzi o to że jest większy zasięg działania wtedy)

Jak jedziesz po prostej lub bardzo łagodnym luku to zasięg nie jest potrzebny.
Bieg zmienia się przed wejściem w zakręt, a nie w trakcie. Czyli jeżeli masz potrzebę skorzystania z większego zakresu, to znaczy, ze zbyt późno zmieniasz bieg.
mapmen

Postprzez Maniek5k » niedziela 22 stycznia 2012, 23:48

reassor napisał(a):Pozatym samochód jadąc prosto sam powinien trzymać tor jazdy - ja np po skręcie w lewo puszczam kierownicę i pozwalam jej się prześliznąć na pozycję "na prosto". niektórzy mówią, że tak nie wolno ale już tak się nauczyłem

ta, do pierwszego razu jak wpakujesz sie w kogos/cos stojace z boku drogi bo 'kiera nie odkręci'
Ja tez sam czesto z tego korzystam, ale reke mam oparta w pogotowiu caly czas. I tylko wtedy gdy wiem, ze po bokach jakby cos mam bezpiecznie duzo miejsca aby zareagowac. Jak sa ciasne uliczki to recznie odkrecam kierownice zawsze.
Maniek5k

Postprzez szymon1977 » czwartek 26 stycznia 2012, 19:17

premal1 napisał(a):...nie mogę zapanować lewą ręka nad kierownicą i zazwyczaj auto zaczyna mi uciekac do lewej strony....
Właściwie to nic w tym nadzwyczajnego. Obie ręce bowiem mają tendencję, aby opadać w dół, ciągnąć kierownicę w dół. Jeżeli trzymasz obie ręce na kierownicy ich siłą się równoważy, w efekcie jedziesz prosto. Jeżeli zdejmiesz np. prawą rękę z kierownicy to lewa zaczyna ściągać kierownicę w dół, w efekcie skręcasz w lewo. Pojeździsz troszkę, przyzwyczaisz lewą rękę trzymaną na pozycji "9" do jazdy na wprost i na zawsze zapomnisz o problemie.

Przekładać lewą rękę na pozycję "11" podczas jazdy na wprost stanowczo odradzam. Większy zakres ruchu jest pozorny. Skręcając w lewo jest w porządku, natomiast w prawo kompletny brak precyzji i wyczucia. W dodatku przy większym skręcie w lewo trzeba zwolnić uchwyt i "polerować talerzyk".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Porady techniczne