Przygotowanie do jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Przygotowanie do jazdy

Postprzez reassor » niedziela 11 grudnia 2011, 03:54

Jak wiadomo najgorsze są pierwsze minuty egzaminu jeśli chodzi o stres.
Z tąd moje pytanie :)

Czy mianowicie jeśli miałbym zapisane długopisem na ręce "SZLPS" co dla mnie znaczyło by
-Siedzenie
-Zagłówek
-Lusterka
-Pasy
-Światła

czy mógł by się egzaminator przyczepić?:)
Generalnie o tym pamiętam ale im bliżej egzaminu tym mam większy mętlik w głowie :)
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Re: Przygotowanie do jazdy

Postprzez Antoni » niedziela 11 grudnia 2011, 09:38

niedomknięte drzwi, maska, niespuszczony hamulec ręczny (kontrolki się świecą) :wink:
Antoni

Postprzez reassor » niedziela 11 grudnia 2011, 13:25

no to SZLPŚK :D
-K = kontrolki :D
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez alice » niedziela 11 grudnia 2011, 21:40

najlepiej skupić się na tym co masz zrobić a koncentrować się na ściągach. Jeżeli nie jesteś pewny to sprawdź
dwa razy wszystko .
alice

Postprzez PaulinaPo » niedziela 18 grudnia 2011, 20:15

Antoni napisał(a):niedomknięte drzwi, maska, niespuszczony hamulec ręczny (kontrolki się świecą) :wink:

Ręczny trzeba spuścić podczas przygotowania się ? A ja myślałam że takie rzeczy to podczas ruszania .
PaulinaPo

Postprzez despero » niedziela 18 grudnia 2011, 21:04

^^ ja miałem zaciągnięty ręczny i jakoś egzaminator nie zwrócił mi uwagi. Sam sprawdzałem/ustawiałem siedzenie, zagłówek, pasy, lusterka, światła i kontrolki i to tyle.
despero

Postprzez Antoni » wtorek 20 grudnia 2011, 09:26

PaulinaPo napisał(a):Ręczny trzeba spuścić podczas przygotowania się ? A ja myślałam że takie rzeczy to podczas ruszania .

Na podstawie własnego doświadczenia WORD Krosno:
Podszedłem do auta. Egzaminator zaprosił do środka po stronie kierowcy. Po formalnościach wyszliśmy przed samochód i wykonałem zadanie nr.1 czyli pokazanie, co tam trzeba było pod maską i wskazanie wybranych świateł, po czym padło polecenie: "Proszę przygotować się do jazdy, jak będzie pan gotów proszę jechać (po łuku)! (egzaminator pozostał na zewnątrz). W tym jednym poleceniu nakazane było jak mi się zdaje przygotowanie do jazdy i ruszanie, prawda?
Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale wydaje mi się, że po to przygotowujemy się do jazdy żeby ruszyć, a trudno ruszać mając zaciągnięty hamulec pomocniczy :?
Antoni

Postprzez despero » wtorek 20 grudnia 2011, 11:47

Antoni napisał(a):
PaulinaPo napisał(a):Ręczny trzeba spuścić podczas przygotowania się ? A ja myślałam że takie rzeczy to podczas ruszania .

Na podstawie własnego doświadczenia WORD Krosno:
Podszedłem do auta. Egzaminator zaprosił do środka po stronie kierowcy. Po formalnościach wyszliśmy przed samochód i wykonałem zadanie nr.1 czyli pokazanie, co tam trzeba było pod maską i wskazanie wybranych świateł, po czym padło polecenie: "Proszę przygotować się do jazdy, jak będzie pan gotów proszę jechać (po łuku)! (egzaminator pozostał na zewnątrz). W tym jednym poleceniu nakazane było jak mi się zdaje przygotowanie do jazdy i ruszanie, prawda?
Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale wydaje mi się, że po to przygotowujemy się do jazdy żeby ruszyć, a trudno ruszać mając zaciągnięty hamulec pomocniczy :?

Skoro tobie kazał się przygotować i ruszyć to logiczne, że zwolniłaś ręczny. Natomiast w większości przypadków jest info od egzaminatora, żeby zgłosić gotowość do jazdy i tutaj nadal można mieć ręczny zaciągnięty! Życzę powodzenia w zgłoszeniu gotowości na placu który jest tak zbudowany, żeby autko uciekało do tyłu/przodu...
despero

Postprzez Antoni » wtorek 20 grudnia 2011, 13:40

despero napisał(a):Skoro tobie kazał się przygotować i ruszyć to logiczne, że zwolniłaś ręczny. Natomiast w większości przypadków jest info od egzaminatora, żeby zgłosić gotowość do jazdy i tutaj nadal można mieć ręczny zaciągnięty! Życzę powodzenia w zgłoszeniu gotowości na placu który jest tak zbudowany, żeby autko uciekało do tyłu/przodu...

no w sumie dobrze, że na forum zawsze jest ktoś, kto kogoś poprawi i doradzi lepiej od innych :roll:
btw
wprawdzie bardzo młodym, ale jednak jestem mężczyzną ;)
bardzo dziękuję za życzenia, ale dzięki bogu już nie potrzebuję więcej zgłaszać gotowości do jazdy na jakimkolwiek placu manewrowym :)
sayonara
Antoni

Postprzez despero » wtorek 20 grudnia 2011, 16:13

Antoni napisał(a):
despero napisał(a):Skoro tobie kazał się przygotować i ruszyć to logiczne, że zwolniłaś ręczny. Natomiast w większości przypadków jest info od egzaminatora, żeby zgłosić gotowość do jazdy i tutaj nadal można mieć ręczny zaciągnięty! Życzę powodzenia w zgłoszeniu gotowości na placu który jest tak zbudowany, żeby autko uciekało do tyłu/przodu...

no w sumie dobrze, że na forum zawsze jest ktoś, kto kogoś poprawi i doradzi lepiej od innych :roll:

Oj tam, miałem wrażenie że cytuję Paulinę, a nie Ciebie ;-)

Antoni napisał(a):btw
wprawdzie bardzo młodym, ale jednak jestem mężczyzną ;)
bardzo dziękuję za życzenia, ale dzięki bogu już nie potrzebuję więcej zgłaszać gotowości do jazdy na jakimkolwiek placu manewrowym :)
sayonara

Gratuluję!
despero

Powrót do Egzamin na prawo jazdy