Zawracanie z wyk. inf. a parkowanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zawracanie z wyk. inf. a parkowanie

Postprzez PluszowyKucyk » niedziela 18 grudnia 2011, 18:15

Mamy taką sytuację: dwukierunkowa droga przy osiedlu, jedziemy sobie prawym pasem, mamy obok siebie chodnik i za nim bloki - przeciwny pas graniczy natomiast z miejscami do parkowania prostopadłego. Egzaminator mówi, żeby zawrócić z wykorzystaniem infrastruktury. Czy mogę zaparkować w jednym z tych miejsc i wyjechać tyłem na, będący dotąd po mojej lewej, pas czy też powinienem jechać dalej tą drogą i czekać aż będzie np. jakaś poprzeczna lub brama, w którą będę mógł wcofać i z niej wyjechać?
PluszowyKucyk

Re: Zawracanie z wyk. inf. a parkowanie

Postprzez Mamuts » niedziela 18 grudnia 2011, 19:27

Egzaminator raczej mówi, gdzie zawrócić (która brama, wjazd itp.). Jeśli tego nie zrobi (bo np. powie, żeby zawrócić z wykorzystaniem infrastruktury po lewej w najbliższym możliwym miejscu), to nie widzę żadnych przeciwwskazań, żeby zawrócić z użyciem miejsca parkingowego.
Mamuts

Postprzez ringus1 » niedziela 18 grudnia 2011, 19:37

Hehe, problem polega na tym, czy miejsce parkingowe zaliczamy jako element infrastruktury. Instruktor w moim OSK kiedyś powiedział, że w nerwowej sytuacji, gdy czegoś nie jesteśmy pewni możemy właśnie zapytać, np. czym jest infrastruktura? :P I wtedy egzaminator musi nam najpierw wytłumaczyć.
Szczerze to nie mam pojęcia czy linie miejsca parkingowego zaliczamy do infrastruktury drogowej. Chyba taak...
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez szerszon » niedziela 18 grudnia 2011, 22:20

jakby ciezko było powiedziec, ze z wykorzystaniem miejsca postojowego...
szerszon

Postprzez wojciech963 » sobota 24 grudnia 2011, 11:50

Ja na egzaminie miałem polecenie 'proszę zawrócić z wykorzystaniem miejsc parkingowych po prawej stronie'
wojciech963

Powrót do Egzamin na prawo jazdy