wykształcenie a prawo jazdy?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

wykształcenie a prawo jazdy?

Postprzez premal1 » czwartek 08 grudnia 2011, 14:57

Witam. Chciałbym zapytać tak z ciekawości czy na prawo jazdy jest potrzebne jakie minimalne wykształcenie np.podstawowe czy gimnazjalne, czy możesz całkiem nic nie skończyć i uzyskać prawko. Ja ostatnio z kolegą o to się spierałem i w końcu sam już nie wiem.
premal1

Re: wykształcenie a prawo jazdy?

Postprzez daghda » czwartek 08 grudnia 2011, 15:01

Nie ma takiego wymogu - choć koledzy czasem mówią, że przy okazji egzaminu, powinni przeprowadzać test na inteligencję :lol:
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez rocko19 » piątek 09 grudnia 2011, 10:58

Ciekawe.. nigdy sie na tym nie zastanawiałem. Ktoś skończył podstawówke, zrobił sobie kat B potem C następnie E do C, porobi badania i znajdzie prace za kierowce. A czasem do sklepu na kase potrzebują ze średnim. Ciekawe dlaczego do pracy za kierowce, malo kiedy chca wykształcenie..
rocko19

Postprzez lith » piątek 09 grudnia 2011, 13:24

Ja tu widzę całkiem zdrową sytuację. osoba, która dane kategorie porobi będzie umiała to co jest od niej wymagane. Zdecydowanie bardziej normalne niż magister na kasie w biedrze po wyższej szkole robienia kebaba.
lith

Postprzez szofer80 » wtorek 27 grudnia 2011, 17:40

Niegłupio by było jakby kat A1,B,T było na wykształcenie zasadnicze zawodowe a C,D,CE na wykształcenie conajmniej średnie. Znam jednego głąba po podstawówce skończonej ledwo ledwo który zostawił już chyba majątek na egzaminy i do tej pory nie zdał na kat B.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez lith » wtorek 27 grudnia 2011, 19:48

Wtedy zdawanie na prawko by się opóźniło przynajmniej o rok, więc jednak spora zmiana jak na chronienie kilku głąbów :P
lith

Postprzez szofer80 » wtorek 27 grudnia 2011, 20:52

Ja tam wyżej podnieść poprzeczki nie odważyłbym się to nierealne, byznes ys byznes. Zobaczymy czy nowa teoria będzie odsiewać najmniej pojętnych.
szofer80

Postprzez czubaka87 » wtorek 27 grudnia 2011, 22:58

Głupotą by były takie ograniczenia, pamiętajcie że ludzie nie dzielą się na wykształconych i niewykształconych tylko na mądrych i głupich:)
...
czubaka87

Postprzez szofer80 » środa 28 grudnia 2011, 00:25

Wykształcenie też o czymś świadczy jeśli ktoś ma maturę to raczej głupi nie jest a jak ktoś ma podstawówkę....
szofer80

Postprzez lith » środa 28 grudnia 2011, 02:57

ale przecież prawko na b można robić zanim ma sie szanse zdobyć średnie, czy zawodowe
lith

Postprzez mk61 » środa 28 grudnia 2011, 12:16

szofer80 napisał(a):Niegłupio by było jakby kat A1,B,T było na wykształcenie zasadnicze zawodowe a C,D,CE na wykształcenie conajmniej średnie.

Chyba na odwrót, jak już.
szofer80 napisał(a):Wykształcenie też o czymś świadczy jeśli ktoś ma maturę to raczej głupi nie jest a jak ktoś ma podstawówkę....

To chyba mało świata jeszcze widziałeś. :D

PS. Średnie nie równa się z maturą. Można mieć średnie bez niej.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szofer80 » środa 28 grudnia 2011, 13:16

cytat:
"Chyba na odwrót, jak już."
możesz to rozwinąć, bo jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić.

można spokojnie założyć że wykształcenie średnie jest równoznaczne z maturą, jak ja zdawałem maturę to na całą szkołę nie zdała jej tylko jedna osoba. Nawet bez matury skończenie wszystkich klas szkoły średniej tez o czymś świadczy.
szofer80

Postprzez lith » środa 28 grudnia 2011, 14:45

Ale chyba o niczym co by miało bezpośredni związek z jazdą. Ja zdawałem na B bez średniego i jakoś jeździłem bez matury :O Jeżeli średnią można skońćzyć jako totalny tłuk to nie rozumiem co to daje jeżeli idzie o umiejętność jazdy samochodem.
lith

Postprzez szofer80 » środa 28 grudnia 2011, 15:45

Jestem ciekaw jakie szanse mieliby na zdanie teorii ludzie po podstawówkach i zawodówkach jakby teoria traktowana była na poważnie, czyli praktycznie trzeba by zaznajomić się z wszystkimi artykułami i umieć je właściwie interpretować. Bo dzisiaj to można zdać na skróty: zakuj,zalicz,zapomnij. po nowemu będzie to samo tylko tylko bardziej po sprintersku ale zdecydowanie łatwiej odpowiadając tak/nie.
szofer80

Postprzez lith » środa 28 grudnia 2011, 18:46

A po co komu do jazdy znajomość wszystkich artykułów? Oby wiedział jak jeździć, a zasady poruszania się po drodze są bardzo logiczne. A i tak jak się nie powtarza na co dzień to się zapomni, więc jak dla mnie bez sensu skupiać się bardziej na przepisach jako na artykułach, a bardziej na tym co się przydaje w codziennej jeździe. Z resztą właśnie im bardziej sucha teoria i im więcej się wymaga tym więcej 'zakuj, zdaj, zapomnij'.
lith

Następna strona

Powrót do Luźna gadka