ruszanie z miejsca

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

ruszanie z miejsca

Postprzez Apostoleanu » czwartek 29 grudnia 2011, 19:13

Wczoraj miałem jazdę i miałem na placu ruszyć z miejsca na drodze, i parę razy mi to wyszło i większość nie. Niby dopiero 3h jazdy ale chciałbym się dopytać was jak to się robi, z tego co pamiętam to:
Sprzęgło, wrzucam 1 bieg, kazał mi zrobić ok. 2,000 obrotów (i potem zaczynał się kłopot.. ale teraz bym zrobił tak) i potem puszczam lekko sprzęgło do połowy, gazu dodaje i gdy jedzie to całkowicie puszczam sprzęgło, i cały czas trzymam nogę na gazie, tak to ma to wyglądać?

Często mi zgasał i instruktora szlag trafiał i mam pytanie czy takie ruszanie to jest zawsze? czy można je zawsze stosować? czy można ale nie trzeba?

Pozdrawiam i dzięki za przeczytanie
"Nigdy nie kłóć się z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem."
Zapamiętaj.
Apostoleanu

Re: ruszanie z miejsca

Postprzez ringus1 » czwartek 29 grudnia 2011, 20:07

Można, ale nie trzeba. Z tego co pamiętam, mój instruktor kazał samemu mi wyczuć dodawanie gazu i puszczanie sprzęgła. Jak tak nie da rady, opanuj to:
http://www.youtube.com/watch?v=EfjVL9F00u4, a po kolejnych godzinach ruszanie powinno być prawie tak proste, jak kręcenie kierownicą. :P
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Re: ruszanie z miejsca

Postprzez ella » czwartek 29 grudnia 2011, 20:56

Użyj opcji SZUKAJ bo takich tematów jest trochę na forum. Poczytaj trochę.
ella
Moderator

Powrót do Porady techniczne