Rejestracja samochodu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Rejestracja samochodu

Postprzez mazgod » wtorek 03 stycznia 2012, 15:48

Witam. Dziadek chce dac mi maluszka i sprawa wyglada nastepujaco:
-czy musze spisywać umowe kupna/sprzedarzy?
-jaka musi byc minimalna cena samochodu? moze wpisac 1 czy tez 100 zlotych/jesli musze spisac te umowe?/
-ile wynosi oplata w urzedzie skarbowym? /czy jest pobierana od kazdej kwoty/
-czy jesli samochod jest na starych /czarnych/ rejestracjach musze je zmieniac?
-ile wynosi calkowyty koszt przerejestrowania samochodu w Wdziale Komunikacji?
-czy jeśli ubezpieczenie jest oplacone na dziadka wystarczy ze przepisze je na siebie i bede placil dopiero po skonczeniu sie jego terminu czy przy zmianie danych na moje musze doplacac?
Jesli jest ktos tak ogarniety i zna sie na tym prosze o odpowiedz.
mazgod

Re: Rejestracja samochodu

Postprzez lith » wtorek 03 stycznia 2012, 16:48

Ogarnij jeszcze opcję dopisania Ciebie jako współwłaściciela może :)
lith

Postprzez mk61 » wtorek 03 stycznia 2012, 17:57

mazgod napisał(a):-czy musze spisywać umowe kupna/sprzedarzy?

Może być umowa darowizny.
mazgod napisał(a):-jaka musi byc minimalna cena samochodu? moze wpisac 1 czy tez 100 zlotych/jesli musze spisac te umowe?/

Nie ma minimalnej. Inaczej jest przy sprowadzaniu samochodu - wtedy sprawdzają wartość rynkową.
mazgod napisał(a):-ile wynosi oplata w urzedzie skarbowym? /czy jest pobierana od kazdej kwoty/

Do kwoty 1000zł na umowie nie trzeba nic opłacać w US. Nie musisz się tam nawet pokazywać.
mazgod napisał(a):-czy jesli samochod jest na starych /czarnych/ rejestracjach musze je zmieniac?

Kiedyś była nagonka na to, ale ch. wie, jak do tego teraz podchodzą. Najważniejsze jest miejsce zameldowania obecnego właściciela (czyli również miejsce zarejestrowania pojazdu) i miejsce zameldowania przyszłego. Jeśli się różnią, to zmieniamy tafle. Jeśli nie, to nie, ale nie wiem, jak dokładnie wygląda sprawa z tymi czarnymi.
mazgod napisał(a):-ile wynosi calkowyty koszt przerejestrowania samochodu w Wdziale Komunikacji?

Jeśli miejsce zameldowania jest te same i tafle zostają, to tylko wymiana Dowodu Rejestracyjnego (~80zł). Jeśli blachy zmieniamy, dochodzi jeszcze ich koszt (nie wiem jaki, nie chce mi się szukać :) ).
mazgod napisał(a):-czy jeśli ubezpieczenie jest oplacone na dziadka wystarczy ze przepisze je na siebie i bede placil dopiero po skonczeniu sie jego terminu czy przy zmianie danych na moje musze doplacac?

Raczej tak. Kolega ostatnio przerejestrowywał i samochód był na niego, a ubezpieczenie na poprzedniego właściciela. Poprzedni tylko zgłosił zbyt pojazdu i koledze przyszła tylko oferta z TU, żeby u nich kontynuował. Żadnych obowiązków, ostrzeżeń itp.
Jeśli jesteś "świeży", czyli młody i z krótkim stażem PJ, to niestety będzie drogo. Wyjściem będzie właśnie współwłaściciel wspomniany przez Lith'a.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez daghda » wtorek 03 stycznia 2012, 19:52

Ja za swoje pierwsze ubezpieczenie zapłaciłem 1200 Zł z hakiem... bo młody kierowca jestem.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez kawa » wtorek 28 sierpnia 2012, 23:24

Podepnę się pod temat. Zastanawiam się jak to jest z czasowym pozwoleniem przy rejestracji samochodu kupionego w innym mieście. Jeśli zgłoszę się do urzędu z wymaganymi dokumentami i starymi tablicami to czy wyjdę z niego z tymczasowym pozwoleniem i nowymi tablicami czy będę musiała czekać kilka dni? Znalazłam informację że urząd załatwia sprawę "niezwłocznie" ale nie wiem jak to rozumieją urzędnicy ;)
Odmawiam walki na rozum z osobą nieuzbrojoną.
kawa

Postprzez noobio » środa 29 sierpnia 2012, 14:55

bierzesz stare tablice, dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, idziesz do wydziału komunikacji, tam dostajesz nowe tablice, czasowe pozwolenie, naklejkę na szybę, kartę pojazdu zabierają, ale dostajesz ją spowrotem przy okazji odbioru twardego dowodu rejestracyjnego
noobio

Powrót do Luźna gadka