mazgod napisał(a):-czy musze spisywać umowe kupna/sprzedarzy?
Może być umowa darowizny.
mazgod napisał(a):-jaka musi byc minimalna cena samochodu? moze wpisac 1 czy tez 100 zlotych/jesli musze spisac te umowe?/
Nie ma minimalnej. Inaczej jest przy sprowadzaniu samochodu - wtedy sprawdzają wartość rynkową.
mazgod napisał(a):-ile wynosi oplata w urzedzie skarbowym? /czy jest pobierana od kazdej kwoty/
Do kwoty 1000zł na umowie nie trzeba nic opłacać w US. Nie musisz się tam nawet pokazywać.
mazgod napisał(a):-czy jesli samochod jest na starych /czarnych/ rejestracjach musze je zmieniac?
Kiedyś była nagonka na to, ale ch. wie, jak do tego teraz podchodzą. Najważniejsze jest miejsce zameldowania obecnego właściciela (czyli również miejsce zarejestrowania pojazdu) i miejsce zameldowania przyszłego. Jeśli się różnią, to zmieniamy tafle. Jeśli nie, to nie, ale nie wiem, jak dokładnie wygląda sprawa z tymi czarnymi.
mazgod napisał(a):-ile wynosi calkowyty koszt przerejestrowania samochodu w Wdziale Komunikacji?
Jeśli miejsce zameldowania jest te same i tafle zostają, to tylko wymiana Dowodu Rejestracyjnego (~80zł). Jeśli blachy zmieniamy, dochodzi jeszcze ich koszt (nie wiem jaki, nie chce mi się szukać

).
mazgod napisał(a):-czy jeśli ubezpieczenie jest oplacone na dziadka wystarczy ze przepisze je na siebie i bede placil dopiero po skonczeniu sie jego terminu czy przy zmianie danych na moje musze doplacac?
Raczej tak. Kolega ostatnio przerejestrowywał i samochód był na niego, a ubezpieczenie na poprzedniego właściciela. Poprzedni tylko zgłosił zbyt pojazdu i koledze przyszła tylko oferta z TU, żeby u nich kontynuował. Żadnych obowiązków, ostrzeżeń itp.
Jeśli jesteś "świeży", czyli młody i z krótkim stażem PJ, to niestety będzie drogo. Wyjściem będzie właśnie współwłaściciel wspomniany przez Lith'a.