nietypowa sytuacja utrata prawa jazdy B1/B

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: nietypowa sytuacja utrata prawa jazdy B1/B

Postprzez mk61 » sobota 07 stycznia 2012, 20:09

Wiem stąd, że kiedyś mi znajomy instruktor mówił i nawet gdzieś widziałem przepis, ale teraz trudno mi go znaleźć. Mam nadzieję, że Ella poda, skoro mnie poparła. :) Ewentualnie, jak znajdę siły na przeszukanie ustawy. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez dylek » sobota 07 stycznia 2012, 21:06

PoRD napisał(a):Art. 140. 1. Decyzję o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym wydaje starosta w razie:
1) stwierdzenia na podstawie orzeczenia lekarskiego istnienia przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;
1a) (315) stwierdzenia na podstawie orzeczenia psychologicznego, wydanego po przeprowadzeniu badania psychologicznego w trybie określonym w art. 124 ust. 1 pkt 2 i 3, istnienia przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem;
2) utraty przez kierowcę kwalifikacji, co stwierdza się na podstawie wyniku egzaminu państwowego;
3) przekroczenia, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego; decyzja o cofnięciu uprawnienia wydawana jest na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji;
4) niepoddania się:
a) sprawdzeniu kwalifikacji w trybie określonym w art. 114 ust. 1 pkt 1,
b) badaniu lekarskiemu w trybie określonym w art. 122 ust. 1 pkt 3-5,
c) (316) badaniu psychologicznemu w trybie określonym w art. 124 ust. 1 pkt 2 lub 3.
2. Decyzję o przywróceniu kierowcy uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym, z wyjątkiem przypadku określonego w ust. 1 pkt 3, wydaje starosta po ustaniu przyczyn, które spowodowały jego cofnięcie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez mk61 » środa 11 stycznia 2012, 17:31

dylek napisał(a):2. Decyzję o przywróceniu kierowcy uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym, z wyjątkiem przypadku określonego w ust. 1 pkt 3, wydaje starosta po ustaniu przyczyn, które spowodowały jego cofnięcie.

A coś głębiej? Bo dla mnie to nie jest takie jednoznaczne z nowym kursem, ale wydaje mi się, że chyba widziałem kiedyś dokładniejszy przepis mówiący wprost o nowym kursie nauki jazdy. :roll:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 12 stycznia 2012, 00:06

Wynika z tego po prostu, że traci się PJ. na stałe. Ergo: Żeby otrzymać uprawnienia, trzeba wybrać się na kurs i zdać egzamin.
Wyder napisał(a):Punkty są przypisywane do numeru PJ, a ten nie ulega zmianie nawet jak dochodzą "nowe" kategorie.

Nie są one przypisywane do konkretnej osoby? Wydaje mi się, że można otrzymać punkty, pomimo braku PJ, np. jadąc skuterem.
BOLEKlodz

Postprzez arturr0 » poniedziałek 16 stycznia 2012, 21:07

Wydaje mi się, że prawo jazdy kat. B powinien otrzymać, ale nie będzie miał wbitej B1. W dniu zdania egzaminu nie posiadał jeszcze kategorii B - w końcu parę dni musi minąć w celu weryfikacji danych. Tak więc powinien mieć odebrany stary dokument i utracić uprawnienia na kat. B1, ale kat. B dostać normalnie i do tego z czystym kontem. Chyba, że mam zły tok myślenia.
arturr0

Postprzez matshadow » wtorek 17 stycznia 2012, 00:11

Dobrze by było, jakby dał znać jak się historia zakończyła
matshadow

Postprzez qwertyui » niedziela 25 marca 2012, 19:52

Witam, ostatecznie okazało się, że policjanci, którzy mnie wcześniej zatrzymali nie wbili mi tych pięciu punktów do systemu, tak więc mam 16 punktów i otrzymałem kategorię B razem z B1. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
qwertyui

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka