Pytanie "Światłowe"

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie "Światłowe"

Postprzez addm12 » niedziela 15 stycznia 2012, 22:54

Witam!
Jutro czeka mnie egzamin praktyczny i jedno pytanie nie daje mi spokoju - mam nadzieję, że ktoś na nie odpowie i zapewni mi spokojny sen.

Chodzi mi konkretnie o światła dzienne. Podczas kursu jeździłem Fabią HTP - czyli wersją bez świateł dziennych, ani przeciwmgłowych przednich. Zostałem poinformowany, że każde ze świateł powinienem na egzaminie prezentować po jednym przekręceniu kluczyka - bez zapalania silnika. Wszystko ok, ale...
Nie widząc w praktyce jak działają światła dzienne skorzystałem z filmiku na Youtube. Tam jednak wszystkie światła prezentowane są przy włączonym silniku. Stąd moje pytanie - czy światła dzienne włączają się bez zapłonu (po 1 przekręceniu), czy to jedyne światła w przypadku których musiałbym zapalić silnik?

Dziękuję za każdą odpowiedź!
addm12

Re: Pytanie "Światłowe"

Postprzez Daanek » niedziela 15 stycznia 2012, 23:17

Zbyt się na tym nie znam ale na moje oko powinny działać bez zapalenia silnika (bez zapłonu). Poza tym, musisz sprawdzić czy działają a nie powinno się oddalać od samochodu jeśli masz włączony silnik! (tak też mówi pytanie testowe)
'Cmentarze są pełne tych co mieli pierwszeństwo.'
Daanek

Postprzez Daanek » niedziela 15 stycznia 2012, 23:19

I w sumie, jeśli zdajesz na Renault Clio-to one chyba nie mają świateł do jazdy dziennej (?).
Przynajmniej moja Renia nie miała :)
Ostatnio zmieniony niedziela 15 stycznia 2012, 23:20 przez Daanek, łącznie zmieniany 1 raz
'Cmentarze są pełne tych co mieli pierwszeństwo.'
Daanek

Postprzez szerszon » niedziela 15 stycznia 2012, 23:20

dzienne zapalaja sie w pozycji kluczyka tuz przed uruchomieniem silnika (2)
szerszon

Powrót do Egzamin na prawo jazdy