Alkomat

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Alkomat

Postprzez czubaka87 » poniedziałek 26 grudnia 2011, 16:47

Witam.

Planuje sobie kupić alkomat, ale za dużo tego jest i nie wiem co wybrać.
Poleci ktoś może jakiś sprawdzony model?
Szukam tak w cenie około 200zł.
...
czubaka87

Re: Alkomat

Postprzez MarKK888 » czwartek 05 stycznia 2012, 17:21

http://www.skapiec.pl/cat/2109-alkomaty.html
tu coś jest w miarę sensownego
MarKK888

Postprzez matshadow » czwartek 05 stycznia 2012, 17:41

Ja sobie kupiłem na allegro http://www.hityztv.pl/product-pol-402-O ... ELERS.html, wiem że to nie jest pro, ale nie miałem z nim jeszcze żadnych problemów, jak wyświetlał > 0.0, to nie wsiadałem za kółko dla pewności ;)
matshadow

Postprzez maryann » wtorek 17 stycznia 2012, 15:17

Może są takie, co ten test przechodzą?
http://motoryzacja.interia.pl/raport/pi ... go,1746973 :
"Dolegliwości popularnie zwane kacem pojawiają się, gdy w organizmie nadal znajduje się alkohol. Jednakże ich największe nasilenie przypada na moment, kiedy poziom alkoholu we krwi spada do zera. Złe samopoczucie może się utrzymywać od 8 do nawet 24 godzin."
"Kierowca, który odczuwa takie dolegliwości, może mieć problemy z koncentracją, szybką reakcją oraz prawidłową interpretacją zagrożeń i sygnałów dawanych przez innych kierowców"
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » wtorek 17 stycznia 2012, 17:10

No ale prowadzenie na kacu już zabronione nie jest, tak samo jak prowadzenie po 3 dniach niespania, czy będąc chorym i się koszmarnie czując. Po prostu trzeba dostosować prędkość do predyspozycji jak już musimy koniecznie jechać ;]

Ogólnie to ja sie z tymi wynikami badań nie bardzo zgadzam, bo z mojego doświadczenia wynika, że jak ktoś se źle czuje, jest zmęczony, ma gorszy czas reakcji to jedzie po prostu wolniej i mniej przekracza prędkość, jak jest na kacu to tym bardziej, bo jeszcze często się boi, że coś może mu wyjdzie i woli nie kusić losu.
Same wartości 20kilka % i 6% tez są ciekawe :)
lith

Postprzez cman » wtorek 17 stycznia 2012, 17:24

lith napisał(a):No ale prowadzenie na kacu już zabronione nie jest, tak samo jak prowadzenie po 3 dniach niespania, czy będąc chorym i się koszmarnie czując.

PRD napisał(a):Art. 87. 1. Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:
cman

Postprzez lith » wtorek 17 stycznia 2012, 17:26

A co to znaczy, ze jest sprawna? Przecież nie jest to 0/1.
lith

Postprzez cman » wtorek 17 stycznia 2012, 17:36

To znaczy, że jej "parametry", na przykład czas reakcji, nie odbiegają w istotny sposób od średnich wartości, normalnych, wypoczętych, zdrowych osób.
cman

Postprzez lith » wtorek 17 stycznia 2012, 17:40

W istotny to znaczy jaki? I czym to zmierzyć?
lith

Postprzez cman » wtorek 17 stycznia 2012, 18:01

To znaczy w istotny! Nie zadawaj takich pytań, bo dobrze wiesz, że to, podobnie jak i wiele innych rzeczy w PRD, jest względne, co nie znaczy, że nie istnieje. Czym to zmierzyć? Nie wiem czym, ja nie jestem psychologiem, lekarzem, policjantem, prokuratorem ani prawodawcą. Może na przykład refleksomierzem, może na przykład wirometrem, a może na przykład dopiero na sali sądowej, stwierdzeniem: Kierujący zasnął za kierownicą czym sprowadził katastrofę w ruchu lądowym... Zapis o sprawności fizycznej i psychicznej został wprowadzony w określonym celu, a nie dla jaj.
cman

Postprzez lith » wtorek 17 stycznia 2012, 21:38

Dlatego nie widzę powodu, żeby uznać, ze np kac już koniecznie wystarczająco obniża tą sprawność. Sprowadza się to do tego, że każdy za siebie decyduje czy jest w stanie, czy nie.
lith

Postprzez maryann » środa 18 stycznia 2012, 10:13

Właśnie- a nie alkometrem. Zmierzy taki zero,zero to mysli że jest sprawny. A tu ruła. To taki uspokajacz, fałszywy uspokajacz.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez arturr0 » środa 18 stycznia 2012, 12:37

maryann napisał(a):Właśnie- a nie alkometrem. Zmierzy taki zero,zero to mysli że jest sprawny. A tu ruła. To taki uspokajacz, fałszywy uspokajacz.

Niby masz rację, ale może się przydać kiedy trzeba przejechać kilka kilometrów do pracy. Inna sprawa to dokładność tych urządzeń, szczególnie w tej cenie. Także sens zakupu moim zdaniem jest dość wątpliwy. Bo jak urządzenie pokaże 0,2 promila to nie wsiądzie za kółko. Ale ja bym nie wsiadł nawet jakby pokazywał 0,0. Czytałem gdzieś testy alkomatów i niektóre bardzo mocno zakłamują wynik. Chociaż z tego co pamiętam to głównie zawyżały.
arturr0

Postprzez lith » środa 18 stycznia 2012, 15:31

Raczej konkretną wartością bym się nie sugerował za bardzo, ale jeżeli pokazuje 0,0 to jednak jest spora szansa, że policyjny tez pokaże 0,0. Z resztą te atestowane stosowane przez drogówkę też często są w nie lepszym stanie, więc jak się nie ma 0,0 to mogą wszystko pokazać. Jak dla mnie lepiej taki alkomat mieć niż nie mieć, bo zazwyczaj nie mając by się w takiej sytuacji za kółko już wsiadło, a tak jak pokaże coś to się nie wsiądzie. Większość niekorzystająca z alkomatu często sobie nie zdaje sprawy jak długo %% potrafią trzymać, często jeszcze długo po objawach kaca. A do 17-18 godz dnia po to standard. Przy epickim melanżu w ogóle dzień po nie będzie można wsiąść za kółko mimo, że nawet o kacu już dawno zapomnimy.

Ja jak muszę jechać to czekam aż alko pokaże 0,0 +1-2h minimum, właśnie w ramach błędu- liczę, że wtedy się załapię już poniżej 0,2. Oczywiście jadę tak na ile się czuję też, ale to zupełnie odrębna sprawa. jak mi się w głowie kręci i nie jestem w stanie równowagi utrzymać to przecież nie pojadę nawet jakby mi alkomat i -1 pokazywał.
Alkomaty nie są do tego, żeby pokazywały, czy jestem w stanie prowadzić, a czy nie mam za dużej zawartości alko we krwi za co mogą mnie ukarać.
lith

Postprzez andrzejinf » czwartek 19 stycznia 2012, 14:43

Powiem z doświadczenia że te kupne alkomaty nie zawsze się sprawdzają i czasami troszkę przekłamują. Myślę że jeśli naprawdę musimy gdzieś jechać a jesteśmy na kacu to bezpieczniej "podejść" :) do najbliższej komendy żeby sprawdzić na profesjonalnym urządzeniu ile mamy alkoholu w wydychanym powietrzu :)
http://www.webmind.com.pl
andrzejinf

Następna strona

Powrót do Luźna gadka