arturr0 napisał(a):W takim razie, albo teoria mija się z praktyką, albo producenci celowo zaniżają wyniki. Bo jak inaczej wytłumaczyć fakt, że samochody jednego producenta "bardziej mijają z prawdą", a inne mniej?
Nie wiem, zresztą trudno mi powiedzieć, bo nigdy się jakoś szczególnie nie przyglądałem temu mijaniu z prawdą różnych producentów.
arturr0 napisał(a):Swoje obserwacje odniosłem do małolitrażowych, turbodoładowanych silników benzynowych. Silniki, które podałeś mimo, że o dużych pojemnościach i wszystkim się wydaje ile to one nie palą, ze względu na bardzo duży zapas mocy palą niejednokrotnie mniej niż dużo mniejsze jednostki. A poza tym, Twoje przykłady to inna dekada. Moim zdaniem złoty wiek motoryzacji, kiedy to samochody nie były jeszcze jednorazowe i "ekologiczne"Ale to już inny temat. W każdym bądź razie, inne czasy i być może wtedy nie zaniżano wyników, albo przynajmniej w BMW.
Zgadza się, normy też w końcu zmieniały się na przestrzeni lat, napisałem po prostu jakie ja mam odczucia i dotychczasowe doświadczenia, a że w przypadku małych pojemności, turbodoładowania, dzisiejszej technologii i norm może być różnie, nie przeczę.