czy jeszcze załpię sie na starych przepisach?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

czy jeszcze załpię sie na starych przepisach?

Postprzez kedar006 » niedziela 22 stycznia 2012, 14:56

Witam!
26 stycznia 2013 roku sączę 18 lat. 3 miesiące wcześniej będę mógł rozpocząć kurs na B, wiem że najpierw się zdaje egzamin teoretyczny i później praktyczny ale nie wiem czy jak już ukończę 18 lat czy wcześniej mogę zdawać jeśli wyjeżdżę już odpowiednią liczbę godzin.
Czy jeśli zdałbym bezproblemowo prawko na starych przepisach to będę miał bezterminowo?
Kiedy można zdawać Kategorię C? Po otrzymaniu B czy można prędzej np. w czasie zdawania B?

czy te wiadomości są aktualne?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy#Wiek
kedar006

Re: czy jeszcze załpię sie na starych przepisach?

Postprzez arturr0 » niedziela 22 stycznia 2012, 16:56

kedar006 napisał(a):czy te wiadomości są aktualne?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_jazdy#Wiek

Wiek jest aktualny, ale tylko do czasu wejścia nowej ustawy. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze to 18.01.13 zmienia się wymagany wiek i wchodzą nowe kategorie - ale to jeszcze nie jest pewne.

kedar006 napisał(a):Czy jeśli zdałbym bezproblemowo prawko na starych przepisach to będę miał bezterminowo?

Tak, ale w Twoim przypadku to nierealne.

kedar006 napisał(a):26 stycznia 2013 roku sączę 18 lat. 3 miesiące wcześniej będę mógł rozpocząć kurs na B, wiem że najpierw się zdaje egzamin teoretyczny i później praktyczny ale nie wiem czy jak już ukończę 18 lat czy wcześniej mogę zdawać jeśli wyjeżdżę już odpowiednią liczbę godzin.

Z tego co mi wiadomo, to egzamin najszybciej w dniu urodzin, czyli 26.01.13.

kedar006 napisał(a):Kiedy można zdawać Kategorię C? Po otrzymaniu B czy można prędzej np. w czasie zdawania B?

Najszybciej możesz zaraz po zdaniu kat. B zapisać się na kurs kat. C. Nie musisz mieć dokumentu w ręce, ale musisz mieć zdaną kat. B.
arturr0

Postprzez kedar006 » niedziela 22 stycznia 2012, 18:00

dlaczego w moim przypadku jest nie realne otrzymanie prawa jazdy bezterminowego jesli zdałbym go jeszcze na starych przepisach?
Jesli ma się prawko terminowwe to po upływie trzeba jeszcze raz go zdawac?
kedar006

Postprzez Wyder » niedziela 22 stycznia 2012, 19:26

Prawdopodobnie przepisy zaczną obowiązywać wcześniej niż Ty skończysz 18 lat.
Dlatego się nie załapiesz.
Po upływie ważności będzie trzeba tylko wyrobić dokument.
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez kedar006 » niedziela 22 stycznia 2012, 19:58

czyli jeśli przepisy wchodzą od 19.01.1013r to jeśli zacznę kurs wcześniej jeszcze pod koniec tego roku to egzamin będę mógł zdawać nie wcześniej nisz 26 już na nowych przepisach?

A przy upływie ważności nie trzeba robić jakichś tam badań lekarskich aby przedłużyć prawko?
kedar006

Postprzez arturr0 » poniedziałek 23 stycznia 2012, 23:40

kedar006 napisał(a):czyli jeśli przepisy wchodzą od 19.01.1013r to jeśli zacznę kurs wcześniej jeszcze pod koniec tego roku to egzamin będę mógł zdawać nie wcześniej nisz 26 już na nowych przepisach?

A przy upływie ważności nie trzeba robić jakichś tam badań lekarskich aby przedłużyć prawko?

Z tego co mi wiadomo liczy się data egzaminu, nie data rozpoczęcia kursu. Także niestety, albo stety będziesz zdawał na nowych zasadach. Natomiast na pewno niestety, że prawo jazdy będzie terminowe.
arturr0

Powrót do Luźna gadka