PJ a nowe limity wiekowe

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

PJ a nowe limity wiekowe

Postprzez matshadow » sobota 28 stycznia 2012, 14:38

Witam serdecznie.

Ostatnio czytałem, że w UK można mieć PJ na kat. B w wieku 17 lat, ale mimo tego nie można wtedy jeździć np w Polsce, gdzie minimalny wiek wynosi 18 lat do prowadzenia auta. Teraz mam pytanie - jak się zmienią limity wiekowe na motor np. w Niemczech, a ja już mam prawo jazdy na motor i by mnie złapali, to dostanę mandat za jazdę bez uprawnień, bo nie przekraczam limitu wiekowego?
matshadow

Re: PJ a nowe limity wiekowe

Postprzez ks-rider » sobota 28 stycznia 2012, 16:29

matshadow napisał(a):Ostatnio czytałem, że w UK można mieć PJ na kat. B w wieku 17 lat, ale mimo tego nie można wtedy jeździć np w Polsce, gdzie minimalny wiek wynosi 18 lat do prowadzenia auta.

Pytanie zasadnicze, to czy w UK majac lat 17 mozesz jezdzic sam, czy z opiekunem - tak ja w Niemczech ?

matshadow napisał(a):Teraz mam pytanie - jak się zmienią limity wiekowe na motor np. w Niemczech, a ja już mam prawo jazdy na motor i by mnie złapali, to dostanę mandat za jazdę bez uprawnień, bo nie przekraczam limitu wiekowego?

Na motorze nnie pojedziesz, bedziesz potrzebowal conajmniej dwy kola, rame i pare innych <&%#$@> :mrgreen:

Tu zupelnie nie rozumiem o co Ci chodzi ? Masz kategorie na jednoslad - jaka ? I gdzie mieli by Cie zlapac ?

:wink:
ks-rider

Postprzez matshadow » sobota 28 stycznia 2012, 17:53

ks-rider napisał(a):Pytanie zasadnicze, to czy w UK majac lat 17 mozesz jezdzic sam, czy z opiekunem - tak ja w Niemczech ?

Na motorze nnie pojedziesz, bedziesz potrzebowal conajmniej dwy kola, rame i pare innych <&%#$@> :mrgreen:

Tu zupelnie nie rozumiem o co Ci chodzi ? Masz kategorie na jednoslad - jaka ? I gdzie mieli by Cie zlapac ?

Mam na pełne A. Ale nie o to mi chodzi. W UK możesz mieć tzw pełne PJ na B w wieku 17 lat, bez osoby towarzyszącej. Ale taki 17-latek nie może np u nas prowadzić, mimo że ma brytyjskie PJ, bo u nas limit to 18 lat. A jak w Niemczech podnoszą limit wiekowy na motor do załóżmy 23 lat, a ja mam 20 lat i prawko na pełne A i jadę motorem o pojemności np 600 ccm i mam kontrolę, to czy z racji, że nie mam tych 23 lat dostaję mandat?
matshadow

Postprzez ks-rider » sobota 28 stycznia 2012, 19:33

matshadow napisał(a): A jak w Niemczech podnoszą limit wiekowy na motor do załóżmy 23 lat, a ja mam 20 lat i prawko na pełne A i jadę motorem o pojemności np 600 ccm i mam kontrolę, to czy z racji, że nie mam tych 23 lat dostaję mandat?

Obecnie w Niemczech mozesz robic pelna kat. A ( bez ograniczen mocy ) od 25 r. zycia. Od 18 - do 25 roku zycia mozesz prowadzic jednoslady bez ograniczenia pojmnosci oraz wagi w stosunku do mocy. Jedyne co jest ograniczone to moc do 25kW = 34 KM.

Robiac PJ kat. A w wieku 18 lat wolno Ci prowadzic jednoslady do w/w mocy, po 2 latach ograniczenie samo sie anuluje ( liczy sie data wydania PJ - dostajesz do reki po zdaniu egzaminu od egzaminatora ) nie trzeba zdawac dodatkowo zadnego egzaminu, tak wiec w wieku 20 lat masz PJ kat. A bez ograniczen.

Przepisy w calej EU wchodza jednoczesnie wiec zadnych mykow nie bedzie.

Ostatnio zmieniony niedziela 29 stycznia 2012, 13:53 przez ks-rider, łącznie zmieniany 1 raz
ks-rider

Postprzez matshadow » sobota 28 stycznia 2012, 20:59

ks, ale ja zrobiłem moje prawko tu w PL 2 miesiące temu, ciekawi mnie czy by przymknęli oko jako że jestem zza granicy czy nie
matshadow

Postprzez ks-rider » sobota 28 stycznia 2012, 22:53

matshadow napisał(a):ks, ale ja zrobiłem moje prawko tu w PL 2 miesiące temu, ciekawi mnie czy by przymknęli oko jako że jestem zza granicy czy nie

Pytanie bez sensu, jezeli RP wystawila Ci PJ bez limitow czy ograniczen to nikt sie do Ciebie nie przyczepi, smigaj do woli

ks-rider

Postprzez matshadow » niedziela 29 stycznia 2012, 12:06

To czemu 17letni Brytyjczycy nie mogą jeździć w Polsce, mimo posiadania brytyjskiego PJ? Tego nie rozumiem :D
matshadow

Postprzez ks-rider » niedziela 29 stycznia 2012, 13:54

matshadow napisał(a):To czemu 17letni Brytyjczycy nie mogą jeździć w Polsce, mimo posiadania brytyjskiego PJ? Tego nie rozumiem :D

Jaka kategoria PJ ?

ks-rider

Postprzez mk61 » niedziela 29 stycznia 2012, 15:39

Jak nie mogą, jak mogą?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez matshadow » niedziela 29 stycznia 2012, 16:27

mk61 napisał(a):Jak nie mogą, jak mogą?

http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-liv ... pe/germany

Fragment
The minimum age for driving a car in Germany is 18 years old. 17 year-old British drivers with valid British licences are not permitted to drive a car.

Do tego dorzucam
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/Dr ... G_10023103
You may use your GB licence for driving in other European Community/European Economic Area [EC/EEA] member states. However, you should note that while the minimum age for driving a car in GB is 17 individual member states may apply their own age restrictions for entitlements.

Więc mam nadzieję że po raz ostatni zadam to pytanie, bo mnie już wszyscy rozumieją. Analogicznie chcę jechać w Niemczech na motorze, a oni np od marca wprowadzą nowe limity wiekowe, a ja już prawko na motor mam. Czy dostanę mandat za jazdę bez uprawnień, bo nie spełniam nowego limitu wiekowego?
matshadow

Postprzez ks-rider » niedziela 29 stycznia 2012, 18:25

matshadow napisał(a):Więc mam nadzieję że po raz ostatni zadam to pytanie, bo mnie już wszyscy rozumieją. Analogicznie chcę jechać w Niemczech na motorze, a oni np od marca wprowadzą nowe limity wiekowe, a ja już prawko na motor mam. Czy dostanę mandat za jazdę bez uprawnień, bo nie spełniam nowego limitu wiekowego?

Szukasz dziory w calym !

Skad masz informacje, ze w Niemczech od Marca ( czy innego miesiaca ) wprowadzaja jakiskolwiek limity / ograniczenia ?

1. Ograniczenia sa lokalne dla rezydentow a nie turystow czy przyjezdnych

2. o Marcu jakiego roku mowisz ?

3. Konkretna data to 19 Stycznie 2013

4. PJ kazdego kraju czlonkowskiego EU jest honorowane w calej uni bez jakiegokolwiek ale !

Zadnego mandatu nie dostaniesz !

ks-rider

Postprzez Borys68 » niedziela 29 stycznia 2012, 18:42

Nie masz Ks-riderze racji co do pkt-u. 4-tego
.
Sprawdziłem dyrektywę
2006/126/EC
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 060:PL:PDF

Art 4 ust 2-4 i 6
1 - podaje ona minimalny wiek poszcz. kat.
2 - pozwala krajm członkowskim obniżyć wiek niektórych kat. ALE wówczas takie PJ jest ważne w wyłącznie w kraju wydania DO MoMENTU osiągnięcia "wszechunijnego" wieku dla kategorii. Inne kraje MOGĄ ale nie musza honorowac takiego PJ.

W przypadku kat. A minimalnym wiekiem jest 20 lat. Wdg. tej dyrektywy.
NIE WIEM czy Niemcy już przyjeły tę dyrektywę. Jeśli nie, to nie wiem, czy nie mając 25 lat (jak ktos tu pisał) możesz tam jeździc motorem kat. A czy też nie.

Jeśli Niemcy przyjęły, to wdg. mnie nie nie mając 20 lat nie możesz.

Dla pewności - telefon do ambasady :)

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez ks-rider » niedziela 29 stycznia 2012, 21:15

Borys68 napisał(a):W przypadku kat. A minimalnym wiekiem jest 20 lat. Wdg. tej dyrektywy.
NIE WIEM czy Niemcy już przyjeły tę dyrektywę. Jeśli nie, to nie wiem, czy nie mając 25 lat (jak ktos tu pisał) możesz tam jeździc motorem kat. A czy też nie.

Jeśli Niemcy przyjęły, to wdg. mnie nie nie mając 20 lat nie możesz.

Dla pewności - telefon do ambasady :)

Borys

Borys, to dokladnie taki sam przyklad jak z gasnica ktora w PL musi posiadac Polak a nie musi posiadac Niemiec.

Niemcy wiedza dokladnei, ze w PL tego niema.

ks-rider

Postprzez mk61 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 09:39

Co do podanych wyżej przepisów, to pytanie, na jakiej jest to podstawie. Czy na podstawie brytyjskich przepisów, czy niemieckich. Jeśli na podstawie brytyjskich, to sami sobie podcięli gałąź, na której siedzą. I czy dotyczy to tylko Niemiec, czy wszystkich krajów EU?
Jeśli to jednak tylko niemieckie prawo reguluje, kto w jakim wieku może wjechać, to trzeba sprawdzić dokładnie podstawę prawną, jak to jest sformułowane. Choć powszechnie znanym faktem jest, że Niemcy zawsze w czymś widzą problem, a jeśli go nie ma, to sami stworzą.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez matshadow » poniedziałek 30 stycznia 2012, 10:28

mk61 napisał(a):Co do podanych wyżej przepisów, to pytanie, na jakiej jest to podstawie. Czy na podstawie brytyjskich przepisów, czy niemieckich. Jeśli na podstawie brytyjskich, to sami sobie podcięli gałąź, na której siedzą. I czy dotyczy to tylko Niemiec, czy wszystkich krajów EU?
Jeśli to jednak tylko niemieckie prawo reguluje, kto w jakim wieku może wjechać, to trzeba sprawdzić dokładnie podstawę prawną, jak to jest sformułowane. Choć powszechnie znanym faktem jest, że Niemcy zawsze w czymś widzą problem, a jeśli go nie ma, to sami stworzą.

gdzieś czytałem, że Francuzi też nie pozwalają 17letnim kierowcom z UK prowadzić u siebie. Więc chyba dla pewności nie jeździć motorem po Niemczech. Ale u nas jak wprowadzą nowy limit wiekowy i mnie zatrzymają do kontroli, to chyba zobaczą że zdobyłem uprawnienia przed zmianami nie? :D
matshadow

Następna strona

Powrót do Luźna gadka