Witam
Parę dni temu w dyskusji z moimi kolegami (którzy są kierowcami z o wiele dłuższym stażem od mojego praktycznie 4000-5000 kilometrów ) rzuciłem hasło "Po wciśnięciu sprzęgła na ułamek sekundy auto przyspiesza"
Na wstępie chciałbym opisać sytuację aby była jasność o czym piszę np. dojeżdżam do samochodu przede mną jadę za szybko (będzie ostro) naciskam sprzęgło (żeby nie zgasić silnika) ułamek sekundy później hamulec - siedząc w aucie czuje coś w rodzaju przyspieszenia w momencie naciśnięcia sprzęgła
Temat otworzyłem ponieważ na tym forum znalazłem podobne opisy odczuć młodych kierowców
konkretnie tu -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?p=141577
cztery pierwsze posty opisują podobną sytuację ...
Jestem że tak powiem osobą "Techniczną bardzo dociekliwą" nigdy Fizyka co się wiąże z mechaniką nie była mi obca. Zjawisko to traktowałem jako pewnik ...
W odnośniku powyżej można zobaczyć że wypowiedzi młodych kierowców zostały potraktowane jako Bzdury ...
Jednak sądzę że zjawisko to ma faktycznie miejsce, nie działa tu żadna dodatkowa siła co jest nie możliwe .. sądzę chodzi o coś zupełnie odwrotnego zanik siły hamującej silnika
Dojeżdżam samochodem do auta i widzę że jest krucho ...(brak doświadczenia) (sprzęgło aby nie zgasić silnika) rozdziela silnik na ułamek sekundy od skrzyni + koła zanika wtedy opór wewnętrzny sinika (w największym stopniu od oporu sprężania )zanikniecie tego oporu nie jest on duży staje się powodem tego niewielkiego przyspieszenia ...
oczywiście później hamulec mówimy tu o ułamkach sekund
Jako podsumowanie i info dla jeszcze mniej doświadczonych , nigdy nie naciskam sprzęgło->hamulec tylko hamulec -> sprzęgło nie tracę metrów na sprzęgło + powyższe zjawisko którego do niedawna byłem pewien ???
1) Według mnie doświadczeni kierowcy zawsze hamują hamulec -> sprzęgło co zmniejsza szanse zauważenia tego zjawiska
2) Po pewny czasie przyzwyczajasz się i przestajesz zwracać uwagę na detale ...
3) Doświadczenie lepiej czujesz odległość nie musisz ostro hamować ...
Jestem ciekaw waszych wypowiedzi ...
Pozdrawiam