Prawo jazdy kat.C prawda i mity

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kat.C prawda i mity

Postprzez hmmwv » piątek 14 października 2011, 17:46

Witam wszystkich forumowiczów :spoko: . Tworzę ten temat dlatego , że w sieci jest tyle różnych informacj na ten temat , że nie wiadomo w co wierzyć .

Posiadam prawo jazdy kat.B od października 2007r i teraz chcę zapisać się na kategorię C . Jak zdam egzamin to co po nim ? Dodam , że wszystko robię indywidualnie ( nie grupowo ) . Jak już odbiorę prawko to idę się zapisać na te szkolenie na przewóz rzeczy ?

1. I ile one kosztuję ( jestem z Katowic i widzę różne kwoty , jaki jest mniej więcej standard ? )
2. Ile ono jest ważne
3. Czy muszę podjąć pracę jako kierowca od razu po zrobieniu wszystkich kursów czy mogę szukać nawet rok i dłużej ?
4. Ten kurs robić w wordzie czy lepiej gdzieś w osk itp ?

Jak zrobie ten kurs to tą kartę kierowcy ( co to jest ? ) i te badania psychotechiczne robię też od razu czy to dopiero jak znajdę prace w charakterze kierowcy ?

Pewnie stwierdzicie , że moje pytanie są głupie i były wałkowane kilkadziesiąt razy , ale naprawdę w każdy miejscu piszą co innego i ciężko coś wywnioskować . Z góry dzięki za odpowiedzi i Pozdrawiam
hmmwv

Re: Prawo jazdy kat.C prawda i mity

Postprzez Borys68 » piątek 14 października 2011, 18:24

Czyżbyś po tych dwóch latach wreszcie zdecydował sie na kurs?
viewtopic.php?f=4&t=16519
1 - "kurs na przewoż rzeczy" nazywa się teraz Kwalifikacja Wstępna. Po dacie kat. B wnioskuję, że masz ponad 21 lat. To ważne, bo możesz zrobić kurs Kwalifikacja Wstępna Przyspieszona, co kosztuje ok 3000-3500, a nie ok. 5000;
2 - KW jest potrzebne do pracy jako kierowca (zaraz Szerszeron wyskoczy ze śmieciarką lub wozem strażackim jako wyjątkami);
3 - nie ma prawnego obowiązku posiadania kat.C aby zrobić KW, ale organizatorzy (często) tego nie wiedzą i się domagają; możesz zacząć teraz - 140h godzin szkolenia (klikania) trochę zajmuje.
4 - KW masz wbijane do PJ, ważność 5 lat; kod "95"
5 - jeśli zdasz egzamin do końca roku kat. C dostaniesz prawdopodobnie (zależy od lekarza) dożywotnio. Ale i tak będiesz wymieniać PJ co 5 lat aby przedłużyć KW; jeśli po Nowym Roku - to dostaniesz na 5 lat - ale z powodu KW to zasadzie bezróżnicy - i tak co 5 lat będiesz musiał wymieniać ...
6 - jesli zdasz egzaminy na kat. C a jeszcze nie masz ukończonego KW, możesz poprosić o nie wysyałanie papierów z WORD do Urzędu Komunikacji, bo robisz KW i chesz odebrac now PJ wraz z "95".
7 - karta kierowcy jest potrzebna do tachometra, takiego wichajsterka który mierzy czas pracy kierowcy;

Co do cen kursów - nie jestem z GOP-u więc ci nie powiem. W Warszawie jest przedział cenowy 1900-2200, czasem się trafi promocja za 1500-1600. Ja bym szukał OSK z nowszym sprzętem. A w przypadku kursu na C+E bym wybrał OSK gdzie i ciągnikiem można kilka godzin pojeździć :)
Czy dla KW lepszy WORD czy OSK - nie przypuszczam, aby to miało znaczenie - i tak będziesz siedział przed komputerem i klikał "dalej" ...

Badania psychoteczne i lekarskie - to wykracza poza moją wiedzę, co i kiedy. Ale na pewno w okolicach kurs - bez nich nie dostaniesz kat.C. i/lub KW. Mogę tylko podpowiedzieć, abyś popilnował - przy badaniach lekarskich na C - aby wpisano tobie od razy zdatnośc dla kat C+E, abyś nie musiał dwa razy robić.

Nie rozumiem pytania o szukanie pracy.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez hmmwv » piątek 14 października 2011, 18:36

Dziękuje za dokładną odpowiedź , teraz już jestem lepiej poinformowany .

Znalazłeś mój temat z przed dwóch lat , ale wtedy zaniechałem robienia kat.C bo miałem inną pracę i byłem z niej zadowolony niestety firma zbankrutowała a to co teraz dzieje się na rynku pracy to paranoja i każde dodatkowe kursy itp mogą okazać się potrzebne .

I cieszę się , że nadmieniłeś o C+E bo o to też miałem pytać ale zapomniałem .

Jak zrobię C to do C+E mogę podejść od razu czy muszę odczekać rok albo więcej ? I co z tą kwalifikacją wstępna ? Jeśli zrobię ją mając C a potem będe robił jeszcze C+E to muszę ją na nowo robić i znowu wydawac 3-3.5tys zł czy przechodzi ta poprzednia co robiłem przy C ? Czy może lepiej się wstrzymać z kwalifikacją wstępną i robić ja dopiero jak zrobie C+E . Dzięki za odp .
hmmwv

Postprzez Borys68 » piątek 14 października 2011, 19:46

Możesz od razu po C zabrać się za C+E. I - stosując opisaną już procedurę - odebrać PJ z obydwiema kategoriami i KW. Masz na to 12 (czy też 18?) miesięcy.
Zależy to oczywiście od indywidualnej sytuacji - np. może pojawić się oferta pracy na C zanim zrobisz C+E.

Szukaj OSK gdzie będzie rabat za zrobienie u nich obydwu kategorii. Pakiety "trzy w jednym" C/ C+E/KW też się zdarzają.

KW jest wspólna dla C i C+E, więc wystarczy raz.

Borys
Borys68

Postprzez hmmwv » piątek 14 października 2011, 20:24

Super ! Dzięki wielkie Borys za pomoc , w końcu spotkałem kogoś kto potrafi wszystko wytłumaczyć a nie wypisywać tylko że już było i żebym szukał itp . :spoko:
hmmwv

Postprzez mk61 » piątek 14 października 2011, 22:30

Dopełniając...
Borys68 napisał(a):6 - jesli zdasz egzaminy na kat. C a jeszcze nie masz ukończonego KW, możesz poprosić o nie wysyałanie papierów z WORD do Urzędu Komunikacji, bo robisz KW i chesz odebrac now PJ wraz z "95".

WORD niewiele do tego ma... KW można zrobić w prywatnych ośrodkach a stamtąd dokumenty w żadnym wypadku nie przechodzą przez WORD. Można zgłosić w WK, aby wstrzymali procedurę do czasu czegoś tam...
7 - karta kierowcy jest potrzebna do tachometra, takiego wichajsterka który mierzy czas pracy kierowcy;

Tachografu. :) Jest to urządzenie służące do rejestracji czasu pracy kierowcy. Jednak karta kierowcy jest potrzebna w stosunkowo nowych pojazdach. W starszych bywają tachografy analogowe, do których włada się papierowe tarczki i karta kierowcy nie jest potrzebna.
Co do cen kursów - nie jestem z GOP-u więc ci nie powiem. W Warszawie jest przedział cenowy 1900-2200, czasem się trafi promocja za 1500-1600.

"Najlepszy" przedział cenowy: Szczecin - ~2000-2500zł, Białystok - ~1500zł. Między tymi kwotami oscylują ceny w całej Polsce.
Ja bym szukał OSK z nowszym sprzętem. A w przypadku kursu na C+E bym wybrał OSK gdzie i ciągnikiem można kilka godzin pojeździć :)

Raczej awykonalne, jeśli w okolicznych WORD nie ma takiego sprzętu. OSK przecież nie kupi maszyny tylko po to, by ktoś sobie popatrzył, tylko, żeby był jak najbardziej podobny do egzaminacyjnego rentowny.
Czy dla KW lepszy WORD czy OSK - nie przypuszczam, aby to miało znaczenie - i tak będziesz siedział przed komputerem i klikał "dalej" ...

Dokładnie. Przez spory czas siedzisz przed monitorem i oglądasz slajdy, które nie zawsze są zgodne z prawdą.
Badania psychoteczne i lekarskie - to wykracza poza moją wiedzę, co i kiedy. Ale na pewno w okolicach kurs - bez nich nie dostaniesz kat.C. i/lub KW.

Do samego PJ psychotesty nie są potrzebne, jednak warto je zrobić dla samego siebie, żeby przed egzaminem na KW się nie zdziwić, kiedy się okaże, że nie możemy pracować na stanowisku kierowcy, bo mamy jakiś problem zdrowotny. Badania psychotechniczne "urzędowo" robi się w trakcie szkolenia, jednak nie później, niż przed wydaniem świadectwa kwalifikacji zawodowych.
hmmwv napisał(a):Jak zrobie ten kurs to tą kartę kierowcy ( co to jest ? ) i te badania psychotechiczne robię też od razu czy to dopiero jak znajdę prace w charakterze kierowcy ?

Nie ma kursu o kartę kierowcy. Karta kierowcy to dokument do rejestracji czasu pracy, a nie stwierdzający jakiekolwiek kwalifikacje. Kiedy zrobisz kategorię C i ukończysz Kwalifikację Wstępną idziesz ze wszystkimi papierami (Świadectwo kwalifikacji zawodowych, psychotesty oraz badania na podstawie art. 43) do Wydziału Komunikacji, aby uzyskać kod 95. Ten kod oznacza, że spełniasz wymagania dotyczące zawodowców i możesz już pracować. Żadnych dodatkowych badań nie potrzebujesz.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys68 » sobota 15 października 2011, 12:45

Dziękuję Mk61 za sprostowanie moich wypowiedzi.
Co do ciągnika siodłowego w OSK - znalazłem przypadek OSK oferującego jazdy takim pojazdem.
http://linia.waw.pl/index.php?option=co ... &Itemid=49
Borys
Borys68

Postprzez mk61 » sobota 15 października 2011, 18:11

Gratuluję znaleźnego. :)
Widocznie szkoła robi dobre pieniądze, skoro może sobie pozwolić na sprzęt niewymieniony w "menu" WORD. Swoją drogą, zauważyłem, że Linia ma duży rozmach w KW, więc sobie wyobrażam "taktykę".

OT:
A Ty nie myślałeś czasem o podwyższeniu swoich kwalifikacji? :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys68 » niedziela 16 października 2011, 09:00

1 - To posiadanie konia z naczepą przez OSK to aż taki rarytas? Ja to odebrałem jako fajny sposób na podniesienie atrakcyjności przez szkółkę.

2 - hmmwv - zalazłem coś takiego
http://www.osrodekszkoleniakierowcow.pl ... tepne.html

3 - oraz
http://www.wagaciezka.com/viewtopic.php ... wice+tychy
Polecam zresztą tamto forum, bo jest bardziej nastawione na C/CE niż to.

Borys
Borys68

Postprzez mk61 » niedziela 16 października 2011, 11:34

Borys68 napisał(a):1 - To posiadanie konia z naczepą przez OSK to aż taki rarytas? Ja to odebrałem jako fajny sposób na podniesienie atrakcyjności przez szkółkę.

Niestety tak. Jeśli w okolicznych WORD nie zdaje się na ciągnikach, to szkoły raczej tego nie zaserwują, jeśli nie mają za dużo pieniędzy, bo ludzie po prostu chcą uczyć się na tym, na czym będą zdawać.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez hmmwv » poniedziałek 17 października 2011, 12:33

Borys68 napisał(a):1 - To posiadanie konia z naczepą przez OSK to aż taki rarytas? Ja to odebrałem jako fajny sposób na podniesienie atrakcyjności przez szkółkę.

Borys

Czyli z tej strony wnioskuje że za prawo jazdy C zapłacę 1900zł i jak zdam to u nich mogę też zrobić kwalifikację wstępną przyśpieszoną za 2600zł , dobrze rozumuję ?
hmmwv

Postprzez Borys68 » poniedziałek 17 października 2011, 12:56

hmmwv napisał(a):

Borys

Czyli z tej strony wnioskuje że za prawo jazdy C zapłacę 1900zł i jak zdam to u nich mogę też zrobić kwalifikację wstępną przyśpieszoną za 2600zł , dobrze rozumuję ?

U nich to nawet te dwie rzeczy nie są ze sobą powiązane. I tak pół darmo :)
No, prawie :D
Z warszawskiej perspektywy PJ jest na dolnej granicy cenowej, zaś tak taniej KW przysp. nie widziałem (przyznaję, że nie śledzę rynku aż tak dokładnie). Cenę 2600 odbieram jako atrakcyjną, dlatego też chciałem zwrócić twoją uwagę na to, co rynek oferuje.

Za to 4000 za zwykłą KW to wdg. mnie drogo.

U tych KW jest za 3000 - z zakwaterowaniem:
http://www.akademiajazdy.eu/

DODANE POÓŹNIEJ:
http://otobiznes.pl/p8566-kwalifikacja- ... szona.html
Czyżby na Śląsku KW przysp. była za ok. 2500?
Uwaga - nie mam bladego pojęcia o jakości tych szkoleń, to wyniki szybkiego góglowania.

Borys
Borys68

Postprzez hmmwv » środa 01 lutego 2012, 08:53

Witam ponownie , zapisałem się już na kat. C obecnie jestem po teorii i wczoraj miałem już pierwsze jazdy tzn. plac manewrowy na samochodzie MAN 10-153 . I mam kolejny zestaw pytań hehe

1. Czy taka sama ciężarówka jest na egzaminie państwowym ( WORD Katowice ) ? bo kupiłem sobie taką książke do nauki na kat.C i tam jest opisana ciężarówka MAN TGL 12.240 gdzie są wszystkie zbiorniczki na płyny , gdzie i jakie światła itp itd. ale ona się różni i to mocno do tej co mam na kursie .

2. Instruktor mówi mi , że łuk mam robić na samym sprzęgle . Na wstecznym do tyłu się da , ale strasznie telepie autem tzn trzesię się tak ma być ? Do przodu na samym sprzęgle nie umiem , auto się zatrzęsię i gaśnie . Osobiście wole robić ten łuk z odrobiną gazu , ciężarówka jedzie płynnie , ale instruktorowi się nie podoba

3. Macie może opisane lampy przednie i tylne do MANA 10-153 ? bo ja mam tylko do TGL 12.240 (wyglądają identycznie ale różnią się umiejscowieniem pozycyjnych itp )

To chyba wszystko . Nie śmiejcie się , ale w ciężarówce pierwszy raż w zyciu siedziałem a co dopiero ją prowadzić troche się to różni od prowadzenia osobówki .
hmmwv

Postprzez mk61 » środa 01 lutego 2012, 15:14

hmmwv napisał(a):1. Czy taka sama ciężarówka jest na egzaminie państwowym ( WORD Katowice ) ? bo kupiłem sobie taką książke do nauki na kat.C i tam jest opisana ciężarówka MAN TGL 12.240 gdzie są wszystkie zbiorniczki na płyny , gdzie i jakie światła itp itd. ale ona się różni i to mocno do tej co mam na kursie .

http://www.word.katowice.pl/index.php?i ... 7520874552
W książce jest TGL, bo jest ich dość dużo w WORDach. Ot, taka "normalizacja". W tych starszych, czyli egzaminacyjnym w Katowicach i Twoim wszystkie potrzebne rzeczy masz umiejscowione tak samo.
hmmwv napisał(a):2. Instruktor mówi mi , że łuk mam robić na samym sprzęgle . Na wstecznym do tyłu się da , ale strasznie telepie autem tzn trzesię się tak ma być ? Do przodu na samym sprzęgle nie umiem , auto się zatrzęsię i gaśnie . Osobiście wole robić ten łuk z odrobiną gazu , ciężarówka jedzie płynnie , ale instruktorowi się nie podoba

Podejrzewam, że przydałaby się regulacja obrotów, albo wymiana sprzęgła.
hmmwv napisał(a):3. Macie może opisane lampy przednie i tylne do MANA 10-153 ? bo ja mam tylko do TGL 12.240 (wyglądają identycznie ale różnią się umiejscowieniem pozycyjnych itp )

Światła tylne w każdym egzemplarzu mogą być inne, bo jest to część bardzo łatwo wymienialna i często właśnie wymieniana, np. ze względu na zmianę zabudowy pojazdu, lub po prostu uszkodzenia.
Dalej... PRAKTYKA, Panie kolego. Wsiadasz do samochodu, włączasz światła pozycyjne, obchodzisz samochód oglądając co się świeci, a co np. powinno, a jednak nie działa. Czynność powtarzasz tak długo, aż załapiesz.
hmmwv napisał(a): Nie śmiejcie się , ale w ciężarówce pierwszy raż w zyciu siedziałem a co dopiero ją prowadzić troche się to różni od prowadzenia osobówki .

Wiele krawężników jeszcze przed Tobą. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez szymon1977 » środa 08 lutego 2012, 20:35

Mam prawo jazdy kat. "C" oraz aktualne "KW". Jeżeli zdam "+E" to "KW" będzie obowiązywać na "C+E"?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Luźna gadka