Ograniczenie mocy silnika i zmiana wpisu w dowodzie.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Ograniczenie mocy silnika i zmiana wpisu w dowodzie.

Postprzez djb11 » piątek 03 lutego 2012, 22:02

Z góry przepraszam administrację forum, jeśli temat umieściłem w złym dziale, aczkolwiek w tym najbardziej mi pasował :) A więc tak, słyszałem o tym, że niektóre wydziały komunikacji żądały zgody producenta w przypadku obniżenia wagi pojazdu do ustawowych 550kg, ja chciałem pójść na sposób i kupić autko już z wpisem o 550kg, aczkolwiek wiem, że od nowego roku narobi się troszkę syfu z kryteriami pojazdu na kategorię b1, a więc tak....zamierzam kupić fiata 126p/Cinquecento z wpisem o 550kg i zamierzam oddać go do profesjonalnej firmy, która ograniczy mi jego moc (w maluszku z 18kW na 15kW a w cieniasie 20kW - 15kW) będę miał na to oczywiście fakturę, dodatkowe badania techniczne, ale nie wiem czy jest możliwa zmiana wpisu o mocy w dowodzie rejestracyjnym. Czy ktoś mógłby mi w jakiś sposób pomóc odpowiadając na moje pytania? :) Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ps. przeczytawszy dokument o podobnych zmianach konstrukcyjnych (wpiszcie w sieci "zmiany konstrukcyjne gaz hak pdf " ) wydaje mi się, że można w ten sposób zmienić wpis w dowodzie, aczkolwiek trzeba mieć wymagane tam dokumenty.
djb11

Re: Ograniczenie mocy silnika i zmiana wpisu w dowodzie.

Postprzez Maniek5k » sobota 04 lutego 2012, 15:09

o ile 126 mozna zbic do 550 (chociaz jest ciezko) o tyle watpie, ze ktos legalnie zrobi CC na 550kg. Chyba ze gole blachy zostawi i tylko fotel kierowcy..
Maniek5k

Postprzez djb11 » sobota 04 lutego 2012, 15:30

Jeju nawet punta mają wbite 550kg i jak masz pisać coś wgl nie na temat to sobie daruj.
djb11

Postprzez mk61 » poniedziałek 06 lutego 2012, 16:27

No sam sobie odpowiedziałeś w pierwszym poście.
Możesz sobie zmieniać moc, ale będziesz musiał wykonać dodatkowy przegląd techniczny.
Problem jest taki, że niewiele SKP posiada hamownie (urządzenie do pomiaru mocy pojazdu) i nie wiadomo, jak do tego podejdzie diagnosta. Jeden powie, że nie da wpisu, bo nie ma hamowni, inny da wpis na podstawie wykresu z hamowni prywatnej, a jeszcze inny uwierzy na słowo.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez djb11 » poniedziałek 06 lutego 2012, 16:49

Okay, chciałem tylko wiedzieć czy nie ma prawnej blokady przed tego typu modyfikacjami, aczkolwiek dziękuję za konkretną i rzeczową odpowiedź ;)
djb11

Postprzez Maniek5k » poniedziałek 06 lutego 2012, 16:58

djb11 napisał(a):Jeju nawet punta mają wbite 550kg i jak masz pisać coś wgl nie na temat to sobie daruj.

pokaz mi takie punto, które ma realnie 550kg. A nie takie ktore ma wbite, bo potem mozna miec 'male' problemy jak policjanta cos najdzie zeby sprawdzic pojazd zarejestrowany na 5 osob z cala tapicerka i fotelami zarejestrowany jako 549kg. (bo punto to chyba w ogole bez blach by musialo byc jak w malczanie trzeba 1 fotel wyjac, prawie wszystkie obicia i gratów parę - sam kilka autek tak wybebeszalem ze znajomym)
Maniek5k

Postprzez djb11 » poniedziałek 06 lutego 2012, 16:59

A kto powiedział, że fizycznie muszą mieć 550kg? ;)
djb11

Postprzez ks-rider » poniedziałek 06 lutego 2012, 19:21

djb11 napisał(a):A kto powiedział, że fizycznie muszą mieć 550kg? ;)

PoRD ? :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Maniek5k » wtorek 07 lutego 2012, 16:17

Kazdy w miare ogarniajacy misiek zauwazy ze auto z cala tapicerka, 2 fotelami i kanapa nie ma jak wazyc mniej niz 550 kg, bodajze zabieraja dowód za takie wybryki a ty dostajesz mandat za brak uprawnien.
Maniek5k

Postprzez djb11 » czwartek 09 lutego 2012, 14:30

Dobra, zadzwoniłem do firmy od lat modyfikującej silniki i są w stanie mi taką modernizajcję wykonać, aczkolwiek później zadzwoniłem do pani w wydziale komunikacji i ona powiedziała mi, że zmiana wpisu w dowodzie w tym przypadku jest niemożliwa (NO CHYBA, ŻE ZMIENIŁBYM SILNIK) <-- i tym właśnie zdaniem pani mnie zainspirowała....Powiedzcie mi czy dobrym myśleniem byłaby wymiana silnika w tym samochodzie, jechanie od razu do tej firmy, która ograniczy jego moc, potem na stację zrobić badania, które są niezbędne przy wymianie silnika (tam wybiłoby im 15kW) i potem do wydziału komunikacji? Tym sposobem może udałoby mi się zmienić ten cholerny wpis w dowodzie.
djb11

Postprzez Maniek5k » czwartek 09 lutego 2012, 16:37

swoja droga podejrzewam, ze za przeproszeniem masz gównianą wiedzę o mechanice pojazdów i mocach silnika.
Silnik malczana ma 18kW mocy. Masa < 650kg. I to ledwo ledwo sie rozpedza do predkosci miejskich.
To teraz obniz sobie jeszcze moc o ~20% i wsadz to do punto/seja/tico ktore jest ciezsze niz maluch o przynajmniej 150-200kg ;D
Toż to się nie rozpędzi do 60-70km/h, jak nawet sie rozpedzi to bedzie miało kosmiczne spalanie. Mala moc + masa ~800 kg nie są wg mnie dobra kombinacja, kup sobie quada albo jakis skuter to mozna jezdzic.
A wg mnie i tak szkoda kasy na babranie się z tym zeby taki silnik wswapować do punto, ograniczyc moc, a po pol roku jezdzenia stwierdzic, ze bez sensu jest pojazd, którym w trase nie pojedziemy bo poza miastem v-max to 70km/h na trzecim biegu bo 4 i 5 nie są biegami jezdnymi z powodu za wysokich oporów powietrza jak na ta moc silnika i przelozenie biegu :D
Maniek5k

Postprzez szofer80 » czwartek 09 lutego 2012, 18:29

blokadę mocy powinien mieć pojazd czterokołowy a nie samochód osobowy póki co. są to dwa typy pojazdów samochodowych do których prowadzenia uprawnia prawo jazdy kat B1. Jeśli obniżysz moc w samochodzie osobowym to to przestanie jeździć i brakiem odpowiedniego przyśpieszenia możesz spowodować zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu, przepis o ograniczeniu mocy do 15kw został wprowadzony po to żeby pojazdy czetrokołowe ważące 400kg nie jeździły jak przecinaki. Takie małe wozidełko czterokołowe z mocą 15kW to to samo co małe autko klasy B ważące 800 i mające 30kw w przeliczeniu jest to 40 koni. Nie powinno to dotyczyć samochodów osobowych, jest to lapsus prawny że obecnie nie ma wyłączonych samochodów osobowych z kat B1 więc ciesz się i korzystaj. Byleby Ci się tylko masa własna auta zgadzała.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Maniek5k » piątek 10 lutego 2012, 13:31

szofer80 napisał(a):autko klasy B ważące 800 i mające 30kw w przeliczeniu jest to 40 koni.

które i tak nie jezdzi praktycznie :D Ale nie chce zeby ktos to odebral ze sie czepiam. Malo takich aut jest, z reguly w malych wozach od 55kucy sie zaczyna. (no, tico ma 40-coś koni i ~800kg masy, ale ten wózek z tym malym silniczkiem prawie lata, jak z tego mozna wykrecic czas 12-13s do setki :P)
Maniek5k

Postprzez szofer80 » piątek 10 lutego 2012, 13:36

ograniczenie mocy do wozidełka ważacego 400kg jest tak dobrane aby sprawnie się przemieszczało i do tego w zupełności wystarczy ,chodzi o to żeby "małe prawko" B1 służyło do nauki przez te dwa lata a nie do rajdów. Jedynym rozsądnym wyjściem jest znalezienie auta które spełnia wymogi i ma odpowiednią masę własną, wszelka ingerencja w odchudzanie i zmniejszanie mocy grozi niebezpieczeństwem. Daihatsu Curoe spełnia z grubsza kryteria masy , w każdym razie przeróbka jest niewielka i to jest w pełni legalny samochód osobowy kat B1.

http://allegro.pl/show_item.php?item=2109767237

http://allegro.pl/show_item.php?item=2109767245

(tylko te starsze wersje,nowsze spuchły i nie spełniają kryteriów)
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez djb11 » piątek 10 lutego 2012, 17:00

@Maniek5k Ja mam gównianą wiedzę o mechanice? ;) ty masz gównianą wiedzę o czytaniu :) czy ja gdziekolwiek napisałem, że ten silnik wsadzę do punta!? Polecam powrót do podstawówki :) A o Twojej wiedzy o mechanice nie bd się nawet wypowiadał, bo podejrzewam, że nie potrafisz sobie żarówki w samochodzie zmienić kolego :) Więc nie obrażaj innych nie zapoznając się dokładnie z treścią jego wypowiedzi :) Pozdrawiam
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szofer - daihatsu niestety nie ma 15kW - a póki co nikt nie wie czym można a czym nie jeździć :) a zejście w maluchu z 18 na 15kW przez firmę od lat zajmującą się tuningiem mechanicznym pojazdów nie powinno być bardzo niebezpieczne - no przecież normalnym maluszkiem i tak nie wyprzedzisz, prawda? :) no właśnie a ten może miałby o 3kW (bardzo mało) mniej, aczkolwiek byłby lżejszy od normalnego maluszka więc różnicą w osiągalnej prędkości może być rzędy 5-10km/h :)
djb11

Następna strona

Powrót do Porady techniczne