PJ a nowe limity wiekowe

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: PJ a nowe limity wiekowe

Postprzez ks-rider » poniedziałek 30 stycznia 2012, 18:45

mk61 napisał(a):Co do podanych wyżej przepisów, to pytanie, na jakiej jest to podstawie. Czy na podstawie brytyjskich przepisów, czy niemieckich. Jeśli na podstawie brytyjskich, to sami sobie podcięli gałąź, na której siedzą.

Dlaczego ? Wyspa zawsze pozostanie wyspa a tam zegary chodza inaczej :mrgreen:

W Niemczech mozna zdac egzamin praktyczny kat. B w wieku lat 17 ( zreszta nie tylko w Niemczech ale i w Austri, Szwecji czy innych ) i jezdzic z opiekunem - wtedy nie wolno prowadzic w innym kraju bo nie dostaje sie dokumenzu PJ a jedynie zaswiadczeniektore wazne jest tylmo i wylacznie nacjonalnie a nie internacjonalnie.

Nie wiem w jakim wieku mozna zdawac egzamin praktyczny w UK'u dlatego ani nie bede sue spieral ani dyskutowal na temat UK.

mk61 napisał(a):Jeśli to jednak tylko niemieckie prawo reguluje, kto w jakim wieku może wjechać, to trzeba sprawdzić dokładnie podstawę prawną, jak to jest sformułowane. Choć powszechnie znanym faktem jest, że Niemcy zawsze w czymś widzą problem, a jeśli go nie ma, to sami stworzą.

Tu akurat Niemcy nie stwarzaja jakiegokolwiek problemu Jezeli ktos posiada nacjonalny dokument PJ to Niemcy go honoruja.

MAm wrazenie z epytajacy myli kategorie niektorych krajow EU ktore stwarzaja problemy dla kierowcow jednosladow ale to tylko i wylacznei przy kat. A1

:wink:
ks-rider

Postprzez mk61 » poniedziałek 30 stycznia 2012, 22:23

ks-rider napisał(a):W Niemczech mozna zdac egzamin praktyczny kat. B w wieku lat 17 ( zreszta nie tylko w Niemczech ale i w Austri, Szwecji czy innych ) i jezdzic z opiekunem - wtedy nie wolno prowadzic w innym kraju bo nie dostaje sie dokumenzu PJ a jedynie zaswiadczeniektore wazne jest tylmo i wylacznie nacjonalnie a nie internacjonalnie.

No, jeśli to jest w formie jakiegoś zaświadczenia, zezwolenia, to fakt, może to być tylko miejscowe. Jednak jeśli jest to normalne PJ z przepisowym wzorem, to raczej powinno być honorowane w innych krajach na zasadach kraju wydającego.
ks-rider napisał(a):Nie wiem w jakim wieku mozna zdawac egzamin praktyczny w UK'u dlatego ani nie bede sue spieral ani dyskutowal na temat UK.

http://en.wikipedia.org/wiki/Driving_li ... ed_Kingdom
ks-rider napisał(a):MAm wrazenie z epytajacy myli kategorie niektorych krajow EU ktore stwarzaja problemy dla kierowcow jednosladow ale to tylko i wylacznei przy kat. A1

O ile dobrze kojarzę, to A1 jest definiowane w każdym kraju według uznania danego kraju. Więc nie jest to jednoznaczna kategoria i problemy według mnie są zrozumiałe.
Kategoria A jest "pełna" i w każdym kraju można na niej jeździć bez ograniczeń. I koledze raczej chodzi o to, czy ta kategoria zdobyta w PL przy niższych wymaganiach wiekowych będzie honorowana w D, kiedy to tam będą wyższe wymagania, a kolega będzie w wieku pomiędzy polską osiemnastką, a niemiecką dwudziestką-jedynką, czy ile oni tam sobie wymyślają. Według mnie tak, będzie honorowana, bo w PL osiemnastka pozwala na pełną A bez żadnych ograniczeń.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ks-rider » poniedziałek 30 stycznia 2012, 22:32

mk61 napisał(a):No, jeśli to jest w formie jakiegoś zaświadczenia, zezwolenia, to fakt, może to być tylko miejscowe. Jednak jeśli jest to normalne PJ z przepisowym wzorem, to raczej powinno być honorowane w innych krajach na zasadach kraju wydającego.

Czyli w tym punkcie jestesmy tego samego zdania.

mk61 napisał(a):O ile dobrze kojarzę, to A1 jest definiowane w każdym kraju według uznania danego kraju. Więc nie jest to jednoznaczna kategoria i problemy według mnie są zrozumiałe.
Kategoria A jest "pełna" i w każdym kraju można na niej jeździć bez ograniczeń. I koledze raczej chodzi o to, czy ta kategoria zdobyta w PL przy niższych wymaganiach wiekowych będzie honorowana w D, kiedy to tam będą wyższe wymagania, a kolega będzie w wieku pomiędzy polską osiemnastką, a niemiecką dwudziestką-jedynką, czy ile oni tam sobie wymyślają. Według mnie tak, będzie honorowana, bo w PL osiemnastka pozwala na pełną A bez żadnych ograniczeń.

I tu zreszta tez, nie kumam wiec gdzie ten mlody czlowiek widzi problem ?

ks-rider

Postprzez mk61 » wtorek 31 stycznia 2012, 05:06

Widocznie się chłopak przejmuje. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys68 » wtorek 31 stycznia 2012, 10:57

mk61 napisał(a):Widocznie się chłopak przejmuje. :)

Pochwalić.
Nieznajomość prawa boli i kosztuje ...
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez matshadow » piątek 10 lutego 2012, 16:09

mk61 napisał(a):O ile dobrze kojarzę, to A1 jest definiowane w każdym kraju według uznania danego kraju. Więc nie jest to jednoznaczna kategoria i problemy według mnie są zrozumiałe.

Tak jest, dokładnie o to mi chodzi :)

mk61 napisał(a):Według mnie tak, będzie honorowana, bo w PL osiemnastka pozwala na pełną A bez żadnych ograniczeń.

To dziwi mnie tylko jedna rzecz - czemu Brytyjczycy, którzy mają 17 lat i nie mają ograniczeń w GB nie mogą prowadzić auta np. we Francji :hmm:
matshadow

Postprzez ks-rider » piątek 10 lutego 2012, 18:35

matshadow napisał(a):To dziwi mnie tylko jedna rzecz - czemu Brytyjczycy, którzy mają 17 lat i nie mają ograniczeń w GB nie mogą prowadzić auta np. we Francji :hmm:

A kto powiedzial, ze nie moga prowadzic we Francji ?

ks-rider

Postprzez matshadow » piątek 10 lutego 2012, 20:22

matshadow

Postprzez ks-rider » sobota 11 lutego 2012, 00:30

http://www.jungesportal.de/fuehrerschei ... schein.php

ADAC twierdzi jednak co innego

EU-Führerschein
Der neue EU-Führerschein ist ausnahmslos in allen Ländern der Europäischen Union (EU) gültig.
EU Prawo Jazdy

Nowe Prawo Jazdy EU jest bez wyjatku wazne we wszystkich krajach Uni europejskiej.

ks-rider

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka