Złe zatrzymanie sie na łuku a jazda na miasto

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Złe zatrzymanie sie na łuku a jazda na miasto

Postprzez heparyna » wtorek 14 lutego 2012, 17:35

Witam
Miałem egzamin dzisiaj i niestety wynik negatywny podczas pokonwyania łuku. Wynik jak najbardziej sprawiedliwy ponieważ źle zatrzymałem się w kopercie i auto troszke wystawało ( dwa razy ). Lecz po tym zapytałem czy jest możliwość jazdy na miasto a egzaminator powiedział, że to już jest koniec. I teraz mam pytanie do was. Czy miał prawo mi odmówić skoro nie zrobiłem rzeczy dyskwalifikujących mnie z jazdy po mieście tj:
a) bezpośrednie stworzenie zagrożenia dla zdrowia lub życia osób,
b) przejechanie kołem przez linie wyznaczające zewnętrzne krawędzie stanowisk,
c) najechanie na pachołek lub tyczkę.
Więc czy złe zaparkowanie dyskwalifikuje mnie z jazdy na mieście czy jazda po mieście zalezy od chęci egzaminatora.
Pozdrawiam ;)
heparyna

Re: Złe zatrzymanie sie na łuku a jazda na miasto

Postprzez Minor » wtorek 14 lutego 2012, 18:15

Dzięki uprzejmości użytkownika @cman (który, mnie oświecił), powiem że korzystasz ze starego aktu, poszukaj nowelizacji do tego rozporządzenia, i będzie to dla Ciebie jasne.

Nie możesz wyjechać, bo po nowelizacji jest punkt że jak 2x błędnie wykonasz zadanie "jazda pasem ruchu do przodu i do tyłu" to egzamin też zostaje przerwany.
Minor

Postprzez heparyna » wtorek 14 lutego 2012, 18:18

Dzięki za wyjaśnienie. Oby następnym razem nie będe sie tak stresować i zrobie łuk tak jak na jazdach :).
heparyna

Postprzez heparyna » wtorek 14 lutego 2012, 18:52

Jeszcze jedno. Czyli mam rozumieć że nie istnieje już takie coś jak wyjechanie na miasto z placu manwewrowego mimo że jazda po łuku lub ruszanie ze wzniesienia nie zostało zaliczone ?
heparyna

Postprzez skov » wtorek 14 lutego 2012, 19:08

heparyna napisał(a):Jeszcze jedno. Czyli mam rozumieć że nie istnieje już takie coś jak wyjechanie na miasto z placu manwewrowego mimo że jazda po łuku lub ruszanie ze wzniesienia nie zostało zaliczone ?

jak posłuchasz rad Minor'a odnośnie zmian w rozporządzeniu to wszystko stanie się jasne.
skov

Postprzez heparyna » wtorek 14 lutego 2012, 19:32

Niestety nie wiem gdzie szukać takich nowelizacji.
heparyna

Postprzez skov » wtorek 14 lutego 2012, 21:01

heparyna napisał(a):Niestety nie wiem gdzie szukać takich nowelizacji.

viewtopic.php?f=9&t=18757
skov

Postprzez adalberthus » środa 15 lutego 2012, 14:37

Oczywiście po błędnej jeździe w części " placowej " egzamin jest przerywany. Ale jazda w ruchu miejskim może się odbyć, jednak nie będzie podlegała ocenie.
W toruńskim WORD egzaminatorzy wręcz pytają, czy dany delikwent chce pojechac w warunkach miejskich. Bo za to zapłacił, a po drugie zapozna się z atmosferą jazdy po mieście z egzaminatorem. Egzaminator zaś może ocenić jakie momenty w jeździe należy poprawić.
I bardzo wielu zdających z tego korzysta.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez Minor » środa 15 lutego 2012, 15:19

Ale jazda w ruchu miejskim może się odbyć, jednak nie będzie podlegała ocenie.

Nie może, przeczytaj to co napisałem wcześniej, link do tematu, który został wklejony.
Jeżeli egzaminator pozwala na jazdę po mieście, po niezaliczeniu placu, ryzykuje swoim stanowiskiem, bo łamie instrukcje egzaminowania.
Minor

Postprzez adalberthus » środa 15 lutego 2012, 15:35

1. Podczas trwania egzaminu egzaminator informuje osobę egzaminowaną o nieprawidłowym wykonaniu zadania egzaminacyjnego. W przypadku powtórnego nieprawidłowego wykonania tego samego zadania egzaminacyjnego egzaminator informuje osobę o negatywnym wyniku egzaminu praktycznego. Dalsza jazda nie wpłynie na zmianę wyniku egzaminu.
To wyjątek z Twojego linka. Egzaminator dalej nie egzaminuje, lecz kontynuuje "dalszą jazdę" po negatywnym wyniku.
adalberthus

Postprzez cman » środa 15 lutego 2012, 16:39

Rozporządzenie napisał(a):§ 29. 3. Warunkiem przeprowadzenia części praktycznej egzaminu państwowego w ruchu drogowym jest:
1) panowanie nad pojazdem podczas wykonania zadań na placu manewrowym w sposób pozwalający stwierdzić, że zachowanie osoby egzaminowanej nie stworzy zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego, z zastrzeżeniem ust. 4 - w przypadku prawa jazdy kategorii B i B1;
(...)
4. Zachowaniem osoby egzaminowanej świadczącym o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest:
1) działanie mogące skutkować stworzeniem zagrożenia dla zdrowia lub życia osób;
2) przejechanie kołem przez linie wyznaczające zewnętrzne krawędzie stanowisk;
3) najechanie albo potrącenie pachołka lub tyczki;
4) dwukrotne nieprawidłowe wykonanie zadania ruszanie z miejsca oraz jazda pasem ruchu do przodu i tyłu.
cman

Postprzez adalberthus » środa 15 lutego 2012, 16:48

Warunkiem przeprowadzenia części praktycznej egzaminu państwowego w ruchu drogowym jest:
A czy ja piszę, że to ma być przeprowadzony egzamin? Egzamin jest nie możliwy w tym wypadku, ale jazda tak. Nigdzie nie jest napisane, że nie może odbyć się jazda z egzaminatorem.
adalberthus

Postprzez kopan » środa 15 lutego 2012, 16:49

Po przerwaniu egzaminu nie ma żadnej jazdy egzaminowanego, jest przesiadka lub wysiadka.

Po negatywnym wyniku z części na placu manewrowym – ale nie po przerwanym egzaminie - egzaminator informuje i dopytuje czy osoba chce dalej kontynuować czy zakończyć egzamin.

Jeśli osoba chce kontynuować to egzaminator prowadzi dalej egzamin a nie przejażdżkę po mieście.
No i oczywiście "gruby błąd" przerywa ten egzamin.

Egzaminator jest od egzaminowania i ma ustawowy zakaz szkolenia więc jakie przejażdżki szkoleniowe ???
Ostatnio zmieniony środa 15 lutego 2012, 16:56 przez kopan, łącznie zmieniany 1 raz
kopan

Postprzez cman » środa 15 lutego 2012, 16:55

adalberthus napisał(a):Egzamin jest nie możliwy w tym wypadku, ale jazda tak. Nigdzie nie jest napisane, że nie może odbyć się jazda z egzaminatorem.

I co jeszcze? Może zdający będzie sobie życzył odwiezienie do domu albo przejażdżkę krajoznawczą po województwie? Zakres działalności WORD-u regulowany jest przepisami, a nie tym, co się komu zamarzy.
cman

Postprzez Minor » środa 15 lutego 2012, 17:13

Czepiasz się:P cman, kolega po niezaliczonym egzaminie, jechał dalej i akurat koło domu jechał, to powiedział że tu mieszka i że wysiądzie jednak... wysiadł i bez problemów, odwiózł się do domu na egzaminie:)
Minor

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy