Prawo jazdy kategorii C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy kategorii C

Postprzez wiewioreqezg » środa 22 lutego 2012, 23:54

Witajcie od 2007 roku posiadamm kategorię B mam 24 lata i chcę pójść na upragnioną kat C , mam w związku z tym kilka pytań , pierwsze jakie mnie dręczy to o co chodzi z tymi całymi pozwoleniami na przewóz rzeczy, jest ono w końcu potrzebne jak się chce pracować jako kierowca czy nie??
Obowiązuje tylko kategorię C czy również B??
Czy naprawdę cena tego pozwolenia to 3000 tysiące złotych ??
Czy To pozwolenie dotyczy każdego rodzaju towaru jaki się będzie przewoźić??
Bo jesli mam iść na kurs za 1800 + 300 zł na egzaminy + 3000 za pozwolenie i wydać 5 tysięcy i nie mieć pewnośći na znalezienie pracy to bez sensu ;/
Dziękuję za odpowiedzi z góry :) pozdrawiam
wiewioreqezg

Re: Prawo jazdy kategorii C

Postprzez Wyder » czwartek 23 lutego 2012, 01:04

Chodzi Ci pewnie o Kurs Kwalifikacji Wstępnej (dawniej kurs na przewóz rzeczy).

Obowiązek uzyskania kwalifikacji wstępnej w zakresie przewozu osób dotyczy kierowców, którzy posiadają uprawnienia kat. D1 lub D prawa jazdy uzyskane po 10 września 2008 roku.

Obowiązek uzyskania kwalifikacji wstępnej w zakresie przewozu rzeczy dotyczy kierowców,
którzy posiadają uprawnienia kat. C1 lub C prawa jazdy uzyskane po 10 września 2009 roku.

Kierowca, który ukończył wcześniej kwalifikację wstępną w zakresie bloku programowego dla prawa jazdy kat. C, C+E, C1, C1+E lub kat. D, D+E, D1, D1+E i uzyskał prawo jazdy kat. C lub C1 po dniu 10 września 2009r. lub prawo jazdy kat. D lub D1 po dniu 10 września 2008r. zobowiązany jest do odbycia szkolenia w ramach kwalifikacji wstępnej uzupełniającej.

W większości przypadków aby pracować jako kierowca zawodowy potrzebny jest ten kurs chyba, że chcesz pracować jako kierowca szambiarki albo pługo-piaskarki zimą.
Nie wiem jak w Twojej okolicy ale w moim rejonie KKW przyspieszonej kosztuje około 2-2,5 tys zł.
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez wiewioreqezg » czwartek 23 lutego 2012, 11:51

Rozumiem czyli tak i tak potrzeba mi tego Zezwolenia żeby jeździć,
Ładna sumka się uzbierała , znowu chodzi o to żeby zedrzeć jak najwięcej kasy z ludzi ;/
wiewioreqezg

Postprzez mk61 » czwartek 23 lutego 2012, 21:03

wiewioreqezg napisał(a):Czy To pozwolenie dotyczy każdego rodzaju towaru jaki się będzie przewoźić??

To pozwolenie dotyczy profilu działalności firmy i formy zatrudnienia pracownika w tejże.
W usługach komunalnych, pocztowych, jednostkach ratowniczych i kilku innych wyjątkach nie potrzeba KW.
Od rodzaju towaru są inne pozwolenia i szkolenia. ADR - materiały niebezpieczne, HDS - hydrauliczne dźwigi samochodowe, podnośniki koszowe, wózki widłowe itp. Im tego więcej, tym lepiej.
wiewioreqezg napisał(a):Bo jesli mam iść na kurs za 1800 + 300 zł na egzaminy + 3000 za pozwolenie i wydać 5 tysięcy i nie mieć pewnośći na znalezienie pracy to bez sensu ;/

Jeśli chcesz sobie tylko "pojeździć tirem" bez zainteresowania, to tak, bez sensu.
Jeśli chcesz pracować i zarabiać, najpierw prześledź oferty pracy, ich ilość, częstotliwość itp. Podpowiem, że na C to najczęściej orka na hurtowniach.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez wiewioreqezg » sobota 07 kwietnia 2012, 15:36

Czyli np w takim DPD czy Schenkerze nie potrzeba posiadac ukonczenia tego kursu tak??
A np wywrotki ??
wiewioreqezg

Postprzez mk61 » sobota 07 kwietnia 2012, 16:08

wiewioreqezg napisał(a):Czyli np w takim DPD czy Schenkerze nie potrzeba posiadac ukonczenia tego kursu tak??

Potrzebujesz kwalifikacji wstępnej. Wyłączenie dotyczące usług pocztowych dotyczy tylko powszechnych usług pocztowych (małe niedopowiedzenie). DPD, Schenker nie są powszechnymi usługami. Powszechnymi usługami pocztowymi jest tylko Poczta Polska.
Na wywrotki również potrzebujesz tylko kwalifikacji wstępnej.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Szkolenie kierowców