Niemieckie Prawo Jazdy A Punkty Karne

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Niemieckie Prawo Jazdy A Punkty Karne

Postprzez Vinnie » poniedziałek 05 marca 2012, 21:09

Witam,

na poczatek kilka faktów:

- pierwsze prawojazdy uzyskalem w Polsce.
- Pol roku temu po przeprowadzce do Niemiec wymieniłem prawojazdy na Niemieckie - w tym celu zdałem w urzędzie niemieckim Polskie prawo jazdy i otrzymałem niemieckie bez egzaminu.
- posiadam jeszcze stare zameldowanie w Polsce.

Ostatnio podczas kontroli drogowej dostałem mandat 200zł i 1 pkt karny.

Moje pytanie:

Czy moge otrzymywać punkty karne w Polsce? I czy mogą one wpłynąć na utrate prawojazdy? Czy Polskie zameldowanie ma na to wpływ?

Z gory dziekuje za pomoc
Vinnie

Re: Niemieckie Prawo Jazdy A Punkty Karne

Postprzez ks-rider » poniedziałek 05 marca 2012, 22:00

Punkty karne mozesz otrzynywac w kazdym kraju EU, moga wplywac na utrate prawa prowadzenia pojazdow w danym kraju, zameldowanie w PL nie ma na to wplywu. Punkty z PL nie przechodza do Niemiec.

:wink:
ks-rider

Postprzez Vinnie » poniedziałek 05 marca 2012, 22:53

Czyli jezeli dobrze rozumiem to przy przekroczeniu 24 punktów przyznanych w Polsce:

1. moga mi zabronic jazdy w Polsce - ale jak? Bezterminowo? Na kurs przeciez nie moge isc z niemieckim prawem jazdy zeby zmniejszyc ilosc punktów? Bez sensu tez (teoretycznie) nie moc jezdzic w polsce do konca zycia...
2. ale jednoczesnie nie moga zabronic jazdy w reszcie swiata?
Vinnie

Postprzez ks-rider » wtorek 06 marca 2012, 12:03

Vinnie napisał(a):Czyli jezeli dobrze rozumiem to przy przekroczeniu 24 punktów przyznanych w Polsce:

1. moga mi zabronic jazdy w Polsce - ale jak? Bezterminowo? Na kurs przeciez nie moge isc z niemieckim prawem jazdy zeby zmniejszyc ilosc punktów? Bez sensu tez (teoretycznie) nie moc jezdzic w polsce do konca zycia...
2. ale jednoczesnie nie moga zabronic jazdy w reszcie swiata?

1. Niemieckiego PJ Ci nie zabiora ( choc moze ojsc do takiej sytuacji - nie za przekroczenie punktow ) ale mozesz dostac zakaz prwadzenia pojazdow w PL. Niestosowanie sie do zakazu - mandat 500 pln'ow.

2. Nie moga.

:wink:
ks-rider

Powrót do Luźna gadka