Upomnienia B1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Upomnienia B1

Postprzez Goofiew » środa 14 marca 2012, 22:54

Witam!
Posiadam prawo jazdy kat. B1, jako nieletni nie mogę otrzymać mandatu, i tutaj kieruje pytanie do ludzi co wiedzą coś w tym temacie.
Po ilu upomnieniach sąd może odebrać prawo jazdy oraz ile można mieć upomnień?
Pozdrawiam!
i z góry dzięki
Goofiew

Re: Upomnienia B1

Postprzez ks-rider » środa 14 marca 2012, 22:58

Goofiew napisał(a):Witam!
Posiadam prawo jazdy kat. B1, jako nieletni nie mogę otrzymać mandatu,

1. Kto wmowil Ci ta bajke, ze nie mozesz otrzymac mandatu ?

Jezeli prawodawca wydal Ci PJ to chyba logiczne, ze jestes na tyle odpowiedzialny prawnie aby ponosic konsekwencje za swoje postepowanie.

PJ to nie tylko prawo ale i obowiazki !

:wink:
ks-rider

Postprzez Goofiew » środa 14 marca 2012, 23:00

Mandatu pieniężnego, punktowego nie można dostać do 17 roku życia a problem w tym, że brakuje kilku dni
Goofiew

Postprzez alice_b » czwartek 15 marca 2012, 00:01

to poruszaj się po drogach tak aby nie dostać upomnienia. Czy to takie trudne ??
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez Zonaimad » poniedziałek 19 marca 2012, 02:59

alice-b: Wydaje mi się, że nie o to kolega pytał...

ks-rider: A kto ci głupot naopowiadał, że można?! To chyba logiczne, że konsekwencje można ponosić nie tylko w drodze mandatu karnego?

Goofiew: według mojej najlepszej wiedzy, każdy przypadek popełnienia wykroczenia przez nieletniego rozpatrywany jest przez sąd rodzinny odrębnie. Wynikało by z tego, że jak przeholujesz, to możesz stracić prawko już po pierwszej rozprawie. Z drugiej strony - sąd może się okazać nadzwyczaj łaskawy i po złapaniu Ciebie po raz wtóry, albo kolejny, zamiast zakazywać prowadzenia pojazdów orzec jakiś całkiem inny środek wychowawczy - przymusową pracę na rzecz bezpieczeństwa, albo coś. Piszę niestety tylko pi*drzwi orientacyjnie, bo ekspertem w sprawach sądzenia osób nieletnich nie jestem. ;) Temat bardziej chyba na forum prawnicze, niż o PJ.
Zonaimad

Powrót do Luźna gadka