Kategoria A+B+C

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria A+B+C

Postprzez karol2505 » czwartek 15 marca 2012, 20:46

witam, posiadam prawo jady A+B+C czy mogę prowadzić traktor z przyczepą o ładowności 4,5T proszę o odp.
karol2505

Re: Kategoria A+B+C

Postprzez Wyder » czwartek 15 marca 2012, 22:14

Nie. Sam traktor owszem.
Albo traktor z przyczepką jednoosiową o dopuszczalnej masie całkowitej do 750kg
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez Voith » piątek 23 marca 2012, 01:44

I traktor z maszynami wiszącymi.

Dopiero C+E daje T
Voith

Postprzez szofer80 » piątek 23 marca 2012, 21:52

przyczep cięzkich ciągnikiem jako takich na samo B/C prowadzić nie można ale są wyjątki np jesli jest to przyczepa traktowana jako typowa maszyna do prac rolnych to raczej mozna to obejść, np taki rozrzutnik obornika jest typową maszyną rolniczą (nie moze słuzyć raczej do niczego innego niż wożenie gnoju) ale jest też przyczepą, choć prawo tu nie precyzuje co jest konkretnie maszyną rolniczą a co przyczepą a co i tym i tym, tylko jedno jest pewne że definicja to rozgranicza.

Albo będąc żołnierzem w czynnej służbie mozna na samo C podpiąć przyczepę używaną do celów specjalnych albo specjalną o DMC do 2,5t.

teoretycznie kat b powinna upowazniać to jechania ciągnikiem z przyczepą tak zeby nie przekraczać 3,5t, można tak autem,czemu ciągnikiem nie? niewiadomo a jest to przecież pojazd o wiele lepiej przystosowany do ciągnięcia przyczep niż auto osobowe, wtedy można by podpiąć przyczepę cięższą o tonę a tak to tylko do 750kg.

cytat:
"Dopiero C+E daje T"

B+E też daje T
Ostatnio zmieniony piątek 23 marca 2012, 22:14 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Voith » piątek 23 marca 2012, 22:13

szofer80 napisał(a):B+E też daje T

No tak, oparłem się o to co Kolega już ma czyli C.
Voith

Postprzez Wyder » sobota 24 marca 2012, 22:19

szofer80 napisał(a):teoretycznie kat b powinna upowazniać to jechania ciągnikiem z przyczepą tak zeby nie przekraczać 3,5t, można tak autem,czemu ciągnikiem nie?

bo większość ciągników ma masę własną powyżej 3,5 t.
C-360 ma już 2,8t więc przyczepa lekka do 750kg jak znalazł do Twojej wersji.

Szofer cięższą o tonę od czego?
Chodzi o 1750 kg? To z tego co wiem takie przyczepy ciężko uświadczyć (w rolnictwie)....
Wyder

Postprzez szofer80 » niedziela 25 marca 2012, 14:20

spokojnie można dostać ciągnik o masie 1700-1800kg ,kiedyś podsyłałem link do takiego ciągnika i podpiąć przyczepę 1700kg.

http://allegro.pl/rolnex-ciagnik-rolnic ... 36730.html

tak jak pisałem nie ma zadnych przeciwwskazań z logicznego punktu widzenia żeby (na kat B) móc prowadzić zestaw ciągnikiem 1800kg+1700kg sa tylko przeciwwskazania prawne. Nie dość że nie powinno być takich przeciwwskazań to w wielu przypadków powinno być to zaleceniem żeby przyczepę ciężką ciągnąć ciągnikiem a nie autem osobowym.

takich przyczepek nie trzeba nawet szukać często są do kupienia w zestawie z małym ciągnikiem.

http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... Ag&dur=385

skoro jest taka mozliwość, są dostępne takie ciągniki to powinno być to dozwolone. Zestaw nie przekracza 3,5t ? Dziękuję.pozamiatane.
szofer80

Postprzez Wyder » niedziela 25 marca 2012, 21:25

Szofer przyznam Ci jedno - są.
Ale powiem Ci szczerze że widocznie mieszkam na takim zadupiu że widziałem takie zestawy tylko w internecie.
Jestem tylko ciekaw kto kupi ciągnik rolniczy o dmc 1800kg za 52 tys zł. Do tego przyczepę o dmc 1700kg za coś około 15 tys, żeby móc jeździć tym na B?
Ja patrzę na to z perspektywy rolnika. Ciężkie ciągniki i przyczepy o dużej ładowności to jest używane w rolnictwie.
Wyder

Postprzez szofer80 » niedziela 25 marca 2012, 22:48

Żeby jeździć czymś takim najczęściej nie trzeba tego kupować tylko jeździć u kogoś zwłaszcza że jazda tym wiąże się zazwyczaj z pracą zarobkową, druga sprawa chyba widocznie naprawdę mieszkasz na zadupu bo tu gdzie ja mieszkam pokupowali pare takich małych nowych traktorków choćby do odśniezania na osiedlach i ogólnie do prac ogrodniczych na osiedlach,nawet jeszcze mniejsze te traktorki są ale mają przyzwoitą kabinę, poza tym nie powinnieś się zamartwiać o to czy ktos sobie dobierze jakiś odpowieni zestaw czy mu się ta sztuka nie uda, powinno to być dozwolone ponieważ nie ma żadnych przeciwwskazań żeby tak nie było. Ograniczenia prawne powinny obowiązywać tylko tam gdzie są niezbędne.
szofer80

Postprzez Wyder » niedziela 25 marca 2012, 23:05

Dla mnie już dużym ustępstwem jest to że na B można ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym ze sprzętem rolniczym jeździć.
Wyder

Postprzez szofer80 » poniedziałek 26 marca 2012, 16:17

No tak ale to zazwyczaj wykracza poza 3,5t więc to inna bajka. Po prostu legislator nie wziął pod uwagę taką ewentualność ze niewielki ciągnik z przyczepą może zmieścić się w przedziale 3,5t, może prościej zdjąć kabinę i przerejestrować ten niewielki ciągnik na quada? Dla mnie gra jest warta świeczki ponieważ jazda ciągnikiem z przyczepą cieższą o tonę nabiera większego sensu niż z przyczepą lekką.Naprawdę jest to bezsensowna sytuacja kiedy niewielkim autem kompaktowym mozna ciągnąć przyczepkę cięższą niż traktorem.
szofer80

Powrót do Luźna gadka