szymon1977 napisał(a):Oczywiście jadąc drogą z pierwszeństwem zachowam szczególną ostrożność, ograniczę zaufanie, włączę kierunkowskaz, itd. itp. Tylko, wbrew niektórym wypowiedziom ani szczególna ostrożność, ani zasada ograniczonego zaufania, ani włączony kierunkowskaz to nie pierwszeństwo przejazdu..
Z tym się zgadzam

szymon1977 napisał(a):Oczywiście widząc zamierzający wyjechać z drogi podporządkowanej pojazd
No własnie szymon1977 --- jest różnica zamierzający wyjechać ----- a wyjechał już na pas ruchu

i od tej chwili zaczyna się "cała polka"

nie kiedy on jest przed --- tylko wtedy gdy on już jest

szymon1977 napisał(a):oznaczony "L - profesjonalna szkoła jazdy Kopan/Sankila" nie tylko zachowam szczególną ostrożność i ograniczę zaufanie, ale od razu podejmę pewne działania (chociażby zdejmę nogę z gazu), i pomimo mojego pierwszeństwa przejazdu przejadę jako drugi, za to bezkolizyjnie i bezstresowo.
I bardzo słusznie że podejmiesz takie działania, widać że wiesz od czego są art 22, art 25 i art 55 ustawy prawa o ruchu drogowym

szymon1977 napisał(a):Po przejechaniu bezkolizyjnie blisko 1.000.000 km przyzwyczaiłem się do takich sytuacji.
Wiele sytuacji na drodze można poznać ale pod warunkiem, że przejedzie się dużą liczbę kilometrów

No i oczywiście trzeba mieć troszkę szcześcia

Ja jako instruktor na prawym fotelu przejechałem około 500 tyś kilometrów i nie uznaję tego za jakiś wyczyn --- znam kolegów z większymi cyframi, jeżeli zaś wziąłbym pod uwagę cyfry z Twojego nicka i oznaczałyby one rok urodzenia to pewnie lekko mogę powiedzieć że prawko mam 10 lat dłużej - a liczba przejechanych km też będzie oscylować w sumie około miliona

W odróżnieniu od Ciebie nie mogę powiedzieć że przyzwyczaiłem się do takich sytuacji --- gdyż poprostu skłamałbym --- moje sytuacje raczej były na drogach różne

Ale rozumiem --- monotonia autostrad
posty scalone przez moderatora (chcesz coś dopisać - edytuj poprzedniego posta!)Wikuss napisał(a):Autem jeżdżę piętnaście lat.
Z koniem to przypowiastka przecież

A sytuacja w sumie nieoczywista, bo jednak dyskutujemy ;D
Dziwi mnie tylko, że wciąż można twierdzić, że art. 22.4 dotyczy wszystkich wjeżdżających z prawej strony (a tak kopan napisał), a tym samy upierać się, że ma się pierwszeństwo względem jadącego po D-1.
A rozumiem 15 lat prawko na B --- a teraz robiłeś kategorie A

?
Jedno co mogę podpowiedzieć -- jak będziesz jechał motórem to pametaj że jesteś chroniony tylko kaskiem
post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 12)