przez Radhezz » poniedziałek 02 kwietnia 2012, 23:19
Masakra co robi z ludźmi niewiedza.
Ja jestem zdania jak kolega wyżej - jakby ściągało ciągle w jedną stronę, to ok, ale takie "misz-masz" to co najmniej dziwne.
Opony pomylone przód-tył nie mają takiego znaczenia, jak lewo-prawo. Jeśli opona nie jest kierunkowa, bo przy takich trudno się pomylić, to prawdopodobnie i tak dorżnąłeś opony. Bo jak już się taka ułoży, to potem założona odwrotnie wytrzymuje góra 500km. Nie jest oczywiście tak, że jak nie ma oznaczenia to nie da się ustalić w którą stronę się kręciła, ale robi się to "na macanego". Opisać tego się nie podejmę, sam to robiłem ze trzy razy w życiu, do tego dość dawno, ale dobry oponiarz pomaca i powie czy jest ok.
Tak czy siak skupić trzeba się na kołach - czy są dobrze dokręcone, stan bieżnika, czy nie mają jakichś wybrzuszeń, wspomniane wyżej ciśnienie czy jest prawidłowe. Zastanawia też fakt że nie jest powiedziane czy czuć jakieś wibracje na kierownicy przy tym ściąganiu, czy nie nasilają się one wraz ze wzrostem prędkości, etc. Jak zabraknie pomysłów to wrzuć na przód zimówki i trochę pojeździj żeby stwierdzić czy problem na nich też występuje, bo jakaś usterka układu kierowniczego mogła się zgrać w czasie ze zmianą opon.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.