Odwołanie się od decyzji egzaminatora - nietypowa sprawa

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Odwołanie się od decyzji egzaminatora - nietypowa sprawa

Postprzez Dawid18 » wtorek 03 kwietnia 2012, 16:02

Cześć, chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość zmiany samochodu na inny jeśli podczas egzaminu praktycznego na prawo jazdy (kat. B), samochód jest za mały dla mnie? Mam trochę zbyt duże wymiary budowy ciała(prawie 2m wysokości), i miałem problem z swobodnym poruszaniem się w aucie, a co gorsza zahaczałem głową o dach pojazdu. Dodam, że cofnąć siedzenia już się nie dało, co było dla mnie uciążliwe + do tego stress.
Mogę również dodać, że na jazdach 30 godzinnych jeździłem Toyotą Yaris w wersji 5-drzwiowej, gdzie szło z dużą odległością przesunąć się do tyłu, natomiast na egzaminie państwowym praktycznym jeździłem Toyotą Yaris w wersji 3-drzwiowej.

Czy w tym przypadku mógł się nie odbyć egzamin praktyczny?
Dawid18

Re: Odwołanie się od decyzji egzaminatora - nietypowa sprawa

Postprzez Minor » wtorek 03 kwietnia 2012, 16:09

Ale poczekaj, od czego się chcesz odwołać? Egzaminator powiedział, że cię nie dopuści? Czy nie zdałeś bo było Ci źle i twierdzisz że to wina pozycji.
Minor

Postprzez Dawid18 » wtorek 03 kwietnia 2012, 16:32

Fakt, nie zdałem. Ale moim zdaniem, mój komfort jazdy podczas egzaminu nie był dobry, lecz niezbyt komfortowy. W takim przypadku mam szanse się odwołać? Może i zrobiłem coś źle, ale komfort jazdy liczy się tutaj chyba bez dwóch zdań, aby nie doszło do jakiegoś wypadku czyż tak?
Dawid18

Postprzez Minor » wtorek 03 kwietnia 2012, 17:26

No nie masz szansy... Teraz pozostaje Ci jedynie, rozmowa z kierownikiem WORD i w przypadku jeżeli posiadają Yariski z 5 drzwiami (podobno Ci wygodniej, ja tam nigdy nawet 3 drzwiowej na oczy nie widziałem) być może przychyli się do twojej prośby i dodadzą Ci adnotacje abyś zdawał w takiej. Ale na to też bym nie liczył jakoś, bo nagle by się okazało że można sobie wybierać auta. Co innego gdybyś był niepełnosprawny, i musiał mieć auto dostosowane pod siebie. No ale tu chcesz mieć uprawnienia na każdy samochód do 3,5t, nawet ten w którym nie czujesz się komfortowo.
Minor

Postprzez sankila » wtorek 03 kwietnia 2012, 18:51

Dawid18 napisał(a):Fakt, nie zdałem. Ale moim zdaniem, mój komfort jazdy podczas egzaminu nie był dobry, lecz niezbyt komfortowy. W takim przypadku mam szanse się odwołać?
Nie ma mowy, żeby uwzględnili takie odwołanie. Gdybyś to zgłosił podczas przygotowania do jazdy, to byłaby szansa na przełożenie egzaminu i wtedy WORD by się martwił o samochód, z regulacją, zapewniającą odpowiednią ergonomię. Sam jednak meldowałeś, że "przygotowałeś samochód do jazdy", co oznacza, że wszystko wyregulowałeś w takim stopniu, że możesz bezpiecznie odbyć jazdę.
Możesz jedynie wnioskować o przydzielenie Ci innego samochodu na kolejny egzamin, najwyżej zrobią Ci jakieś "komisyjny wsiad", gdzie wykażesz, że naprawdę nie możesz należycie ustawić siedziska.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » wtorek 03 kwietnia 2012, 20:59

Co Ty mi tu opowiadasz o komforcie :D :D :D
To nie kanapa przed telewizorem.
za ciasno Tobie ? a co ja mam powiedzieć
202cm i 123kg i jeżdżę -teraz skodą, przedtem yariską i 3drzwiową i 5drzwiową.
Torpedą polskich szos prosze sie przejechac to pogadamy ( fiat 126p)
szerszon

Postprzez Zonaimad » czwartek 05 kwietnia 2012, 00:58

Co Ty mi tu opowiadasz o komforcie :D :D :D
To nie kanapa przed telewizorem.
za ciasno Tobie ? a co ja mam powiedzieć

Proszę Cię, szerszon, to nie miejsce na osobiste zwierzenia, kolega oczekuje konkretnej porady...

To nie jest kwestia wygody, tylko bezpieczeństwa. Dawid18: sprawa egzaminu, który się odbył, jest już raczej spalona z przyczyn wskazanych przez przedmówców. Natomiast kwestia zbyt małych pojazdów egzaminacyjnych jest sprawą bardzo poważną i złożoną. Powinieneś załatwić z WORD, który powinien Ci, moim zdaniem, na własny koszt zapewnić samochód, w którym możesz bezpiecznie zdać egzamin państwowy. W przypadku odmowy ze strony kierownika WORD sprawa jak najbardziej kwalifikuje się do rozpatrzenia przez biuro Rzecznika Praw Obywatelskich.

W tej sprawie warto z WORD prowadzić korespondencję, by udokumentować scieżkę ubiegania się o likwidację nieprawidłowości. Przyda się w późniejszych ewentualnych postępowaniach.
Zonaimad

Postprzez szerszon » czwartek 05 kwietnia 2012, 13:23

Zonaimad napisał(a):
To nie jest kwestia wygody, tylko bezpieczeństwa. ...... Natomiast kwestia zbyt małych pojazdów egzaminacyjnych jest sprawą bardzo poważną i złożoną. Powinieneś załatwić z WORD, który powinien Ci, moim zdaniem, na własny koszt zapewnić samochód, w którym możesz bezpiecznie zdać egzamin państwowy. W przypadku odmowy ze strony kierownika WORD sprawa jak najbardziej kwalifikuje się do rozpatrzenia przez biuro Rzecznika Praw Obywatelskich.

W tej sprawie warto z WORD prowadzić korespondencję, by udokumentować scieżkę ubiegania się o likwidację nieprawidłowości. Przyda się w późniejszych ewentualnych postępowaniach.

W każdym wątku zaczynasz bredzić.
Wymiary pojazdu są na tyle duże, ze bez najmniejszego problemu, z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i techniki kierowania da sie normalnie jezdzić.
tylko ta dzisiejsza młodzież to jakaś dziwna sie porobiła...
A wszelka korespondencja wzbudzi tylko uśmiech politowania, tak jak Twoje "porady"

czy na B1 też WORD na własny koszt ma załatwiac pojazd ? :mrgreen:

Zonaimad- jak zwykle amatorka i nieznajomość przepisów ....
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 05 kwietnia 2012, 15:07

szerszon napisał(a):Wymiary pojazdu są na tyle duże, ze bez najmniejszego problemu, z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i techniki kierowania da sie normalnie jezdzić.
tylko ta dzisiejsza młodzież to jakaś dziwna sie porobiła...
Dzisiejsza młodzież, nie pamięta maluchów. Kolega ma 2,10 i nie marudził, tylko wsiadał... na tylną kanapę i ogień.
-----
Czy jest przepis mówiący o zapewnieniu sobie przez kierującego odpowiedniej pozycji, a w tym dostępu do wszystkich przełączników, pedałów itp. itd.?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Luźna gadka