Ruszanie ze wzniesienia - inna metoda?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Ruszanie ze wzniesienia - inna metoda?

Postprzez piotrb » piątek 06 kwietnia 2012, 22:48

Spotkalem sie z pewnym sposobem zatrzymania samochodu i ruszania ze wsniesienia. Nie uzywamy do tego hamulca recznego ani nie stoimy na wcisnietym pedale hamulca czy odpuszczonym sprzegle. Zatrzymujemy samochod na wzniesieniu a nastepnie tak operujemy sprzeglem i pedalem gazu ze samochod stoi, oczywisice nalezy znalezc balans miedzy wciskaniem gazu a puszczaniem sprzegla zeby auto nie ruszalo ani sie nie staczalo. Jezeli chcemy jechac po prostu dodajemy wiecej gazu puszczamy sprzeglo do konca i jedziemy. Jak w praktyce to sie sprawdza? Czy wiecej sie zuzywaja elementy sprzegla? Jakie skutki ma taka jazda z wcisnietym na raz sprzeglem i gazem?
piotrb

Re: Ruszanie ze wzniesienia - inna metoda?

Postprzez lith » piątek 06 kwietnia 2012, 22:52

Trochę się tam pewnie zużywa, na dobra sprawę starcza do tego samo sprzęgło jak się chce. Czasami w ten sposób robię 'z nudów'.
lith

Postprzez piotrb » piątek 06 kwietnia 2012, 22:53

No wlasnie, wiem ze starcza do tego same sprzeglo i zastanawiam sie po co do tego dokladac gaz?
piotrb

Postprzez Radhezz » piątek 06 kwietnia 2012, 22:56

piotrb napisał(a):No wlasnie, wiem ze starcza do tego same sprzeglo i zastanawiam sie po co do tego dokladac gaz?

Bo nie każde auto tak daje radę. I należy też wziąć pod uwagę również nachylenie wzniesienia.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Borys_q » sobota 07 kwietnia 2012, 19:25

Jest to najlepsza metoda..... żeby szybko wykończyć sprzęgło.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Radhezz » sobota 07 kwietnia 2012, 19:37

Borys_q napisał(a):Jest to najlepsza metoda..... żeby szybko wykończyć sprzęgło.

Na pewno do cięższych aut np. dostawczych bym tej metody nie polecał. Przy osobówce takie użycie "od przypadku do przypadku" jakoś dramatycznie nie zmniejsza żywotności sprzęgła. Oczywiście wszystko z umiarem, bo to i sfajczyć sprzęgło można jak się przedobrzy... Nawet raz. Podsumowując: nie polecamy.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez lith » sobota 07 kwietnia 2012, 22:30

Ja tam nie widzę nic przeciwko. Chyba, że ktoś liczy każde ruszenie autem... to przez takie trzymanie raz mniej z miejsca ruszy :P
lith

Postprzez Voith » sobota 07 kwietnia 2012, 22:36

No jak sobie postoisz cykl 90 s. przy większym wzniesieniu i jeszcze będziesz się bawił gazem to jak nic poczujesz swąd...

a sprzęgło notorycznego traktowania w ten sposób nie wytrzymie, więc po co się w ogóle takich zachowań uczyć?
Voith

Postprzez lith » sobota 07 kwietnia 2012, 23:12

jak się będziesz bawił gazem i sprzęgłem bez sensu to i poczujesz swąd, jak nie będziesz niepotrzebnie dawał gazu to nie sądzę, ja nigdy nie poczułem
lith

Postprzez Radhezz » sobota 07 kwietnia 2012, 23:29

Tak sobie teraz czytam i widzę że nie doczytałem / zgubiłem gdzieś w procesie odpowiedzi wątek... Myślałem że chodzi o ruszanie na wzniesieniu z umiejętnym użyciem sprzęgła i gazu, ale jak doczytałem dzięki uwadze Voith'a, to jestem zdecydowanie na nie. Stanie na pół sprzęgle to naprawdę marny pomysł
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez Voith » sobota 07 kwietnia 2012, 23:38

lith napisał(a):jak się będziesz bawił gazem i sprzęgłem bez sensu to i poczujesz swąd, jak nie będziesz niepotrzebnie dawał gazu to nie sądzę, ja nigdy nie poczułem

A ile najdłużej stałeś na takim kontrolowanym uślizgu sprzęgła?

Poza tym pytajacy w pierwszym poście użył sformułowania:
a nastepnie tak operujemy sprzeglem i pedalem gazu ze samochod stoi

co dla mnie jest jednoznaczne z bawieniem się jednym i drugim.

Poza tym po co sprzęgło ma pracować na uślizgu i się grzać?
Po co uczyć się złych nawyków? Potem przyjdzie ruszyć cięższym autem albo z przyczepką i będzie kuku.
Voith

Postprzez piotrb » niedziela 08 kwietnia 2012, 22:18

dokladnie to chodzi mi o moment w ktorym stoimy np na gorce i oczekujemy na zielone swiatlo. ja zawsze jezdze tak, ze na mniej stromych gorkach odpuszczam lekko sprzeglo i autko stoi i sie nie stacza, potem dodaje gazu i jade, gdy gorka naprawde stroma albo trzeba czekac dlugo uzywam recznego. za to spotkalem sie z metoda ze na kazdej gorce zatrzymujemy sie a nastepnie tak jak pisalem w 1 poscie, "balansujemy" sprzeglem i gazem zeby autko sie nie staczalo. osoby ktore to stosuja jezdza tak juz kilkadziesiat lat roznymi autami i w zadnym aucie sprzeglo nie siadlo, ale ciekawi mnie o ile obniza to jego zywotnosc i oczywiscie wydaje mi sie ze wzrasta zuzycie paliwa, wiec do ekonomicznej jazdy tego sposobu zaliczyc nie mozna
piotrb

Postprzez lith » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 00:51

Tą metodą potrafię pokonywać całe korki czyli kilkanaście- kilkadziesiąt start-stop, więc jak ktoś od święta stanie to nie sądzę, żeby sprzęgłu to jakoś zaszkodziło. Przestanie czerwonego to raczej norma. W ten sposób uczyłem się wyczucia półsprzęgła utrzymując na nim autko na wzniesieniach. Na logikę daje to dużo mniej w kość niż żwawe ruszanie. A raz przypiłujemy sprzęgło gdzieś przypadkiem i zużyjemy je pewnie mocniej niż przez pół roku jazdy, więc ja tam na takie drobiazgi nie zwracam uwagi. Przez takie stanie na niskich obrotach nigdy sprzęgła nie przypaliłem
lith

Postprzez patgaw » piątek 13 kwietnia 2012, 22:41

mnie np instruktor na kursie tego nauczyl. bardzo prosta metoda.
oczywiscie jak jest stroma w miare gorka albo dopiero co nam przed nosem zapali sie czerwone to nie ma co pilowac. trzymamy hamulec i jak widzmy np ze swiatlo dla pieszych zaczyna mrygac to wtedy wrzucamy 1 i puszczamy hamulec jednoczenie dajac te polsprzeglo, wtedy znacznie szybciej ruszymy.
gaz kompletnie odradzam bo wtedy to juz bez sensu zuzywamy sprzeglo i paliwo.
patgaw

Postprzez ks-rider » sobota 14 kwietnia 2012, 19:46

piotrb napisał(a):Spotkalem sie z pewnym sposobem zatrzymania samochodu i ruszania ze wsniesienia. Nie uzywamy do tego hamulca recznego ani nie stoimy na wcisnietym pedale hamulca czy odpuszczonym sprzegle. Zatrzymujemy samochod na wzniesieniu a nastepnie tak operujemy sprzeglem i pedalem gazu ze samochod stoi, oczywisice nalezy znalezc balans miedzy wciskaniem gazu a puszczaniem sprzegla zeby auto nie ruszalo ani sie nie staczalo. Jezeli chcemy jechac po prostu dodajemy wiecej gazu puszczamy sprzeglo do konca i jedziemy. Jak w praktyce to sie sprawdza? Czy wiecej sie zuzywaja elementy sprzegla? Jakie skutki ma taka jazda z wcisnietym na raz sprzeglem i gazem?

Szkole w ten sposob od paru lat. Przy 200 000 km ( w sluzbowym aucie ) sprzeglo dalej sprawne

piotrb napisał(a):No wlasnie, wiem ze starcza do tego same sprzeglo i zastanawiam sie po co do tego dokladac gaz?

w diesel'u nie jest to potrzebne, chyba, ze masz system pomocy przy ruszaniu. W benzyniaku troche gazu musisz dodac.

Voith napisał(a):a sprzęgło notorycznego traktowania w ten sposób nie wytrzymie, więc po co się w ogóle takich zachowań uczyć?

Po to aby kursant szybko wyczul moment lapania sprzegla i aby na wzniesieniu umial ruszyc bez uzywania recznego.

:wink:
ks-rider

Następna strona

Powrót do Porady techniczne