Parkowanie i lusterka.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie i lusterka.

Postprzez Gelo » piątek 13 kwietnia 2012, 18:22

Cześć. Przez całe życie uczyłem się, że przy manewrowaniu na wstecznym należy odwrócić głowę. Teraz przesiadłem się na większy samochód, bez takiej możliwości. Największy problem mam przy parkowaniu równoległym. Boję się, że zahaczę samochód z tyłu, nie potrafię tak dobrze ocenić odległości na samych lusterkach...ciągle mam nawyk odwracania głowy, chociaż za mną jest ściana...Teraz parkowanie równoległe gdzie jest mało miejsca na manewr to dla mnie horror. Z innymi sytuacjami jak wyjazd z/do bram, zmiany pasa itp wszystko jest ok...tylko to jedno parkowanie... Jeżdżę około 1500 km miesięcznie , więc jestem czasem zmuszony podejmować ten niechciany manewr. Baardzo proszę o jakieś porady :/
Gelo

Re: Parkowanie i lusterka.

Postprzez garrik » piątek 13 kwietnia 2012, 19:14

Próbowałeś w jakieś wolne popołudnie, na spokojnie, bez presji czasu, gdzieś na uboczu najzwyczajniej w świecie....potrenować? Nie ma chyba uniwersalnego sposobu, trzeba dojść do wprawy przez powtarzanie i tyle w temacie.
garrik

Re: Parkowanie i lusterka.

Postprzez Kamasek » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 18:21

Może szukaj sobie punktów odniesie jak słupki, jakiś znak...

edit: @angiestone będziesz górnikiem xd.
Ostatnio zmieniony czwartek 02 sierpnia 2012, 12:10 przez Kamasek, łącznie zmieniany 1 raz
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Powrót do Porady techniczne