Kupno samochodu - ubezpieczenie OC Pytania

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Kupno samochodu - ubezpieczenie OC Pytania

Postprzez Czibsu » niedziela 08 kwietnia 2012, 17:03

Witam.
Mam zamiar kupic samochod prawdopodobnie VW Golf IV z silnikiem 1.4 (nie wiem czy na pewno kupie taki samochod)
Mam kilka pytan dotyczacych ubezpieczenia, poniewaz mam 23 lata a prawo jazdy mam od 5 lat wiec prawdopodobnie bede mial zwyzki :/
Jak ubezpieczyc/kupic samochod zeby zaplacic mniej za ubezpieczenie? moglbym kupic samochod na mojego ojca on ma jakies znizki
moze jakos zrobic go wspolwlascicielem albo on mnie wspowlascicielem, cos czytalem tez o jakis darowniznach ale to dosc stare tematy
wiec moga juz byc nie aktualne te informacje
mam nadzieje ze pomozecie :)
Pozdrawiam.
Czibsu

Re: Kupno samochodu - ubezpieczenie OC Pytania

Postprzez oskbelfer » niedziela 08 kwietnia 2012, 22:01

według mojej wiedzy na współwłaściciela można mieć zniżki :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Voith » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 14:30

Jeżeli samo OC to niektóre firmy nie mają zwyżek z tego co pamiętam.

Sprawdź też direct-y - też mają sensowną ofertę jeśli chodzi o OC dla młodych, np. Axa.

Jeśeli chcesz zniżki od Taty to musi być współwłaścicielem pojazdu (kupujecie razem, obaj jesteście na umowie i w dowodzie rejestracyjnym).

Aha - no i przed ubezpieczeniem warto zapytać, czy w razie W Tata na swoim pojeździe również utraci zniżki - a to jest zależne z tego co wiem od ubezpieczalni.
Voith

Postprzez alice_b » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 19:43

ja mam tak że Ojciec jest współwłacicielem auta , On ma ubezpieczenie w PZU ja w HDI żeby w razie przypadku jemu nie poleciały zniżki
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez oskbelfer » wtorek 10 kwietnia 2012, 20:53

czyli na jednym aucie macie dwa ubezpieczenia ?:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Radhezz » wtorek 10 kwietnia 2012, 21:54

Ja mam w Allianz Direct - POLECAM.

Razem z ojcem mamy - on na swoje auto, i on jest pierwszym współwłaścicielem mojego auta. Te ubezpieczenie ma 4 podstawowe zalety:
- jest tanie
- po roku bezszkodowej jazdy za kontynuację umowy dostajesz 10%
- ubezpieczenie jest na auto, a nie na osobę, tj. jak ja walnę swoim, to ojciec zniżki zachowuje
- nie ma zwyżki za posiadanie współwłaściciela!
- normalnie temu współwłaścicielowi (za którego obecność składka nie jest podwyższana) wylicza się okres bezszkodowej jazdy - czyli parę lat pojeżdżę i ile sobie nazbieram na siebie, tyle mam :D

Wady...? Hmm, jakby brać na siebie jako młodego to pełne zniżki się ma od 28 roku życia :roll: Z tym, że nie wiem jak jest w innych towarzystwach, bo podobno też podnosili granicę wieku "bez zwyżkowego".

Nawiasem mówiąc dziwi mnie polityka agencji ubezpieczeniowych w kwestii klas kierowców - biorą pod uwagę wszystko co tylko można, ale nie to jakiej kategorii prawo jazdy ma właściciel pojazdu. Przecież wiadomo że osoba z zawodowym prawkiem lepiej sobie radzi za kółkiem jak "zwykły człowiek", bo jazda to jego zawód, o stopniu trudności jazdy ciężarówką, autobusem lub zestawem w stosunku do osobówki nawet nie będę wspominał.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez alice_b » środa 11 kwietnia 2012, 18:52

oskbelfer napisał(a):czyli na jednym aucie macie dwa ubezpieczenia ?:)

Nie. Każdy ma swoje ubezpieczenia na swoje auto . Ojciec jest współwłaścicielem mojego więc jego znizki podchodzą do mojego ubezpieczenia.
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez Kamasek » niedziela 15 kwietnia 2012, 21:49

Dobrym(mym skromnym zdaniem o ile ostatnimi dniami nic się nie zmieniło) byłoby współwłwaścicielstwo i ubezpieczenie w axa. Oni nie doliczają zwyżek za młody wiek wspólwłaściciela(jak alianz, ale zwyżki kończą sie po 26 roku życia), a za 30 zeta masz ubezpieczenie od utraty zniżek. Jak dorobie sie fury(jak sie uda to na jesień passat b3 2.0, więc trzepnie po kieszeni) to tak ubezpiecze. Nie reklamuje axa, ale tam mi wyszło całkiem tanio. Oblicz sobie składkę on-line w kilku firmach. Szczegołnie axa(mnie wyszło najtaniej przy współwłascicielu z kompletem zniżek), link4(polecone przez brata, ale on miał auto tylko na siebie, a komplet zwyżek-astra 1.6 z immobilajzerem) i polecony wcześniej alianz.
Pamiętaj również, że koszt zależy od pojemności silnika, rocznika, planowanego rocznego przebiegu i w niektórych firmach rodzaju zabezpieczeń(immobilizer, blokada kiery lub biegów, odcięcie zapłonu) i tego czy ktoś młody będzie nim jeździł. Ostatniego nie warto ukrywać, bo są haczyki przez które przy stuknięciu trzepnie bardziej po kieszeni.
Zastanów się również czy nie warto by było dopłacić za nnw(50-80zeta), abyś wrazie czego go do mechanika sam nie pchał.
Jak wyliczyłem na siebie passata to wyszło mi najtaniej w pzu. 1800zeta czyli połowa wartości fury xd.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez daghda » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 00:37

Kamasek napisał(a):Zastanów się również czy nie warto by było dopłacić za nnw(50-80zeta), abyś wrazie czego go do mechanika sam nie pchał.

To raczej assistance - NNW jest od czegoś innego.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez Kamasek » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 00:51

Sorry, zamieniłem nazwy. Nnw to ubezpieczenie kierowcy i pasażerów.
Chodziło mi oczywiście o assistance, bo w bogatszych krajach zazwyczaj zmiania się auto na lepsze, a w Polsce jak aktualne się sypie lub za dużo pali. :(
Obrazek
Kamasek

Postprzez Vana » czwartek 19 kwietnia 2012, 15:12

To ja jeszcze dorzucę swoje 3 grosze :) bywa, że wysokość składki ubezpieczenia zależy też od miejsca zarejestrowania samochodu - zazwyczaj im dalej od dużych miast, tym taniej. W zależności od miejsca i właściciela, różne ubezpieczalnie też różnie wypadają. Dla mnie najlepszy okazał się Allianz, który był najtańszy a do tego w ramach OC oferuje podstawowy assistance, slyszałam też że Axa jest w miarę spoko.
Vana

Postprzez Kamasek » niedziela 22 kwietnia 2012, 18:32

Nie mogę się powstrzymać, więc dopiszę, że masz taniej jak w nocy auto stoi w garażu. Jest wtedy bezpieczniejsze. Nie chodzi o kradzież. bo jak chcą to i 15 aut wypchną z placu, aby dostać się do tego zamówionego/najcenniejszego, ale nie ma przypadkowych wgnieceń, przerysowań.
Obrazek
Kamasek

Postprzez reassor » niedziela 06 maja 2012, 14:31

Ja się ostatnio interesowałem OC i padło na generali direct bo proste warunki i tanio. Nie mam konta w mbanku dlatego nie mdirect.
Zarejestrowałem samochód na ojca + ja jako współwłaściciel i tam liczą składkę na tego kto ma taniej.
Wiem też, że granica wieku zwyżkowego jest 25lat. Mimo, że mam prawko od końca lutego to nie płaciłem nic więcej bo mam 31 lat.

Warto podzwonić i porobić wyliczenia telefonicznie.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Powrót do Porady techniczne