spogladanie na biegi

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

spogladanie na biegi

Postprzez macko » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 17:06

witam. chciałbym się was o coś zapytać. mam za sobą już parę godzin jazdy L-ką. Jazda ogólnie idzie mi dość dobrze ( wbrew wcześniejszym obawom). Mam tylko taki jeden mały problem na który często zwraca mi uwagę mój instruktor . Tym problemem jest spoglądanie na biegi podczas ich zmiany. Nie dzieje się to za każdym ruchem drążka, ale najczęściej w takich sytuacjach gdy muszę szybko zredukowac bieg lub zwiększyć. zdarza mi się mi się to czasem nawet na prostej ulicy poza miastem. Dodam że nie mam problemu ze zmiana biegów, bo kiedy instruktor mnie upomni abym nie spoglądał na drążek, lub gdy sam pamiętam o tym żeby na nie nie patrzeć , zmieniam je bez żadnego problemu. czy ten głupi i wogle niepotrzebny odruch może mieć wpływ na wynik egzaminu. Oczywiscie bedę starał się pilnować zeby głowa mi nie uciekała gdzies w stronę lewarka ale nie wiem czy się nie zapomnę.
macko

Re: spogladanie na biegi

Postprzez Minor » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 17:25

Ten odruch wcale nie jest taki głupi, dla kogoś kto nie ma wielkiego doświadczenia. Wynika nie z tego że nie wiesz gdzie masz biegi, tylko nie wiesz na którym jedziesz... przynajmniej ja tak miałem.

Na egzaminie, chyba już się oduczyłem... nie pamiętam. Ale mówisz że kilka godzin za tobą, poczekaj spokojnie do 30h, i wtedy będziesz się martwił. Zobaczysz jak podczas 30h zmieniają się umiejętności, rozumowanie na drodze itp.
Minor

Postprzez ella » poniedziałek 23 kwietnia 2012, 20:07

macko napisał(a): mam za sobą już parę godzin jazdy L-ką.

:hmm: a miesiąc temu napisałeś, że za pół roku będziesz mógł rozpocząc kurs
28-03-2012 20:35

witam. mam 17 lat. za pół roku będę mógł zaczynać kurs na prawo jazdy

Jakimiś bajkami nas karmisz?
ella
Moderator

Postprzez maryann » środa 25 kwietnia 2012, 14:42

Kiedyś tam znajoma się żaliła, że oblali ją za popatrzenie na lewarek podczas egzaminu.
Moim skromnym- słusznie. Nie jest to potrzebne a dekoncentruje uwagę, która powinna być skierowana na drogę.
Ćwicz normalnie jeżdżąc poprzez pomyślenie od czasu do czasu "na jakim biegu jadę?". Z czasem będziesz to wiedział zapytany 'o 12. w nocy'.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Radhezz » środa 25 kwietnia 2012, 17:22

Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka...

Zresztą biegi są tak poukładane żeby trudno było się pomylić - pomyśl logicznie. Biegi aż do ośmiu nie stanowią problemu, gorzej gdy jest ich więcej, przykładowo 16 lub 18.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Luźna gadka