Paszport

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Paszport

Postprzez nowy206 » piątek 27 kwietnia 2012, 15:48

Witam

Jeśli pisze nie w tym dziale to najmocniej przepraszam ale po prostu potrzebuje szybko odpowiedzi na pytanie. Mam 17 lat za 20 dni już 18 ;) nie mam dowodu i chce zdawać na paszport z zaświadczenie o zameldowaniu w WORD Kalisz ale z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się ze jest to nie możliwe i tu pojawia się moje pytanie dlaczego ?? W poznaniu nie ma żadnego problemu, a w Kaliszu już jest czy w każdym WORD- zie są inne przepisy ??

Pozdrawia i prosze o szybką odpowiedź
nowy206

Re: Paszport

Postprzez BOLEKlodz » piątek 27 kwietnia 2012, 15:55

Powinieneś posiadać dokument ze zdjęciem, potwierdzający twoją tożsamość. Paszport się do takich zalicza. Nie powinni robić problemu. We wniosku jest pewnie rubryka "rodzaj i numer dok. tożsamości", a nie "rodzaj i numer dow. osobistego".
BOLEKlodz

Postprzez nowy206 » piątek 27 kwietnia 2012, 16:05

Teraz mi sie przypomniało że word ma swoją strone www i sprawdziłem w Kaliszu żeby zdawać na paszport trzeba mieć zaświadczenie ale nie o zameldowaniu tylko o dacie odbioru dowodu i zdawać można dzień po dacie odbioru dowodu ( tu cytuje: paszport oraz potwierdzenie złożenia wniosku o wydanie dowodu osobistego (termin egzaminu będzie wyznaczony nie wcześniej niż jeden dzień po wyznaczonej dacie odbioru dowodu osobistego), a w innym wordzie na stronie jest napisane ze sam paszport z zaświadczeniem o zameldowaniu. Dla mnie jest to bez sensu, bo wychodzi na to ze musze mieć dowód tymczasowy !!
nowy206

Postprzez mk61 » piątek 27 kwietnia 2012, 18:31

Zapytaj ich o podstawę prawną. Bo dokumentem dopuszczającym do egzaminu jest Dowód Osobisty, paszport, lub karta pobytu. Nic więcej na ten temat nie ma. Oczywiście egzamin możesz mieć najwcześniej w dniu urodzin (albo dzień po - nie jestem pewien). Żadne potwierdzenie złożenia wniosku o DO nie jest wymagane, ale jeśli im dasz, to chętnie skserują i dorzucą do swojej dokumentacji. A już tym bardziej data egzaminu nie może być uzależniona od daty odbioru DO, jeśli paszport jest ważny.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez nowy206 » sobota 28 kwietnia 2012, 15:15

paszport jest oczywiście ważny, 18 stke mam 18 maja, a egzamin chciałem na około 25 ale raczej nie zdążę... W poniedziałek zadzwonię do nich i sie wypytam jeszcze raz. Dziękuje za szybkie odpowiedzi ;)
nowy206

Postprzez Minor » niedziela 29 kwietnia 2012, 16:12

Się nie pytaj, tylko jak powiedzą że im paszport nie wystarczy, poproś o podstawę prawną takiego działania. Jak pani w informacji będzie na tyle niekompetentna, aby taką podstawę wyczarować, dzwoń do sekretariatu, jak nadal nic to do dyrektora. W końcu trafi się ktoś normalny.

Jeszcze jest opcja, że jak pytałeś za pierwszym razem... to ty czegoś nie zrozumiałeś.
Minor

Postprzez nowy206 » środa 02 maja 2012, 12:34

zrozumiałem dobrze bo mój instruktor dzwonił na głośno mówiącym i oboje to usłyszeliśmy a poza tym na ich stronie jest to napisane ( cytat w 3 poście ). W poniedziałek zadzwoniłem do sekretariatu, oczywiście nastawienie bojowe :P a tu Pani mi mówi że bez problemu wystarczy paszport i zaświadczenie o zameldowaniu... I jak tu się nie stresować ??
nowy206

Postprzez ella » czwartek 03 maja 2012, 22:25

nowy206 napisał(a):Teraz mi sie przypomniało że word ma swoją strone www ...

Ta strona to chyba "super" wizytówka WORDu , zwłaszcza jak ktoś podaje takie info
paszport oraz potwierdzenie złorzenia wniosku o wydanie
ella
Moderator

Postprzez nowy206 » poniedziałek 07 maja 2012, 18:58

Tego błędu ortograficznego to już nie chciałem pokazywać i go poprawiłem. W piątek był egzaminator mnie umówić i d**a nie ma takiej możliwości żeby zdawać na paszport z zaświadczeniem o zameldowaniu :( w związku z tym nie zdaje w Kaliszu i zmieniam miasto na inne ;/
nowy206

Postprzez mk61 » poniedziałek 07 maja 2012, 19:06

Sypnij skargę do marszałkowskiego.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka