Problem z zapisaniem sie na egzamin

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z zapisaniem sie na egzamin

Postprzez kogutos » wtorek 08 maja 2012, 17:14

Witam.
Mam nietypową sytuacje a mianowicie.
Utraciłem prawo do kierowania pojazdami i musiałem jeszcze raz stanąć na egzaminy.
W styczniu tego roku miałem egzamin teoretyczny na kat. A i B który zaliczyłem bezbłędnie.
Tego samego dnia miałem egzamin praktyczny na kat. B który też zaliczyłem.
Do egzaminy praktycznego na kat. A nie przystąpiłem gdyż w tym czasie nie było tych egzaminów.
Aby dostać prawo jazdy na kat. B musiałem napisać oświadczenie że rezygnuje z egzaminu praktycznego na kat.A.

Teraz kiedy już egzaminy praktyczne na kat.A są już możliwe staram się do niego podejść ale rodzi się taki problem że w moim urzędzie powiatowym nie chcą mi wydać skierowania na egzamin praktyczny na kat.A gdyż twierdzą że zrzekłem się egzaminu teoretycznego i muszę zdać jeszcze raz wszystko powtórnie czyli teorie i praktykę na A.
przypominam że teorie na kat.A już zdałem w styczniu tego roku i moim zdaniem powinna być ona ważna 6 miesięcy.
kogutos

Re: Problem z zapisaniem sie na egzamin

Postprzez Borys_q » wtorek 08 maja 2012, 19:32

W przypadku egzaminów po utracie prawa jazdy zdaje się zawsze całość, nawet jak zdasz teore a oblejesz praktykę powtarzasz komplet

Podstawa prawna:

§ 26. 1.Kontrolne sprawdzenie kwalifikacji, o którym mowa w art. 114 ustawy, przeprowadzane jest w formie egzaminu państwowego na warunkach i w trybie określonym w załączniku nr 5 do rozporządzenia.
2.Egzamin państwowy składający się z egzaminu:
1) teoretycznego i praktycznego - przeprowadzany jest w stosunku do osoby podlegającej sprawdzeniu kwalifikacji w trybie określonym w art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. b i pkt 2 ustawy <wszystkie przypadki inne niż w kolejnym punkcie>, z zastrzeżeniem § 25 ust. 2 pkt 1;
2) teoretycznego lub praktycznego - przeprowadzany jest w stosunku do osoby podlegającej sprawdzeniu kwalifikacji w trybie określonym w art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy <w razie uzasadnionych podejżeń o utracie kwalifikacji>.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Luźna gadka