problem ze wspomaganiem kierownicy

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

problem ze wspomaganiem kierownicy

Postprzez grinula » piątek 18 maja 2012, 11:47

Od razu do rzeczy: siadlo nam wspomaganie w naszym aucie... mechanik stwierdzil, ze jakas pompka czy pompa siadla i trzeba wymienic badz zregenerowac.. Bedziemy to wymieniac na dniach i tu mam pytanie do Was, do tych ktorzy sie bardziej znaja niz ja: męzuś srednio mi chce dawac teraz auto, bo twierdzi, "ze jak sie bedzie jezdzic, to sie bardziej popsuje" ma racje? bo ja mam dziwne wrazenie, ze bardziej boi sie, ze przy parkowaniu moge sie nie wyrobic i porysowac. Auto jest kombi i ciezkawo sie nim prowadzi teraz bez tego wspomagania.

W sumie to takie zawracanie dupy takim blahym tematem, za co przepraszam, tylko chcialabym wiedziec, jak to jest z tym wspomaganiem, czy mi maz kitu nie wciska.. 8)
grinula

Re: problem ze wspomaganiem kierownicy

Postprzez Borys68 » piątek 18 maja 2012, 12:47

Zależy od samochodu, ale ... znajomy drech z ABS-em (Absolutny Brak Szyii) gdy mu w mercu wspomaganie zdechło to (bez absolutnej potrzeby) nie robił zakrętów ciaśniejszych niż 90 stopni. Ciężko mu było ...
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez BOLEKlodz » piątek 18 maja 2012, 17:06

Autorce chodziło bardziej o kwestie techniczne. Jeśli pompa jest już kaput, to chyba nie może się popsuć bardziej. Poza tym, system ten jest zwany wspomaganiem kierownicy, więc tylko wspomaga, a nie zastępuje. Z tego wynika, że bez niego też mozna jeździć.
BOLEKlodz

Postprzez maryann » sobota 19 maja 2012, 11:55

grinula napisał(a):Od razu do rzeczy: siadlo nam wspomaganie w naszym aucie... kombi
Cp Cię powstrzymało od podania podstawowej informacji- marki i modelu? Nie żebym był specjalistą mechanikiem, ale też mam ten sam problem w 307SW i przez myśl mi nie przeszło uszkodzenie czegokolwiek poza pompą wspomagania i ... własnych ramion!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez grinula » sobota 19 maja 2012, 23:10

Dzięki za odzew chłopaki :wink:
Maryann jestem laikiem, nie znam się na samochodach, dlatego tu zadałam pytanie, żeby zweryfikować opinie męża . Nie byłam przy jego rozmowie z mechanikiem i dziwne to było, jak gada, żebym nie jeździła, bo się może bardziej popsuć. Nie podawałam marki i modelu, bo chciałam ogólne info, a nie jakieś konkrety.. ale dla Twojej wiadomości to Ford Mondeo 3.
grinula

Postprzez Cyberix » sobota 19 maja 2012, 23:57

A wiesz, nie ładnie tak kopać dołki pod mężem.... :eek2: i podważać zdanie... :eek2:
Cyberix

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 20 maja 2012, 14:29

Ale troche racji miał. Jak nie działa wspomaganie, to i czasem blacha może też się posypać :lol:
BOLEKlodz

Postprzez grinula » niedziela 20 maja 2012, 18:25

na tą blachę to ja uważam bardziej niż na swoją torebkę :wink:
temacik można zamknąć, bo się dowiedziałam tego, czego chciałam.

Cyberix ale ja nie kopie dołków, tylko szukam obiektywnych opinii 8)
grinula

Powrót do Porady techniczne