Dodatkowy mail z wydziału komunikacji (innego)
Mój mail drugi:
> Witam!
>
> Dziękuje za odpowiedź, odnośnie Pani słów
>
> "Jeżeli wejdzie zapis o terminowych prawach jazdy, a dorobi pan w
> przyszłym roku jakaś kategorie, to niezależnie od orzeczenia lekarskiego
> ( gdyby było bezterminowe), będzie pan musiał wymienić prawo jazdy w
> terminie określonym ustawą."
>
> Czyli w takim wypadku po wymianie (gdy uzyskam kolejne kategorie)
> ogólnie prawo jazdy będzie już terminowe, niezależnie od posiadanych
> kategorii, prawda?
>
> pozdrawiam
>
Odpowiedź:
tak, jeśli wejdą w życie zapisy ustawy o kierujących w takim kształcie
jak teraz.
I wszystko jasne. Zrobiłem nagonkę na wordy, WK i OSK, po tym jak poczytałem w Internecie (w tym też na tym forum) odnośnie nowelizacji ustawy, i
NIGDZIE nie było jasno napisane co stanie się w wypadku dorobienia nowych kategorii po 18 stycznia 2013. Każdy pisał jedynie o tym co będzie dla NOWYCH kierowców, czyli tych którzy nie mają w ogóle uprawnień.
Sprawa prosta, checie mieć spokój do 2048 (gdyż w 2033 pójdziesz do WK i poprosisz o bezpłatną wymiane prawa jazdy, po czym dostaniesz z automatu 15 lat ważności) to róbcie co możecie teraz

Aby dobić sprawe to jeszcze jeden mail:
W odpowiedzi na Pana zapytanie informuję, iż w przypadku wymiany dokumentu prawa jazdy po daniu 19.01.2013 r. z jakiegokolwiek powodu, jeżeli tylko ustawa wejdzie w życie, wprowadzony zostaje administracyjny okres ważności prawa jazdy w okresie:
- 15 lat - dla praw jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E
- 5 lat - dla praw jazdy pozostałych kategorii.
Reasumując zatem, jak już wspomniano na wstępie w przypadku wymiany dokumentu prawa jazdy w nowym roku okres ważności będzie skrócony zgonie z obowiązującymi przepisami bez względu na to czy poprzednie orzeczenie lekarskie było wystawione bezterminowo.