Kolizja drogowa, co dalej??

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kolizja drogowa, co dalej??

Postprzez among » czwartek 24 maja 2012, 09:30

Witam.

Przedwczoraj miałem "bliskie spotkanie" ze skuterem na parkingu marketu. Człowiek jechał zbyt wolno i zamiast podeprzeć się nogą po prostu położył mi się na masce. Przednia szyba po spotkaniu z jego kaskiem pękła. Po za tym drobne rysy na masce i wgnieciona tablica rejestracyjna.
Spisaliśmy oświadczenia i się rozjechaliśmy. Wczoraj za pośrednictwem strony www ubezpieczyciela (sprawca ma OC w HDI Asekuracja) wypełniłem formularz zgłoszenia szkody. Moje pytanie jest takie: jakie są dalsze etapy i jak długo trwa cała procedura?? Przednia szyba jest dość poważnie uszkodzona i to dyskwalifikuje mnie z dalszej jazdy.

Dziękuję za wszystkie odp.
among

Re: Kolizja drogowa, co dalej??

Postprzez ks-rider » czwartek 24 maja 2012, 09:58

Jedz do jakiegos warsztatu i wstaw nowa. Fakt, ze musisz za to zaplacic z wlasnej kieszeni ale to zostanie pozniej Ci zwrocone.

:wink:
ks-rider

Postprzez among » czwartek 24 maja 2012, 10:01

ks-rider napisał(a):Jedz do jakiegos warsztatu i wstaw nowa. Fakt, ze musisz za to zaplacic z wlasnej kieszeni ale to zostanie pozniej Ci zwrocone.

Czy tablicę, która jest w takim stanie też trzeba wymienić?
Załączniki
IMG_1818.jpg
IMG_1818.jpg (196.25 KiB) Przeglądane 3621 razy
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez rocko19 » czwartek 24 maja 2012, 10:38

Niekoniecznie. Jest czytelna i to wystarczy.
rocko19

Postprzez among » piątek 25 maja 2012, 22:12

ks-rider napisał(a):Jedz do jakiegos warsztatu i wstaw nowa. Fakt, ze musisz za to zaplacic z wlasnej kieszeni ale to zostanie pozniej Ci zwrocone.

Ale jeżeli teraz wymienię tę szybę to jak to będzie się miało do oględzin pojazdu, które mają być dokonane przez ubezpieczyciela??
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez BOReK » niedziela 27 maja 2012, 23:19

Jak jeszcze nie obejrzał samochodu to nic nie naprawiaj, proste. Niech zobaczy całość szkód, bo inaczej zamiast pieniędzy dostaniesz szczerą radość przedstawiciela. ;)
BOReK

Postprzez among » środa 30 maja 2012, 09:16

Był u mnie wczoraj tzw. likwidator szkód. Obejrzał samochód, porobił zdjęcia i na koniec zostawił mi wypisany przez siebie kwit. Nie za bardzo wiem o co chodzi w tym co pozaznaczał więc może ktoś z was udzieli mi informacji.
Załączniki
Obrazek2.jpg
Obrazek2.jpg (231.18 KiB) Przeglądane 3503 razy
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez BOReK » sobota 02 czerwca 2012, 15:06

Jeżeli dobrze go rozczytuję, to zwrócą Ci na razie kasę za:
- polakierowanie zderzaka przedniego (tam jest okładzina zderzaka przedniego? Nie mogę zrozumieć o co w tym zderzaku konkretnie chodzi),
- naprawę (regeneracja czy cuś?) reflektora przedniego prawego,
- sprawdzenie szyby czołowej.

O ile pierwsze dwa mnie nie niepokoją, to z tą szybą jest dziwne skoro mówisz, że pękła a on tylko na sprawdzenie chce. Pękniętą szybę się wymienia. Chyba że nie był pewny czy to pęknięcie kwalifikuje ją do wymiany albo taka jest procedura - najpierw wyłożą za sprawdzenie i jeśli konieczna będzie wymiana szyby, to również za wymianę. Powinieneś się zgłosić do tego towarzystwa i zapytać dokładnie co masz z tym dalej robić: czy masz sam się podjąć tych zabiegów i oddadzą kasę na podstawie faktur czy też masz czekać na ich dalsze polecenia - jakieś skierowanie do konkretnego warsztatu na naprawę itp.
BOReK

Postprzez among » sobota 30 czerwca 2012, 10:32

Wczoraj na moim koncie pojawiło się odszkodowanie za opisaną w tym temacie kolizję. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wypłatę za nową szybę, nowy reflektor i lakierowanie całego zderzaka. W sumie prawie 900 zł. Dowiedziałem się także co oznacza zakreślone tzw. sprawdzenie. Sprawdzenie to przekazanie innemu likwidatorowi szkód zdjęć celem określenia czy do uszkodzenia mogło dojść w wyniku danej kolizji lub innego zdarzenia. Chodzi o to żeby wyeliminować ludzi, którzy przy okazji chcą sobie naprawić usterki, które powstały wcześniej.

Temat do zamknięcia.
Obrazek
Obrazek
among

Powrót do Luźna gadka